Friday , April 19 2024

Ucraina speră ca prin punctul vamal de la Vicov-Crasna să fie cât mai repede trafic greu și insistă că acesta se deschide mâine (VIDEO)

Ucraina continuă să fie optimistă și, prin vocea ministrului adjunct al infrastructurii Mustafa Nayem, insistă că pe data de 10 noiembrie se va deschide punctul vamal Vicov-Crasna. Ministrul chiar a prezentat imagini pe contul său de facebook prin care vrea să arate cum punctul vamal de la Crasna este pregătit. Postările sale sunt însă făcute într-o manieră în care să inducă celor care-l citesc că, de fapt, partea română ar mai avea câte ceva de făcut iar ei, ucrainenii, sunt în regulă cu deschiderea punctului vamal.

Ucraina continuă să fie optimistă și, prin vocea ministrului adjunct al infrastructurii Mustafa Nayem, insistă că pe data de 10 noiembrie se va deschide punctul vamal Vicov-Crasna. Ministrul chiar a prezentat un filmuleț pe contul său de facebook în care vrea să arate cum punctul vamal de la Crasna este pregătit.

Şi tot pe contul său de facebook el a prezentat situația. Desigur, unilateral și într-o manieră în care să inducă celor care citesc postările sale că, de fapt, partea română ar mai avea câte ceva de făcut iar ei, ucrainenii sunt în regulă cu deschiderea punctului vamal. „Punctul de control vamal este gata. Iluminat, comunicații, locuri de muncă pentru oameni – totul este dotat. Zona și clădirile. Tehnologia este la locul ei. Reabilitarea a peste 7 kilometri de drum este finalizată. Mai rămâne doar să ridicăm steagurile și să dăm startul fluxului de trafic. Vestea bună este că s-a ajuns deja la un acord oficial cu partea română privind programul de lucru de 24 de ore și, în viitorul apropiat, circulația deplină a camioanelor de marfă. Așteptăm colegii români pentru a asigura infrastructura corespunzătoare și acoperirea rutieră din partea lor. În prezent, punctul de control va funcționa treptat. Mai întâi se va deschide un pasaj pentru transportul de pasageri, apoi va merge transportul gol de marfă, iar în viitor Crasna ar trebui să devină un punct de control al mărfurilor cu drepturi depline”, sunt afirmații recent făcute de ministrul adjunct al Infrastructurii de la Kiev, Mustafa Nayem într-un mesaj la finalul căruia dă asigurări că deschiderea punctului de control este programată pentru 10 noiembrie.

Nimic despre faptul că partea română primise asigurări că la jumătatea lunii trecute urma să se deschidă respectivul punct vamal. E drept că același oficial precizase, pe contul său de facebook, cu câteva zile înainte de data mult așteptată că nu va fi deschis punctul de control și că mai erau unele lucrări de făcut. „Am promis că terminăm toate lucrările în august, dar din lipsă de finanțare lucrările au încetinit oarecum”, se justifica într-un fel oficialul pe data de 26 octombrie. Lucrarea, după cum recunoștea în aceeași postare din 26 octombrie, a început în 2015, s-a oprit un an mai târziu, iar construcția a fost aproape înghețată în ultimii șase ani.

Foarte interesant este însă modul în care se induce – nu se spune direct – publicului la postarea cea mai recentă, ca de altfel și la postarea din 26 octombrie și nu numai, că ar fi vreo restanță din partea autorităților române. În ceea ce privește traficul greu.

Nimic despre faptul că acordul între guvernele din România și Ucraina era cu privire la traficul ușor pentru punctul de trecere al frontierei de la Vicov-Crasna. și așa a rămas de ani buni. O spune tot oficialul din moment ce recunoaște că punctul de control vamal nu corespunde pentru traficul greu. „Cât privește designul, acest punct de control a fost planificat în 2015. Într-o altă realitate ideală, structura și aspectul ar putea fi revizuite. Totuși, credeți-mă, acesta nu este cel mai rău lucru construit la graniță în ultimii treizeci de ani”, o recunoaște același oficial.

Încercând să susțină insistențele cu privire la deschiderea punctului de control vamal pentru traficul greu el spune că „orice revizuire a construcției va însemna oferte noi, contract nou cu un nou antreprenor și, cu finanțare critică și sfârșit de an, încă 7-9 luni de așteptare”. Nu îl contrazicem decât în ceea ce privește termenul prea scurt de 7-9 luni. Ba chiar nu numai noi, ci și faptele cu privire la greutatea realizării punctului de control vamal îl contrazic pe oficial. Dar nu asta e atât de important acum și înclinăm să îi dăm dreptate când spune că acum este necesară redistribuirea fluxurilor de transport la frontieră pentru singurul punct de control pentru transportul rutier de marfă – cel de la Siret-Porubnea – funcționează peste capacitățile sale. și cu toate acestea, afirmația că „sper și sunt sigur că pe viitor vom avea ocazia să abordăm această problemă mai creativ” nu este una care să fie neapărat fezabilă.

Predictibil, oficialitățile sucevene care au mai așteptat în zadar deschiderea punctului de trecere a frontierei de la Vicov ani de zile, ultimul termen avansat și nerespectat de partea ucraineană fiind la mijlocul lunii trecute nu se referă în mod precis la data de 10 noiembrie, ci preferă formularea generalistă „în aceste zile” sau „zilele următoare”. Cele mai recent exemple sunt declarațiile lui Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava care atât la o vizită pe teren în prima parte a zilei de luni, cât și în prima parte a zilei de marți, la Punctul de Trecere al frontierei de la Izvoarele Sucevei a avut o manieră de abordare ca aceasta. Cum de altfel, nici cu privire la traficul greu nu a fost avansat un termen precis, ci doar s-a specificat că mai întâi va funcționa treaba la Vicov doar pentru traficul ușor.

O informație de ultimă oră vehiculată „pe surse” în parte din media cernăuțeană pare să acrediteze o posibilă vizită la punctul de control Vicov-Crasna a premierului Ucrainei, Denis șmigal. De cealaltă parte, de la Suceava, nu există niciun fel de confirmare cu privire la o vizită a vreunui oficial guvernamental la eventuala deschidere, pe 10 noiembrie, a punctului de trecere al frontierei de la Vicov-Crasna. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Lemn confiscat în valoare de 585.000 lei și amenzi de 556.000 lei aplicate luna trecută de Garda Forestieră Suceava

În luna martie 2024 personalul Gărzii Forestiere Suceava a efectuat în total un număr de …