Wednesday , February 1 2023

Suceava – în scenariul verde. Este primul județ cu incidența cazurilor active sub 2‰ în valul patru

Județul nostru este primul din țară care, în cel de-al patrulea val al pandemiei de COVID-19, revine în scenariul verde. Rata de infectare în județul Suceava a scăzut la început de săptămână la 1,83‰, după ce în ziua de duminică incidența cazurilor active a fost de 2‰. Particularizat, la nivelul localităților, în întregul județ, doar nouă din 114 unități administrativ teritoriale mai aveau incidența cazurilor active peste 3‰ – scenariul roșu – și 23 aveau incidența cazurilor active de noul coronavirus situate între 2 și 3%, adică se încadrau în scenariul galben

La o zi după ce a avut loc un miting împotriva restricțiilor generate de contextul pandemic, Județul Suceava se poziționează pe primul loc de la coada clasamentului național al infectărilor cu noul coronavirus. Cu alte cuvinte, județul nostru este primul din țară care, în cel de-al patrulea val al pandemiei de COVID-19, revine în Scenariul verde. Potrivit datelor transmise în cursul zilei de luni, 15 noiembrie, de către Grupul de Comunicare Strategică, în județul Suceava au fost raportate – în ultimele 24 de ore – 32 de cazuri noi de coronavirus, cu unul mai mult decât numărul înregistrat duminică. Pe de altă parte, scade tot mai mult numărul bolnavilor de noul coronavirus pe măsură ce tot mai mulți se vindecă.

Rata de infectare în județul Suceava a scăzut la început de săptămână la 1,83‰, după ce în ziua de duminică – adică atunci când s-a organizat mitingul împotriva restricțiilor de noul coronavirus la care au participat numeroși oameni fără a respecta regulile de protecție – incidența cazurilor active a fost de 2‰. Nu este exclus ca pe fondul nerespectării regulilor de protecție sanitară să asistăm la o „revenire” a situației care ar încadra județul nostru în Scenariul galben. Asta pentru că incidența se calculează prin raportare la numărătoarea înregistrată cu trei zile mai devreme.

Până atunci, rămâne de văzut în ce măsură situația va putea evolua înspre bine sau înspre mai rău și dacă un miting nu tocmai lipsit de amploare în centrul orașului – cu participanți din alte localități, inclusiv din alte județe, fără respectarea normelor de distanțare fizică – poate să influențeze radical sau nu trendul descendent al îmbolnăvirilor de noul coronavirus.

Deocamdată, particularizat la nivelul localităților, la nivelul întregului județ, doar nouă din 114 unități administrativ teritoriale mai aveau incidența cazurilor active peste 3‰ – Scenariul Roșu – și 23 aveau incidența cazurilor active de noul coronavirus situate între 2 și 3%, adică se încadrau în Scenariul galben.

Este interesant că, în general, județele din nordul țării au o incidență mai mică a cazurilor active de noul coronavirus, puțin peste 2‰ având județul vecin Botoșani și, de asemenea, între 2 și 3‰ au județele vecine Bistrița-Năsăud, Maramureș, Neamț și Satu Mare care în acest fel se situează în așa numitul Scenariu galben. În acest pluton al județelor galbene se mai află două din sudul țării – Dolj și Gorj – și altele două din Moldova, dar nu din zona de nord: Vaslui și Vrancea. Până pe 15 noiembrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.744.440 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (SARS-CoV-2), dintre care 9.731 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. 1.587.856 de pacienți au fost declarați vindecați. (D.P.)

Vezi si

Expertiza blocului din Burdujeni care a explodat în decembrie a fost contractată abia acum

Primăria Municipiului Suceava a reușit să contracteze abia acum un expert pentru a evalua starea …