Wednesday , October 4 2023

Unii liceeni au reușit să se înscrie la Bacalaureat încă din prima zi, în timp ce alții au dat peste angajate aflate în grevă 

Luni a fost prima zi în care liceenii din ani terminali puteau să se înscrie la examenul național de Bacalaureat 2023. Totuși, în contextul grevei generale din sistemul de învățământ, la care participă peste 80% dintre angajați, înscrierea se poate face în foarte puține licee.

Cei mai mulți dintre elevii din clasele a XII-a  și a XIII-a care au încercat să completeze cererea de înscriere și să depună dosarul la secretariatul unității de învățământ au dat peste angajate aflate în grevă generală. Alții nu au găsit pe nimeni la secretariat, dat fiind faptul că luni a fost organizat un nou marș de protest în centrul municipiului Suceava, la care au participat peste 2.000 de angajați din școli din mai multe zone din județ. Spre exemplu, la Colegiul Național ”Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți tot personalul administrativ este în grevă generală încă din data de 22 mai, astfel că niciun elev nu a reușit să se înscrie încă la Bacalaureat 2023, după cum a informat directorul unității, prof. Adrian Puiu.

În alte licee însă, personalul din secretariate nu a aderat la greva generală, astfel că elevii au depus dosarele de înscriere încă de luni. Este cazul Colegiului Național ”Ștefan cel Mare” Suceava, unde luni s-au înscris elevii dintr-o clasă a XII-a. Directorul Dan Popescu a precizat că marți urmează altă clasă și tot așa, până vor fi cu toții înscriși pentru examenul de Bacalaureat. La fel se prezintă situația și la Colegiul Național ”Petru Rareș” Suceava. Directoarea Daniela Dungeanu a spus că elevii se pot înscrie pentru examenul de Bacalaureat în perioada prevăzută în calendar.

Pe de altă parte, unele secretare au decis să întrerupă greva generală și să dea șansa liceenilor să se înscrie la examenul maturității, cea mai importantă evaluare din viața de elev. Cererile de înscriere depuse luni de elevii din an terminal de la Liceul cu Program Sportiv Suceava au fost prelucrate de secretariatul unității de învățământ. Directorul Ciprian Anton a precizat că o angajată a rămas la secretariat după ora 11.00, iar celelalte au participat la protestul de pe Esplanadă.

Înscrierea elevilor din clasele a XII-a și a XIII-a în vederea susținerii examenului național de Bacalaureat 2023 se poate realiza până pe 7 iunie. Ministerul Educației a transmis că directorii unităților de învățământ care pot asigura resursa umană necesară acestui tip de activitate vor comunica părinților și elevilor toate aspectele necesare pentru realizarea înscrierii. (O. NUȚU)

Vezi si

Flutur anunță finalizarea studiului de fezabilitate pentru centura Humorului

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunțat, marți, 3 octombrie, că studiul de fezabilitate …