Friday , April 19 2024

Unele școli au posturi vacante de ani buni și nu organizează concurs, în timp ce altele au mare nevoie de personal, dar nu primesc norme în plus

”Rog să se organizeze concursurile pentru a nu figura la Minister cu norme vacante, pentru că vi le retragem. Sunt unități de învățământ care au posturi vacante de câțiva ani. Nu organizați concurs, înseamnă că nu vă trebuie, le retragem”, a trans­mis Grigore Bocanci, șeful IŞJ Sucea­- va, directorilor școlari. In acest moment, unitățile de învățământ din județul Suceava au scoase la concurs 27 de posturi, unele întregi, altele cu jumătate de normă.

La începutul anului școlar în curs, Inspectoratul Şcolar Județean Suceava solicitase Ministerului Educației 180 de norme în plus, ca urmare a creșterii populației școlare prin revenirea părinților și copiilor din străinătate, acceptarea în sistemul de învățământ a copiilor din Republica Moldova și Ucraina, dar și aplicării Legii nr. 185/2020, privind numărul maxim de elevi permis la clasă/ grupă. Cererea viza 130 de posturi pentru cadre didactice și 50 de norme pentru personalul auxiliar din școli. În cele din urmă, au fost aprobate și distribuite 160 de norme în tot județul, acolo unde directorii școlari au cerut. Se pare însă că unii manageri cer posturi, iar după ce le primesc nu se mai grăbesc să și angajeze personalul necesar, ținând posturile vacante blocate, în timp ce alții au mare nevoie de ele dar sunt nevoiți să împartă atribuții suplimentare altor categorii de personal.

”Au fost distribuite 160 de norme în tot județul. Acolo unde ați cerut, cam fiecare a primit. Rog să se organizeze concursurile pentru a nu figura la Minister cu norme vacante, pentru că vi le retragem. Sunt unități de învățământ care au posturi vacante de câțiva ani. Nu organizați concurs, înseamnă că nu vă trebuie, le retragem”, a transmis Grigore Bocanci, șeful IŞJ Suceava, directorilor școlari.

În acest moment, unitățile de învățământ din județul Suceava au scoase la concurs 27 de posturi, unele întregi, altele cu jumătate de normă. Este vorba despre 12 posturi de îngrijitor, 6 de muncitor întreținere, două posturi de bucătar, un post cu jumătate de normă de administrator de patrimoniu, un post de secretară, un post cu jumătate de normă de mediator școlar, un post șofer microbuz școlar, un post de supraveghetor noapte, unul de electrician și un post cu jumătate de normă de spălătoreasă.

Un raport întocmit la sfărșitul lunii august de către IŞJ Suceava arăta că mai multe unități de învățământ duceau lipsa personalului auxiliar, iar într-un caz învățătoarea se ocupa de curățenia zilnică pentru că școala nici măcar nu avea normat postul de îngrijitor. (Oana NUȚU)

 

Vezi si

Aeroportul Sucevei s-a menținut pe locul 5 în primul trimestru al anului cu privire la numărul de pasageri

Finalul trimestrului 1 al acestui an a găsit aeroportul „Ştefan cel Mare” pe un loc …