Wednesday , April 24 2024

Uriașă afacere cu migranți din Orient transformați la Cernăuți în studenți, care plecau apoi prin România spre UE

Migranții, proveniți în principal din India, Afganistan sau Somalia, erau înmatriculați la facultăți private din Cernăuți, nu făceau cursuri, ci doar căutau momentul cel mai prielnic să treacă granița către România, pentru a merge mai departe spre Vestul Europei. Ilegal, desigur. Serviciile traficanților de persoane costau între 13 și 15 mii de dolari per „student”. Timp de câteva luni, poliția de frontieră ucraineană a reținut aproxi­mativ 40 de „studenți” în timp ce încercau să intre în spațiul UE. Asta fără a se lua în calcul numărul tot mai mare de tineri din Orientul Mijlociu și din Africa prinși de polițiștii de frontieră români. “Potrivit datelor pre­liminare, veniturile  din această „schemă” se ridicau la peste un milion de dolari anual”, a declarat Igor Malakhov, șeful interimar al Departamentului de Poliția Migrației din Ucraina.  

În regiunea Cernăuți, oamenii legii au blocat ceea ce au comunicat a fi „un canal de migrație ilegală” a unor presupuși „studenți” străini în Ucraina. În timpul unei operațiuni speciale, poliția națională ucraineană împreună cu polițiștii de frontieră, au expus o „schemă” pe scară largă de introducere ilegală de străini în Ucraina sub pretextul pregătirii la universitățile ucrainene.

De fapt, persoanele erau introduse mai ușor în Ucraina sub acest pretext pentru a putea, ulterior, să tranziteze ilegal spre țările UE. Cu alte cuvinte, mii de persoane preponderent tinere și sătule de situațiile deplorabile din țările lor plăteau sume mari de bani ca să ajungă în Ucraina, la Cernăuți, și să figureze oficial studenți la vreo universitate. Particulară, pentru că din motive lesne de înțeles era mai ușor de procurat de la o astfel de instituție decât de la o universitate publică, de stat o invitație către persoana în cauză ca să facă studii.

„Studenții” din India, Afganistan sau Somalia – asta ca să dăm doar câteva nume din țările de unde proveneau – nu făceau cursuri, ci căutau momentul cel mai prielnic să treacă granița. Ilegal, desigur. Serviciile traficanților de persoane costau între 13 și 15 mii de dolari per „student”.

Imagini făcute publice de poliția ucraineană cu o parte dintre “studenții” reținuți și din timpul perchezițiilor efectuate la capii grupării

Într-o recentă acțiune despre care a relatat presa cernăuțeană de limbă ucraineană, polițiștii ucraineni au reținut trei membri ai grupului infracțional. Pentru a disimula un canal puternic de migrație ilegală, traficanții de persoane au creat o rețea de firme intermediare pentru recrutarea străinilor. „În plus, au folosit una dintre instituțiile private de învățământ superior pentru a acoperi activități infracționale. Astfel, străinii au primit o invitație oficială la studii și au venit legal în țară. Ulterior, traficanții de migranți i-au introdus ilegal în țările UE în afara punctelor de control”, se arată într-un comunicat de presă prelucrat de media cernăuțeană.

Timp de câteva luni, poliția de frontieră ucraineană a reținut aproximativ 40 de „studenți” în timp ce încercau intre în țările UE. Asta fără a se lua în calcul numărul tot mai mare de migranți din Orientul Mijlociu și din Africa prinși de polițiștii de frontieră români.

Cifrele estimate de autoritățile ucrainene și citate de presa cernăuțeană de limbă ucraineană însă indică o activitate de mari proporții care se pare că a început cu doi ani în urmă, vreme în care inculpații în Ucraina au fost trimiși pentru „educație” circa trei mii de străini. „«Geografia oferirii de servicii» de formare în Ucraina „cu posibilitatea de a intra ilegal în continuare în Europa de Vest a acoperit mai mult de 10 țări de pe continentul african, Orientul Mijlociu și chiar Asia de Sud-Est. Poate nu întâmplător, printre țări figurează India, deoarece la Cernăuți există o comunitate studențeacă din cea de-a doua țară ca număr de locuitori a lumii, însă această comunitate este, în pondere de peste 90%, îndreptată către studii la Univeristatea de Stat de Medicină.

Costul tranzitului ilegal al unui „student” în UE a variat între 13 și 15 mii de dolari. Potrivit datelor preliminare, veniturile „în umbră” din această „schemă” se ridicau la peste un milion de dolari SUA anual”, a declarat Igor Malakhov, șeful interimar al Departamentului de Poliția Migrației, citat de presa cernăuțeană de limbă ucraineană.

Operațiunea specială de reținere a autorilor s-a desfășurat în mai multe etape. În special, oamenii legii au reținut doi membri ai unui grup infracțional în timp ce încercau să introducă ilegal patru grupuri de migranți ilegali peste granița de stat. Reținerea s-a desfășurat cu sprijinul în forță al unor forțe speciale de Poliție având sprijin operațional asigurat de Departamentul de Poliție de Migrație din Regiunea Cernăuți și unități operaționale ale grănicerilor Ucrainei.

Anchetatorii poliției din regiunea Cernăuți au inițiat proceduri penale privind transferul ilegal de persoane peste granița de stat a Ucrainei iar îndrumarea procedurală în procesul penal este asigurată de Parchetul Regiunii Cernăuți. În cadrul unei percheziții autorizate a locuințelor suspecților, polițiștii au ridicat sigiliile persoanelor juridice care prestau servicii intermediarilor în recrutarea de „studenți” străini, calculatoare și servere, terminale mobile și unități flash, precum și sume importante de bani, inclusiv valută. „În prezent, trei membri ai grupului infracțional – doi străini și un cetățean al Ucrainei – au fost deja informați despre suspiciunea organizării transportului ilegal de persoane peste granița de stat a Ucrainei. Un ucrainean și unul dintre străini au fost arestați, iar în ceea ce privește un alt participant străin, problema alegerii măsurilor de precauție va fi soluționată. Făptașii riscă până la șapte ani de închisoare. Acțiuni de investigație sunt în desfășurare”, a spus Igor Malahov. (D.P.)

 

Vezi si

Grav accident pe E85, la Pătrăuți. Două persoane au fost rănite

Marți seara, în jurul orei 21.00, pe E 85, în localitatea Pătrăuți, a avut loc …