Thursday , May 23 2024

Un minor dat dispărut, un BMW căutat pentru confiscare și un șofer fără permis, depistați într-o singură zi de polițiștii suceveni cu ajutorul aplicației E-DAC

Într-o singură zi, polițiștii au reușit identificarea unui minor căutat pentru o plecare voluntară încă din data de 22 martie 2024, au indisponibilizat un autoturism ce figura urmărit la nivel european și au întocmit dosare penale ca urmare a senalărilor oferite în urma legitimărilor și verificărilor în bazele de date interconectate.

Astfel,  vineri, în jurul orei 23.30,  pe raza  comunei Slatina, pe DJ209A, polițiștii au oprit pentru control un autoturism înmatriculat în străinătate, iar cu ocazia verificării acestuia în aplicația e-DAC a rezultat faptul că autoturismul figurează ca ,,bun căutat pentru confiscare” la nivel european. Polițiștii au procedat la indisponibilizarea autoturismului în curtea Poliției Municipiului Fălticeni, fiind întocmite documentele procedurale de cooperare europeană. De asemenea, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ,,tăinuire” .

Tot în cursul zilei de vineri, în cadrul activităților de patrulare polițiștii au identificat un minor dispărut, în urma verificării datelor de stare civilă în aplicația EDAC stabilindu-se că este căutat ca urmare a unei plecări voluntare încă din data de 22.03.2024. Băiatul de 17 ani a fost depistat  la ora 14:20 către o patrulă de poliție pe trotuarul adiacent DN 2 H, în zona unui magazin din localitatea Putna. Din verificările efectuate prin aplicația EDAC, s-a stabilit că la data de 22 martie 2024, minorul a plecat voluntar de la locuința asistentului maternal din comuna Frumosu..

Tânărul a declarat  că a plecat de bunăvoie de la locuinîa din Deia – Frumoasu, iar în această perioadă s-a deplasat mai întâi în municipiul Suceava, unde a stat câteva zile la un prieten, după care s-a deplasat în comuna Putna, județul Suceava, în urmă cu circa 5 zile, unde a stat la locuința unei rude. În această perioadă nu a fost victima vreunei infracțiuni și s-a dispus revocarea urmăririi minorului.

Vineri seara, la ora 23.05, în timp ce executau serviciul de patrulare pe raza cartierului Burdujeni, polițiștii au oprit un autoturism care se deplasa pe strada Calea Unirii. Utilizându-se aplicația EDAC, conducătorul auto a fost  identificat ca fiind un bărbat de 29 ani, acesta a prezentat pentru control documentele autovehiculului.

Procedându-se la verificarea în baza de date E-DAC cu ajutorul dispozitivului mobil din dotare, a reieșit faptul că permisul de conducere este suspendat. La verificările făcute a reieșit faptul că permisul este suspendat datorită faptului că o instanță de judecată a respins plângerea contravențională făcută de șofer pentru o faptă anterioară, iar datorită faptului că acesta nu a predat permisul de conducere în termenul legal s-a majorat suspendarea conform legislației în vigoare. Șoferul a fost testat cu etilometrul rezultatul fiind 0,12 mg/l alcool pur in aerul expirat. Pe numele său a fost  întocmit dosar penal privind infracţiunea de „conducere fără permis”.

Reamintim că, începând cu data de 31 martie 2024, polițiștii suceveni au operaționalizat și implementează noul sistem de verificare și legitimare, cu utilizarea unei aplicații informatice care oferă beneficii tehnologice și operative atât în activitatea profesională zilnică a polițiștilor, cât și cetățenilor.

Verificarea se face imediat, cu ajutorul dispozitivelor mobile și aplicației informatice de mare acuratețe E-DAC, rezulatele evidențiind mențiuni din bazele naționale și europene de date prin interconectare. Interacțiunea cu cetățeanul este astfel mult mai simplă, mai civilizată și mai eficientă.

Vezi si

Candidații înscriși pentru admiterea la Colegiul Militar ”Ștefan cel Mare” susțin vineri proba scrisă

Elevii claselor a VIII-a care s-au înscris în vederea admiterii la Colegiul Național Militar ”Ștefan …