Saturday , August 13 2022

Topul liceelor sucevene după rata de promovare la BAC. ”Info” are o creștere spectaculoasă față de anul trecut, urcând pe locul 6 la nivel județean

La nivelul municipiului Suceava, fruntașe sunt, în continuare, ”Ştefan cel Mare”- promovare 100%, ”Petru”-99,6%, și”Pedagogic”-98,8%. La nivel de județ, pe locul I în clasamentul în funcție de procentele de reușită pe unitate de învățământ, se situează și Colegiul Național ”Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți, iar locul trei revine Colegiului Național Militar ”Ştefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc, cu 99,15% promovabilitate. Următorul clasat este Colegiul Național ”Nicu Gane” Fălticeni, cu 98,26% candidați promovați, iar pe un loc mai jos în topul județean regăsim Colegiul Național de Informatică ”Spiru Haret” Suceava, care a înregistrat un procent de reușită de 93,3%. Aici este cea mai spectaculoasă creștere a ratei de promovare la nivelul județului nostru, dat fiind faptul că la Bacalaureat 2021 rezultatele inițiale au arătat că 74,65% dintre candidații colegiului ”Info” au promovat. În principal, mai toate liceele au rate de promovare mai mari decât anul trecut, cu câteva procente, însă de remarcat alte două unități de învățământ care au o creștere spectaculoasă, de circa 20 de procente – Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară și Liceul cu Program Sportiv.

Obiectiv, rezultate, evaluare, stiri, elevi

Examenul național de Bacalaureat din acest an a fost susținut, în județul Suceava, de 4.545 de candidați din promoția curență, în condițiile în care la începutul anului școlar erau înregistrați în evidențele liceelor 5.807 elevi de clasa a XII-a și a XIII-a. Au promovat 3.522 de candidați din promoția curentă, potrivit rezultatelor inițiale publicate de Ministerul Educației, înainte de soluționarea contestațiilor. O privire atentă asupra fiecărei unități de învățământ în parte relevă o îmbunătățire a ratei de participare a candidaților înscriși la examenul național de Bacalaureat, dar și a procentelor de promovare.

La nivelul municipiului Suceava, fruntașe sunt, în continuare, Colegiul Național ”Ştefan cel Mare”- promovare 100%, Colegiul Național ”Petru Rareș”-99,6%, și Colegiul Național ”Mihai Eminescu”-98,8% procent de reușită. La nivel de județ, pe locul I în clasamentul în funcție de procentele de reușită pe unitate de învățământ, din candidații prezenți, se situează și Colegiul Național ”Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți, iar locul trei revine Colegiului Național Militar ”Ştefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc, cu 99,15% promovabilitate.

Următorul clasat este Colegiul Național ”Nicu Gane” Fălticeni, cu 98,26% candidați promovați, iar pe un loc mai jos în topul județean regăsim Colegiul Național de Informatică ”Spiru Haret” Suceava, care a înregistrat un procent de reușită de 93,3%. Au fost înscriși 214 candidați, 4 dintre ei absentând, iar 196 de candidați au reușit să obțină medii mai mari de 6, promovând astfel examenul maturității. Aici este cea mai spectaculoasă creștere a ratei de promovare la nivelul județului nostru, dat fiind faptul că la Bacalaureat 2021 rezultatele inițiale au arătat că 74,65% dintre candidații colegiului ”Info” au promovat. Anul trecut liceul se afla pe locul 11 la nivel județean, iar anul acesta este pe locul 6. Creșterea de 18,65% este pusă pe seama pregătirii suplimentare a elevilor, de care s-au ocupat profesorii liceului. ”Procentul de promovare din acest an la Bacalaureat este de 93,3%, luând în considerare toți candidații care s-au înscris la examen, însă pentru promoția curentă procentul este de 95,5%. Este un progres pe care ni l-am dorit, un rezultat demn de Colegiul de Informatică, iar rețeta succesului este munca elevilor și a profesorilor, cărora le mulțumesc pentru solicitudinea de care au dat dovadă. Rezultatele se datorează programului de pregătire suplimentară a profesorilor și elevilor, care a inclus și susținerea tezelor în condiții de examen”, a declarat prof. Virginel Iordache, directorul Colegiului Național de Informatică ”Spiru Haret” Suceava.

În continuarea clasamentului județean regăsim Colegiul Național ”Dragoș Vodă” Câmpulung Moldovenesc, unde au promovat 87,85% dintre candidați, apoi Colegiul Economic ”Dimitrie Cantemir” Suceava, cu un procent de reușită de 86,5%, Colegiul de Artă ”Ciprian Porumbescu” Suceava, cu o promovabilitate de 86,1%, și Colegiul Tehnic Rădăuți-83,97% candidați promovați. și în acest caz, creșterea promovabilității față de anul trecut – 75,31%, este semnificativă și demnă de menționat. De precizat și Liceul Teoretic ”Ion Luca” Vatra Dornei, cu 71,24% promovabilitate, în condițiile în care au fost 153 de candidați prezenți, dintre care 109 au promovat, dar și Colegiul Tehnic ”Mihai Băcescu” Fălticeni, care are rata de promovare de 70,34% – 185 de candidați reușiți din 263 prezenți.

În principal, mai toate liceele au rate de promovare mai mari decât anul trecut, cu câteva procente, însă de remarcat alte două unități de învățământ care au o creștere spectaculoasă, de circa 20 de procente. Este vorba despre Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, cu o promovabilitate de 68,96%, față de 46,06% anul trecut, dar și Liceul cu Program Sportiv, care a înregistrat un procent de promovare de 56,2%, comparativ cu 36,42% promovați anul trecut. De asemenea, la Colegiul Tehnic ”Petru Mușat” procentul de promovare a urcat de la 29,09%, în 2021, la 40,78% în acest an. De cealaltă parte, o scădere sesizabilă a ratei de promovare la Bacalaureat a înregistrat Colegiul Tehnic ”Samuil Isopescu”, de la 36,58% anul trecut la 20,33% în această sesiune. La Colegiul Tehnic ”Al. Ioan Cuza”, rata de promovare a scăzut de la 38,65% în 2021 la 34,56% în acest an.

Situația finală a rezultatelor la Bacalaureat, după soluționarea contestațiilor, va fi afișată vineri, 1 iulie. Județul Suceava are 7 candidați cu media 10, iar rata de promovabilitate este 76,72%. (Oana NUȚU)

Vezi si

O asociere formată din cunoscute firme locale va reabilita ansamblul de clădiri de la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou de la Suceava

Licitația pentru «Proiectare, execuție lucrări și asistență tehnică din partea proiectantului aferente obiectivului de investiții: …