Wednesday , February 1 2023

Un al treilea transport cu ajutoare umanitare din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a ajuns în Ucraina

Peste 70 de tone de ajutoare umanitare, cuprinzând alimente, produse de igienă și de strictă necesitate, precum și produse destinate copiilor au ajuns joi seară la Cernăuți, pentru a fi distribuite cetățenilor ucraineni afectați de conflictul armat din țara vecină. Hrană, apă, pături, medicamente, produse igienico-sanitare, îmbrăcăminte, încălțăminte, dar și jucării au fost încărcate în 3 tiruri și 7 microbuze la Așezământul „Sfântul Ierarh Leontie” din Rădăuți, unul dintre cele patru puncte organizate în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților pentru colectarea donațiilor, relatează arhiepiscopiasucevei.ro.

Ca de fiecare dată, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, a fost prezent atât la Așezământul „Sfântul Ierarh Leontie” pentru a binecuvânta și supraveghea îndeaproape lucrarea de organizare a convoiului umanitar, cât și la punctul de trecere a frontierei Siret, însoțind delegația până la încheierea formalităților vamale.

La organizarea transportului trimis de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților au contribuit și credincioși din alte eparhii ale Patriarhiei Române, precum și numeroase persoane, organizații non-guvernamentale, agenți economici sau instituții din România și din afara granițelor țării, într-un extraordinar gest de solidaritate și iubire de aproapele.

Un moment emoționat a fost faptul că în așteptarea convoiului cu ajutoare umanitare de la Suceava, cei peste 200 de voluntari ucraineni, clerici și mireni din zona Cernăuți, s-au unit în rugăciune, cântând Acatistul Maicii Domnului pentru pace, preoții binecuvântând armata și poporul ucrainean.

Și de această dată, Înaltpreasfințitul Părinte Meletie, Mitropolitul Cernăuților și Bucovinei, a întâmpinat convoiul umanitar și a transmis mulțumiri tuturor celor implicați în aceste acțiuni de întrajutorare. „Avem din nou marea bucurie, pentru a doua oară, să primim ajutor din partea fraților noștri români, din partea creștinilor ortodocși din România. Mulțumim din nou Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Părintelui Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, și tuturor celor care s-au alăturat acestei jertfe. Suntem măguliți, foarte bucuroși, nu avem cuvinte să mulțumim pentru tot ce am primit din partea dumneavoastră. Simțim rugăciunile dumneavoastră care sunt atât de necesare în aceste vremuri tulburi pentru noi. Îl rugăm pe patronul nostru comun, pe Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, ca să mijlocească și să ajute ca acest război și acest conflict să se termine și să revenim la o viață normală. Ne rugăm mai ales pentru aceia care sunt loviți, pentru victime, atât civili, cât și militari, care suferă. Dorim tuturor celor care s-au alăturat ajutorului umanitar, acestei jertfe, mila lui Dumnezeu, iar binecuvântarea lui Dumnezeu să fie peste toți aceia care au împlinit porunca lui Hristos.”

Amintim faptul că în urmă cu două zile, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a trimis către Cernăuți peste 30 de tone cu ajutoare umanitare care au fost distribuite ucrainenilor refugiați din calea conflictului armat în buncăre, stații de metrou, în subsolurile clădirilor ori alte spații de apărare improvizate, până aproape de zonele bombardate din zona Jîtomîrului, Ternopil și Rovno.

Părintele Nicolae Popescu, de la parohia română „Sfântul Nicolae” din Ciudei, unul dintre cei care au mediat, alături de autoritățile vamale din România și Ucraina transportul umanitar către Cernăuți, a transmis următorul mesaj:

Mulțumim Bunului Dumnezeu și tuturor românilor, din tot sufletul, că sunt alături de noi în aceste clipe de greutate pe care poporul ucrainean le trăiesc astăzi. Cuvinte de adâncă recunoștință Arhiepiscopului Calinic al Sucevei și Rădăuților împreună cu toți preoții și creștinii care au depus această trudă colosală să ne ajute pe noi în această durere. (…) Pentru mâine sunt programate vagoane feroviare prin care acest ajutor va ajunge mai departe în orașele Kiev, Harkov și, de asemenea, în orașul Zaporoje. Mulțumim tuturor! Cu adevărat, în greutate ne adunăm mai mult, (…) datorită lacrimilor care se varsă astăzi de mame, de copiii care și-au pierdut părinții în război, care au fost nevoiți să își lase casele și să fugă în alte părți, cu atât mai mult pentru cei care nu au de unde să cumpere o bucată de pâine, nu au unde se încălzi fiindcă locuințele lor sunt bombardate și sunt nevoiți să se refugieze.”

Între voluntarii care au descărcat bunurile s-au numărat medici, jurnaliști, dar și refugiați din zonele afectate, mai informează arhiepiscopiasucevei.ro.

În tot acest timp, la cele două centre de sprijin umanitar ale Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, atât cel din punctul de trecere a frontierei Siret, cât și cel aflat în Gara Burdujeni, au fost prezenți în permanență voluntari, clerici și mireni, cunoscători de limbă ucraineană, care le-au oferit refugiaților apă, ceai, alimente, produse de igienă, îmbrăcăminte și încălțăminte, sprijin în găsirea mijloacelor de transport sau cazare, dar și asistență duhovnicească.

Încă de la începutul conflictului militar din Ucraina, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a conturat un program de sprijin, la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic. În acest sens, a fost constituit un comitet alcătuit din clerici ai Centrului Eparhial, protoierei, exarhi și coordonatori de voluntari, pentru a identifica cele mai eficiente măsuri de sprijin în acest moment pentru cetățenii ucraineni aflați în tranzit sau care intenționează să rămână pe teritoriul României.

Având ca principiu iubirea creștină lucrătoare, arătată prin jertfa față de aproapele, cei care doresc să se alăture acestor acțiuni umanitare, sunt îndemnați să ia legătura cu preotul paroh sau să doneze în conturile Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților:

LEI: RO51 RNCB 0234 0370 1091 0014,

EURO: RO78 RNCB 0234 0370 1091 0110

deschise la Banca Comercială Română, cu mențiunea sprijin refugiați Ucraina.

Foto: arhiepiscopiasucevei.ro

Vezi si

Expertiza blocului din Burdujeni care a explodat în decembrie a fost contractată abia acum

Primăria Municipiului Suceava a reușit să contracteze abia acum un expert pentru a evalua starea …