Friday , March 29 2024

Un medic și trei cadre medicale, reținuți pentru 82 de vaccinări fictive

Un medic de familie și trei cadre medicale angajate la cabinetul său din comuna Ostra sunt acuzați că în perioada iunie – octombrie 2021 ar fi eliberat certificate de vaccinare pentru 82 de oameni care nici măcar nu au trecut prin  cabinetul respectiv

Miercuri, 4 mai, Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a dispus reținerea pentru 24 de ore a patru persoane, pentru săvârşirea în formă continuată a infracţiunilor de fals intelectual, complicitate la fals intelectual, fals informatic, complicitate la fals informatic,  fals material în înscrisuri oficiale și de complicitate la fals material în înscrisuri oficiale.

Din probatoriul administrat până în acest moment al urmăririi penale a rezultat că în perioada 18.06.2021 – 22.10.2021, un medic împreună cu alte trei cadre medicale ce își desfășoară activitatea în cadrul unui cabinet medical individual situat în comuna Ostra, fiind implicate, conform atribuțiilor fiecăreia, în procedura națională de vaccinare a populației cu vaccinul Johnson &Johnson(Janssen) împotriva virusului Covid 19, au pus în aplicare o înțelegere infracțională clar stabilită între acestea.

Astfel, acestea au hotărât de comun acord, în baza unei rezoluții infracționale unice, să exercite multiple acte infracționale interdependente, conectate și succesive, dictate de specificul etapelor componente ale procedurii vaccinării contra Covid 19. Aceste conduite, realizate atât în autorat cât și în complicitate, au avut scopul de simula cât mai coerent și realist aplicarea vaccinului, respectiv de a furniza documente cu mențiuni nereale unui număr de 82 de persoane, documente care să certifice imunizarea acestora prin vaccinare împotriva Covid 19, în condițiile în care acestor persoane nu li s-a administrat doza unică de vaccin.

Procurorii au constatat că persoanele respective nu au fost nici măcar prezente în incinta cabinetului medical individual la data și ora pretinsei vaccinări, menționate atât în platforma electronică națională ca date informatice anume introduse cât și în actele specifice (adeverințe de vaccinare) rezultate și imprimate ca urmare a acestor demersuri.

Cele patru persoane au desfășurat astfel o activitate ilegală menită să confere o certificare frauduloasă unor persoane care din diferite motive nu doreau să fie vaccinate, dar care urmăreau să beneficieze pe nedrept de avantajele imunizării conferite de legislația română și europeană în domeniul sănătății.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii penale.

Cauza este instrumentată de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava împreună cu lucrători de poliție judiciară din cadrul Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, precum și din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Suceava.

Precizăm că luarea unei măsuri preventive reprezintă o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie. (O.S.)

Vezi si

Cinci persoane rănite după ce un microbuz s-a răsturnat la Poiana Stampei (FOTO)

Vineri dimineață, în jurul orei 06.45, un microbuz în care se aflau șase persoane s-a …