Thursday , March 28 2024

Trei euro, economii la licitații de două milioane de euro pentru utilaje la Aeroportul Suceava

Licitațiile pentru utilaje necesare activității aeroportuare sucevene – a căror valoare fără TVA a fost estimată la aproape două milioane de euro – au avut loc pe 20 februarie și, respectiv 22 februarie – în cazul autospecialei pentru stingerea incendiilor – și în cazul amândurora au fost parcurse procedurile și atribuite contractele. Valoarea pentru care au fost încheiate contractele este cu aproximativ 3 (trei) euro mai mică decât valoarea estimată la anunțarea licitației.

Licitațiile pentru utilaje necesare activității aeroportuare sucevene – a căror valoare fără TVA a fost estimată la aproape de două milioane de euro – au avut loc pe 20 februarie și, respectiv 22 februarie – în cazul autospecialei pentru stingerea incendiilor – și în cazul amândurora au fost parcurse procedurile și atribuite contractele.

Utilitatea celor două autospeciale este cât se poate de practică. Ambele autospeciale – pentru stins incendii și pentru frezat zăpada – trebuie să poată lucra până la temperaturi de -40°C și umiditate de 100%, inclusiv pe variații mari de presiune sau în condiții de îngheț și/sau de viscol. Valoarea de două milioane de euro estimată a fi cheltuită în acest an de aeroportul sucevean pentru cele două autospeciale rezultase din documentația pentru un proiect cu finanțare europeană.

Autospeciala de aerodrom pentru stins incendii avea o valoare estimată de 6.057.713,97 lei fără TVA. Termenul de livrare este de cinci luni de la semnarea contractului. Singurul ofertant care a participat în procedura inițiată de Regia Autonomă Aeroportul „Ştefan cel Mare” Suceava este firma SC MOUNTAIN INDUSTRIAL RESOURCES SRL. Valoarea pentru care a fost încheiat contractul a fost de lei 6.057.700 lei, fără TVA. Practic, economia rezultată la licitație este de nici echivalentul în lei a sumei de trei euro.

Respectiva autospecială trebuie să fie echipată cu o instalație specială de pulverizat praf pentru stingere de minim 250 kg, cu o rată de dispersie de minim 2,5 kg/sec.. Viteza maximă nu trebuie să fie sub 115 kmh pe suprafață uscată și pavată iar accelerația de la 0 la 90 kmh trebuie să fie în cel mult 28 de secunde (în condiții meteo și de funcționare normale), șasiul trebuind să aibă capabilități 6X6 special pentru infrastructura aeroportuară, nu de tip comercial. Autospeciala va trebui să fie prevăzută cu un singur motor termic (minim 750 CP și o capacitate cilindrică de maxim 16.500 cm), nefiind acceptabilă varianta cu două sau mai multe motoare. Pe fiecare din cele 3 axe pe care va trebui să le aibă utilajul, sarcina maximă admisă va trebui să fie de cel puțin 13 tone. Înălțimea maximă de operare a brațului telescopic al utilajului va trebui să fie de cel puțin 17 metri măsurați de la nivelul solului iar raza maximă va trebui să fie de cel puțin 10 metri de la nivelul plăcii turnante. Desigur, acestea sunt doar o parte din numeroasele caracteristici prevăzute în caietul de sarcini.

Autofreza de zăpadă pentru pista aeroportului, căile de rulare și platforme aeroportuară are o valoare estimată de 3.160.421,65 lei fără TVA. Termenul de livrare este de 6 luni de la semnarea contractului. Singurul ofertant care a participat în procedura inițiată de Regia Autonomă Aeroportul „Ştefan cel Mare” Suceava este firma SA.T.S.A. Industry. Valoarea pentru care a fost încheiat contractul a fost de lei 3.160.420 lei, fără TVA. Practic, economia rezultată la licitație este de nici măcar un euro, echivalentul în lei desigur.

Finanțarea – iar despre acest contract de finanțare semnat în data de 23 noiembrie a anului trecut, după cum a relatat Obiectiv de Suceava – este asigurată cu fonduri europene atrase printr-un proiect depus în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM) și este intitulat „Creșterea gradului de securitate și siguranță la Aeroportul “Ştefan cel Mare” Suceava”. Cât privește procedurile pentru o parte din lucrările și dotările prevăzute, ei bine acestea au fost inițiate înainte de semnarea contractului de finanțare nr. „200/23.11.2022, Cod SMIS 157111”, în cotidianul Obiectiv de Suceava amintindu-se și despre cele două amânări ale termenului final pentru depunerea ofertelor la licitație.

Revenind la cele două licitații pentru furnizare de autospecială, menționăm că activitățile prevăzute în cadrul contractului de furnizare a utilajului – pe lângă livrarea la sediul Regiei Autonome Aeroportul „Ştefan cel Mare” Suceava – sunt: efectuarea de probe de funcționare și punere în funcțiune; instruirea personalului de la aeroport; întreținere/revizii, intervenții – acestea din urmă în perioada de garanție. (Dan PRICOPE)

Vezi si

 Bărbat din Dornișoara, amendat cu 5.000 de lei pentru că a fost prins transportând fără acte lemn de foc de  1.300 de lei

Miercuri, la ora 18:00, lucrătorii de poliție din cadrul SPR 15 Vatra Dornei, împreună cu …