Friday , March 29 2024

Titlul de cetățean de onoare al Sucevei, oferit la Cetatea de Scaun de Ion Lungu fondatoarei Fundației “FARA”, Jane Nicholson

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a înmânat titlul de „Cetățean de Onoare” al Sucevei doamnei Jane Nicholson Fondatoarea fundației „FARA”. De altfel, la ultima ședință ordinară a Consiliului Local al municipiului Suceava a fost votat un proiect de hotărâre în acest sens prin care conducătoarea organizației de caritate care de 30 de ani desfășoară cu succes activități în domeniul protecției copilului primește titlul respectiv.

„De 30 de ani această fundație, sub conducerea doamnei Nicholson, se ocupă de gestionarea problemelor și nevoilor complexe a sute de copii și persoane adulte cu vulnerabilităti din orașul nostru. Primăria municipiului Suceava va fi un permanent partener al proiectelor Fundației FARA”, a ținut să precizeze Ion Lungu, primarul municipiului reședință de județ. Ceremonia de acordare a respectivei distincții către conducătoarea Fundației „FARA” – aflată sub înaltul patronaj al Prințului Charles al Marii Britanii – a avut loc însă nu la Primărie, unde membrii Consiliului au luat decizia de a acorda titlul respectiv, ci la Cetatea de Scaun a Sucevei.

„Suntem onorați de parteneriatul cu Fundația FARA aflată sub patronajul Alteței Sale Regale Charles, Prinț de Wales, care vă susține de mai bine de 20 de ani. În cadrul evenimentului, am transmis aprecierea noastră pentru susținerea proiectelor din orașul nostru și am lansat invitația Alteței Sale Regale de a vizita orașul Suceava.  Pentru ce ați făcut pentru oamenii acestui oraș vă rugăm stimată doamnă Jane Nicholson să primiți stima și recunoștința comunității noastre!”, a mai declarat Ion Lungu.

Despre Jane Nicholson – lider al organizației umanitare Sue Ryder (cu activitate de anvergură în Marea Britanie și Europa Centrala și de Est) – menționăm că a sprijinit copiii institutionalizați din țara noastră încă din anul 1991 când și-a început activitatea în România, înființând Fundația ”FARA” prin care a lucrat în mod direct în instituții de protecție a copilului alături de un grup de voluntari din Marea Britanie.

După ce, inițial, a transportat ajutoare de urgență – obținute prin campanii de strângere de fonduri organizate în Marea Britanie pentru copiii din România care au fost abandonați în orfelinate și spitale de neuro-psihiatrie moștenite din vechiul regim comunist – Jane Nicholson și-a dedicat energia și resursele pentru ajutorarea celor mai vulnerabili și a căutat în permanență alternative pentru cei pe care i-a cunoscut în timpul călătoriilor sale, fiind aproape de oamenii din comunitățile cele mai sărace din România a căror circumstanțe de viață au fost mai dure decât ale celorlalți.

Fundația „FARA” a început implementarea programelor în județele Suceava, Ilfov, Satu Mare și a creat modele unice de îngrijire și suport în funcție de particularitățile programelor. Cu toate că începutul a fost anevoios și echipa restrânsă, rezultatul efortului doamnei Jane Nicholson – motivați, pasiune, expertiză și leadership – a fost de a mobiliza cu succes eforturile de strângere de fonduri în Marea Britanie și folosirea lor cu impact în România.

Pe parcursul anilor, un număr important de oameni de bine, personalități importante și figuri ilustre ale societății noastre s-au alăturat Fundației „FARA” pentru a sprijini programele derulate în beneficiul copiilor, tinerilor și familiilor vulnerabile din comunități sărace. Fundația „FARA” se află sub patronajul Alteței Sale Regale Prințul Charles de Wales. La 30 de ani de la înființare și având o activitate neîntreruptă, Fundația „FARA” a ajuns să ofere alternative de îngrijire la instituțiile statului, investind în persoanele vulnerabile și dezavantajate din România, targetul fiind să ofere „O Familie pentru cei Fără“.

În 30 de ani de activitate s-a depășit numărul de 10.000 de vieți transformate și s-au creat peste 300 de locuri de muncă. În prezent Fundația „FARA” are o echipă formată din 104 profesioniști în domeniul lor de acțiune – servicii, management, logistică, administrație.

Elementele esențiale ale acestor modele îmbină centrarea pe nevoile beneficiarilor cu aplicarea practică a teoriilor și cercetării în ceea ce privește promovarea și protecția drepturilor copilului, ale persoanelor cu dizabilități, terapia și recuperarea copiilor cu dizabilități, sprijinirea diferitelor categorii de persoane la risc pentru o viață independentă, combaterea și atenuarea consecințelor
sărăciei și dezvoltare comunitară. (D.P.)

Vezi si

Puștan de 12 ani, filmat conducând un BMW prin Verești (VIDEO)

Miercuri dimineață, pe rețeaua  Facebook, pe pagina ”Suceava Fail”, a fost postată o înregistrare video …