Thursday , March 28 2024

“Jos labele politice de pe învățământ!”. O profesoară care a susținut concursul pentru directori școlari a reclamat la Poliție “imixtiunea politică”

Nemulțumită de modul în care s-a desfășurat proba de interviu și pentru a transmite un mesaj celor care au organizat acest concurs, pe care și l-a dorit a fi unul cinstit, drept pentru care s-a pregătit timp de cinci luni de zile, candidata a depus o reclamație la Poliție. ”Reclamația mea la Poliție vizează strict proba de interviu și contest imixtiunea politică. Eu am învățat timp de cinci luni și am crezut că mă prezint la un concurs, nu la un interviu de angajare. Am fost corectă și când am participat la concursul din 2016 și am luat în serios și acest concurs. Mesajul meu este clar: jos labele politice de pe învățământ!”, ne-a spus prof. Angela Popescu, care a candidat atât pentru postul de director adjunct al Colegiului Tehnic Rădăuți, pe care îl ocupase până la organizarea concursului, cât și pentru cel de director.

Modul în care s-a desfășurat proba de interviu din cadrul concursului pentru ocuparea posturilor vacante de directori școlari, sesiunea 2021, a fost contestat și comentat intens, în toată țara, însă acum este oficial reclamat de un candidat din județul Suceava.

Profesoara Angela Popescu a candidat atât pentru postul de director adjunct al Colegiului Tehnic Rădăuți, pe care îl ocupase până la organizarea concursului, cât și pentru cel de director. În urma susținerii probelor de interviu, a primit nota 8,20 pentru postul de director și 8,60 pentru cel de director adjunct, note pe care le-a contestat, iar soluționarea contestațiilor i-a adus câte un punct în plus pentru fiecare dintre interviuri. Totuși, mediile sale au fost mai mici decât ale celorlalți candidați care au concurat pentru posturile de director de la Colegiul Tehnic Rădăuți, astfel că Angela Popescu s-a întors la catedra de Economie, pe postul de profesor.

Nemulțumită de modul în care s-a desfășurat proba de interviu și pentru a transmite un mesaj celor care au organizat acest concurs, pe care și l-a dorit a fi unul cinstit, drept pentru care s-a pregătit timp de cinci luni de zile, candidata a depus o reclamație la Poliție. ”Reclamația mea la Poliție vizează strict proba de interviu și contest imixtiunea politică. Eu am învățat timp de cinci luni și am crezut că mă prezint la un concurs, nu la un interviu de angajare. Am fost corectă și când am participat la concursul din 2016 și am luat în serios și acest concurs. Mesajul meu este clar: jos labele politice de pe învățământ!”, ne-a spus prof. Angela Popescu.

Inspectoratul Școlar Județean Suceava a recunoscut existența acestei reclamații la Poliție și că au fost eliberate documentele și înregistrările video ale interviurilor pentru ca organele de anchetă să facă lumină în acest caz. ”Candidatul are tot dreptul să reclame modul în care s-a desfășurat proba de interviu, iar de acum autoritățile își vor face treaba”, a punctat inspectorul școlar general adjunct Ioan Puiu.

Din comentariile postate pe rețelele de socializare sau grupurile de comunicare ale cadrelor didactice, cel mai discutat aspect vizând proba de interviu constă în componența comisiei de concurs. Candidați din toată țara susțin că un reprezentant al Primăriei în comisia de concurs este dovada clară a politizării învățământului, cu atât mai mult cu cât acesta are studii inferioare candidatului pe care îl evaluează sau nu are cunoștințe minime în domeniu pentru a acorda o notă justă în urma interviului. Chiar și inspectori școlari din mai multe județe au atras atenția asupra acestor aspecte atunci când Ministerul Educației a solicitat propuneri din teritoriu pentru modificarea sau îmbunătățirea metodologiei celui de-al doilea concurs pentru ocuparea posturilor vacante de conducere din unitățile de învățământ preuniversitar.

”Printre propunerile pe care le-am transmis Ministerului vă pot spune că am insistat să nu se mai poată candida pe un număr nelimitat de posturi, pentru că asta presupune o muncă greoaie pentru a găsi membri pentru comisiile de interviu, dar și pentru delegarea unui reprezentant al autorității locale care să aibă niște studii adecvate, pentru că nu e corect să trimiți un om cu 10 clase să pună notă unui director”, a punctat inspectorul Puiu. (Oana NUȚU)

 

 

 

 

Vezi si

SYMMETRICA investește 48 de milioane de euro în cea mai mare fabrică de pavaje și dale de beton din Sud-Estul Europei

Noua unitate de producție va fi amplasată în apropiere de București și va fi inaugurată …