Sunday , April 28 2024

USV a început noul an universitar cu șantiere în care lucrările de investiții se derulează rapid, taxe de studii și de cazare nemodificate și multiple facilități pentru studenții săi

Anul universitar a debutat cu 4.410 noi admiși și cu un total de 10.300 de studenți, înscriși la cele 52 de programe de licență, 38 programe de masterat și 14 programe de doctorat. Au fost activate trei programe de studiu noi, și anume Matematică informatică – licență, 3 ani, Managementul serviciilor sociale și de securitate – master, 2 ani, și Comunicare media și industrii creative – master, 2 ani. Dintre facilitățile oferite studenților, rectorul Valentin Popa a punctat că taxele de studii au rămas la același nivel ca anul trecut, deși salariile angajaților universității au crescut cu peste 20%, tarifele de cazare au rămas constante, deși cheltuielile cu utilitățile au crescut, dar și că toți studenții din anii III și IV, care au dreptul să studieze în regim bugetat, vor studia fără taxă. După ce a trecut în revistă dotările USV puse la dispoziția studenților, rectorul a prezentat participanților la festivitatea de luni imagini cu viitoarele construcții ce vor face parte din campusul universitar II de la Moara – căminul studențesc cu 824 de locuri, Centrul de învățământ Dual și sediul Facultății de Inginerie Mecanică, cantina-restaurant, Casa de cultură a studenților și sediul Facultății de Medicină. Vicepreședintele Consiliului Județean Suceava Niculai Barbă a lansat USV provocarea de a oferi posibilitatea elevilor din județ, pe viitor, să-și continue studiile superioare și în domeniul artelor.

Luni a avut loc deschiderea anului universitar 2023-2024 la Universitatea ”Ștefan cel Mare” Suceava (USV), la care au participat mai multe oficialități, cadre didactice, studenți, masteranzi, doctoranzi, dar mai ales ”boboci”. Holurile corpului A semănau a furnicar, iar campusul I a prins din nou viață, fiind luat la pas de miile de studenți care au pășit în primul an de studenție.

În Aula Magna, locul în care s-a desfășurat festivitatea oficială la nivelul universității, au fost rostite discursurile invitaților, după ce rectorul Valentin Popa s-a adresat bobocilor prezentând principalele investiții derulate de instituție, facilitățile oferite studenților și planurile de viitor care îi vizează pe ei. Anul universitar a debutat cu 4.410 noi admiși și cu un total de 10.300 de studenți, înscriși la cele 52 de programe de licență, 38 programe de masterat și 14 programe de doctorat. Au fost activate trei programe de studiu noi, și anume Matematică informatică – licență, 3 ani, Managementul serviciilor sociale și de securitate – master, 2 ani, și Comunicare media și industrii creative – master, 2 ani. Dintre facilitățile oferite studenților, rectorul Popa a punctat că taxele de studii au rămas la același nivel ca anul trecut, deși salariile angajaților universității au crescut cu peste 20%, tarifele de cazare au rămas constante, deși cheltuielile cu utilitățile au crescut, dar și că toți studenții din anii III și IV, care au dreptul să studieze în regim bugetat, vor studia fără taxă.

De asemenea, sunt în derulare 12 programe Erasmus, existând acorduri cu 261 de universități din lume. După ce a trecut în revistă dotările USV puse la dispoziția studenților, rectorul a prezentat participanților la festivitatea de luni imagini cu viitoarele construcții ce vor face parte din campusul universitar II de la Moara – căminul studențesc cu 824 de locuri, Centrul de învățământ Dual și sediul Facultății de Inginerie Mecanică, cantina-restaurant, Casa de cultură a studenților și sediul Facultății de Medicină.

”Dragi boboci, sunteți a 61-a promoție care începe studiile academice în universitatea noastră. Vă doresc o viață de student magică, alături de Universitatea <Ștefan cel Mare> Suceava, sub sloganul Visează, Creează, Inovează”, a fost urarea cu care rectorul Valentin Popa a finalizat cuvântarea din deschiderea oficială a anului universitar 2023-2024.

Facultate de Muzică, provocarea CJ Suceava pentru USV

Au luat cuvântul, pe rând, studentul reprezentant în Consiliul de Administrație al USV – Mădălina Lupu, deputatul Mirela Adomnicăi, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava Niculai Barbă, primarul Ion Lungu, prefectul Sucevei – Alexandru Moldovan, șeful IȘJ Suceava – Grigore Bocanci, și directorul Consiliului Studiilor Universitare de Doctorat – Geanina Laura Bouriaud.

În intervenția sa, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava a punctat cea mai recentă schimbare la nivel județean, ce implică atât USV, cât și spitalul, și anume înființarea celor 9 secții clinice și, o dată cu începerea noului an universitar, modificarea titulaturii Spitalului Județean în Spital Clinic. ”Șefii de secție sunt cadre didactice universitare. Este pentru prima dată când șefii de secții sunt validați la propunerea universității – așa funcționează Spitalul Clinic, asta înseamnă integrarea clinică a cadrelor didactice și a medicilor în această activitate”. De asemenea, a vorbit despre lucrările la noul campus studențesc, de la Moara, despre care a spus că este investiția care se derulează în acest moment cu ritmul cel mai crescut, dar și despre consorțiul pentru învățământ dual și despre provocarea de a oferi posibilitatea elevilor din județ, pe viitor, să-și continue studiile superioare și în domeniul artelor, la USV.

”Ar fi de dorit ca acești mari artiști pe care îi are Suceava, și aici vorbim atât despre elevi, parte dintre ei fiind de la  Colegiul de Artă, dar și despre profesori, să își poată continua cariera și activitatea, după caz, la Suceava. Provocarea mea ar fi să gândim o secție a Conservatorului la Suceava. O dată ce Facultatea de Medicină este pusă pe șine, haideți să ne gândim, în anul Ciprian Porumbescu, și la acest lucru”, a transmis Niculai Barbă.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, s-a adresat, în primul rând, bobocilor, cărora le-a urat ”bun venit”, apoi a vorbit despre colaborarea perfectă dintre municipalitate și USV, făcând un apel către studenți să se implice în construirea unui oraș inteligent. Vestea acordării abonamentelor gratuite pentru mijloacele de transport public i-a luat prin surprindere pe mulți dintre studenți, însă au aplaudat facilitatea primită.

Au fost acordate diplomele absolvenților de studii doctorale, după care a fost intonat imnul USV, festivitatea luând astfel sfârșit. La finalul primei zile din noul an universitar, pentru studenți a fost organizat un spectacol susținut de trupa Distinct, DJ GrimEx și Fără Zahăr. (Oana NUȚU)

 

 

Vezi si

CE Szeged. Canotorii suceveni Florin Arteni și Florin Lehaci, argint european la dublu rame. Ancuța Bodnar, doar bronz alături de Simona Radiș la dublu vâsle

Campioanele olimpice en titre la dublu vâsle feminin, suceveanca Ancuţa Bodnar şi botoșăneanca Simona Radiş, …