Thursday , June 13 2024

Terminalul de transbordare a cerealelor a fost inaugurat la Dorneşti. Flutur: Așteptam această investiție și vrem să continuăm aici, pe granița cu Ucraina și alte investiții

Cel mai mare terminal de transbordare a cerealelor din Europa a fost inaugurat vineri în localitatea Dorneşti, în prezenţa autorităţilor române şi ucrainene. Noul terminal a fost realizat în parteneriat public-privat şi a costat aproximativ 10 milioane de euro, finanţarea fiind asigurată de Grampet Group, deținut de afaceristul Gruia Stoica. Terminalul de la Dorneşti permite transferul a 3,5 milioane de cereale anual, potrivit acestuia.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur, susţine că investiţia de la Dorneşti descongestionează traficul rutier, sufocat de camioanele cu cereale.

„Aşteptam această investiţie şi noi credem că avem încă foarte multe de făcut. Astăzi, la Dornești, este o zi mare. S-a investit în transportul cerealelor din Ucraina cu trenul, un transfer de 3,5 milioane t de cereale anual, din vagoane ucrainene în vagoane românești. Aici se va întâmpla. E vorba de patru garnituri de tren pe zi, a câte 32 de vagoane. Asta înseamnă mai puține tiruri pe șoselele României, asta înseamnă mai puțină, spre zero, evaziune în ceea ce înseamnă comerțul cu cereale, înseamnă și sprijin pentru vecinii noștri ucraineni, dar înseamnă un comerț civilizat. Este o investiție de 10 milioane de euro, care creează în jur de 50 de locuri de muncă la Dornești. Mă bucur că au venit investitori, e un început și vrem să continuăm aici, pe granița cu Ucraina și alte investiții – drumul de la Vicov spre Autostrada A7-, sunt investiții așteptate în acest nord de țară, a declarat Flutur.

La inaugurarea noului terminal de transbordare a cerealelor au participat secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean, consilierul onorific al premierului în domeniul relaţiilor economice internaţionale, Victor Ponta, ambasadorul Ucrainei în România, Ihor Prokopchuk, consulul general al României la Cernăuţi, Irina Stănculescu, şeful Autorităţii Vamale Române, Marcel Simion Mutescu, dar şi mai mulţi secretari de stat. (O.S.)

 

 

 

Vezi si

Cine va merge în Camera Deputaților pe locurile lui Gheorghe Șoldan și Piedone jr.

La începutul lunii octombrie se va produce o schimbare în rândul parlamentarilor social democrați suceveni, …