Thursday , March 28 2024

Universitatea ”Al. I. Cuza„ Iași a primit cadou un hectar de teren și un fost han, în valoare de 2 milioane de lei, în comuna Gălănești

Guvernul României şi Filiala Iaşi a Academiei Române fac un cadou Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iaşi: un teren de aproape 10.000 de metri pătraţi din comuna Gălănești și clădirile aferente trec din proprietatea Academiei în cea a universităţii.

Hotărârea de Guvern prin care se face acest transfer precizează şi o evaluare de inventar a bunurilor, care este mult sub-estimată, de obicei, faţă de valoarea de piaţă. Astfel, UAIC primeşte cadou bunuri de aproape 2 milioane de lei.
Este vorba de fostul Han „Brădet”, din comuna Gălăneşti,   care a fost preluat de Academia Română în 1996 şi transformat între timp într-un centru de cercetare. Prin Hotărârea de Guvern consultată de Ziarul de Iași, UAIC îşi ia angajamentul să preia complexul „în vederea realizării de activităţi didactice, de cercetare, de creaţie, cultural artistice, precum şi pentru cazarea participanţilor”.
Conform verificărilor APIX.ro, proprietatea se află la circa 2 km de drumul principal din satul Gălănești, într-o zonă semi-împădurită
În mod concret este vorba despre un teren de 9.676 de metri pătraţi, o clădire cu parter şi două niveluri, cu suprafaţa la sol de 622 de metri pătraţi şi cea desfăşurată de 1.034 de metri pătraţi. Conform actelor, clădirea a fost dată în folosinţă în 1989, dar nu a beneficiat până acum niciodată de vreo acţiune majoră de renovare şi reabilitare.

Mai există o clădire cu o suprafaţă de aproape 100 de metri pătraţi care deserveşte ca zonă administrativă pentru centrala termică şi cinci beciuri, fiecare cu suprafaţa de 69 de metri pătraţi. Terenul are o valoare de inventar de aproape 350.000 de lei, în timp ce proprietăţile de 1.834.000 de lei.

„În prezent, din cauza stării de uzură şi funcţionalitate, a lipsei utilităţilor necesare pentru păstrarea funcţiunilor atribuite (activităţi ştiinţifice – conferinţe, seminarii etc. şi activităţi socio-recreative), imobilul nu mai poate fi utilizat în mod corespunzător şi conform destinaţiei prevăzută în art. 1 din Hotărârea de Guvern nr. 292/1996. De asemenea, asigurarea fondurilor necesare de către Filiala Iaşi a Academiei Române pentru funcţionarea imobilului din localitatea Gălăneşti, judeţul Suceava, nu este suficientă pentru atingerea scopului şi destinaţiei acestuia. În momentul de faţă, imobilul nu se mai circumscrie cadrului organizaţional al instituţiei, respectiv activităţilor de cercetare, de formare culturală, întrucât Filiala Iaşi a Academiei Române nu dispune de personal de cercetare în teritoriu, sediul filialei fiind în municipiul Iaşi, iar imobilul în cauză este situat în judeţul Suceava”, se precizează în nota de fundamentare.

La imobil: conferinţe, ateliere de creaţie, dar şi cazare

Academia Română explică, în nota de fundamentare, că în momentul de faţă efectuează doar lucrări de întreţinere ale clădirii respective, fiindcă nu are fondurile necesare să facă lucrările de reabilitare de care ar avea nevoie.

După momentul preluării, din 1996, Hanul „Brădet” a primit titlul de Casa de creaţie „Brădet”. A fost nevoie de patru ani pentru ca solicitarea Academiei de a primi imobilul, făcută în 1992, să fie aprobată de statul român şi să se facă transferul de la Consiliul Judeţean Suceava.

„De la data preluării în administrare de către Filiala Iaşi a Academiei Române, imobilul a fost folosit conform destinaţiei prevăzută în art. 1 din Hotărârea de Guvern nr. 292/1996, respectiv a fost utilizat pentru desfăşurarea de activităţi ştiinţifice şi de creaţie – conferinţe, ateliere de creaţie, inclusiv activităţi recreative şi de cazare a participanţilor la aceste activităţi. Deoarece pentru a putea fi utilizat în mod adecvat se impuneau a fi efectuate investiţii considerabile, imobilul necesitând lucrări ample de renovare, din lipsa resurselor financiare, acesta nu a putut fi modernizat şi nu mai poate servi scopului pentru care a fost dat în administrare Filialei Iaşi a Academiei Române”, se mai explică în documentul citat.

Pentru Academie, casa de creaţie era „inutilizabilă şi excedentară”

Practic, Academia Română reclamă faptul că sunt nevoiţi să verse bani într-un imobil care nu îl foloseşte, doar pentru a îl întreţine, fiindcă, conform acestora, „misiunea şi obiectivele Filialei Iaşi” nu oferă posibilitatea de a trimite personal de cercetare în afara municipiului Iaşi.

Aceştia explică faptul că bunul imobil este păstrat „cu mari eforturi, în stare de conservare” şi îl denumesc ca fiind „inutilizabil şi excedentar pentru activitatea desfăşurată de instituţie”.

Discuţiile cu privire la cedarea centrului din judeţul Suceava sunt însă mai vechi de un an.

Conform Ziarului de Iași, Adresele între UAIC şi Academia Română au numere de înregistrare din luna august a anului 2021, atunci când a fost propusă această soluţie de transfer a proprietăţii şi acceptată de ambele părţi. Se menţionează în nota de fundamentare că UAIC consideră schimbul „o oportunitate de extindere a bazei materiale în vederea creşterii calităţii activităţilor didactice şi de cercetare a universităţii”.

Vezi si

Județul Suceava sub avertizări COD GALBEN de VÂNT puternic, până vineri dimineață

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM)  a emis joi dimineață o informare prin care anunță că …