Monday , April 29 2024

Suceava are, în continuare, cele mai mici lefuri din partea asta de țară. Capitala şi Clujul plătesc cel mai bine. Timişul şi Sibiul au crescut cel mai mult salariile

Bucureştiul şi Clujul rămân liderii în clasamentul judeţelor cu cele mai mari salarii, dar creșterile salariale cele mai mari s-au înregistrat în Timiș și Sibiu. Astfel, în Bucureşti, salariile au trecut de 5.500 de lei în ianuarie 2023, în creştere cu 685 de lei de la an la an, iar în Cluj salariile se apropie de 5.200 de lei, cu 729 de lei mai mari faţă de aceeaşi lună din anul 2022, după cum arată datele de la Institutul Naţional de Statistică (INS), centralizate de Ziarul Financiar și preluate de Mediafax. Salariul mediu net pe economie a ajuns la 4.254 de lei în ianuarie 2023, în creştere cu 555 de lei faţă de aceeaşi lună din anul precedent. 37 de judeţe nu au reuşit să depăşească această valoare, iar în 36 dintre judeţe salariul mediu net nu a ajuns la 4.000 de lei net pe lună. Printre acestea se numără și Suceava, cu un salariu mediu net de 3.300 lei, o creștere de 395 de lei față de acum un an.

Foto: ZF.ro

Deşi oferă cele mai mari salarii, nu Bucureştiul şi Clujul au crescut cel mai mult de la an la an, ci salariile din Sibiu şi Timiş. Astfel, salariul mediu net din Timiş a ajuns la peste 4.600 de lei, în creştere cu 730 de lei, iar cel din Sibiu a crescut cu 735 de lei, până la aproape 4.500 de lei.

„Aceste judeţe au fost şi rămân în continuare în fruntea clasamentului la capitolul salarii mari datorită faptului că au o dezvoltare economică atractivă, multe companii mari şi medii care aleg să-şi înceapă activitatea în aceste judeţe să se dezvolte, creând din ce în ce mai multe locuri de muncă şi, implicit, crescând salariile pentru a avea de unde să-şi procure angajaţi specializaţi. Ca atare, creşterile salariale înregistrate în Sibiu şi Timiş sunt mai mari decât cele din Bucureşti şi Cluj pentru a putea atrage în continuare angajaţi valoroşi”, a spus pentru ZF Sorina Faier, managing partner al companiei de recrutare Elite Searchers.

În plus, ea spune că aceste judeţe sunt şi poziţionate propice, aproape de autostradă, cu aeroport, dar şi cu infrastructură bună şi centre universitare şi sunt intens căutate de către investitori şi implicit există mai multe companii care au nevoie de noi angajaţi. „Ba mai mult, în unele judeţe menţionate mai sus există o lipsă a forţei de muncă, iar angajatorii îi găsesc destul de greu mai ales că pentru anumite roluri ar trebui să relocheze angajaţi, nefiind posibilă telemunca şi atunci oferă salarii mai mari pentru a-i atrage”.

Salariul mediu net pe economie a ajuns la 4.254 de lei în ianuarie 2023, în creştere cu 555 de lei faţă de aceeaşi lună din anul precedent. Un număr de 37 de judeţe nu a reuşit să depăşească această valoare, iar în 36 dintre judeţe salariul mediu net nu a ajuns la 4.000 de lei net pe lună.

Printre acestea, pe una dintre ultimele poziții, se numără și județul Suceava, care, conform datelor prezentate de ZF, a avut în ianuarie un salariu mediu net de 3.300 lei (o creștere de 395 lei de la an la an), cel mai  mic față de toți vecinii noștri. Astfel, la Iași s-a înregistrat un salariu mediu net de 4.160 lei, la Botoșani de 3.408 lei, Neamț de 3.331 lei, la Bistrița Năsăud de 3.372 lei, în Maramureș – 3.419 lei, Mureș – 3.392 lei și Harghita – 3.344 lei. De altfel, în toată regiunea Moldovei, doar în județul Vrancea (3.190 lei) s-a înregistrat în prima lună a anului un salariu mediu net mai mic decât în Suceava.

Sorina Faier este de părere că printre motivele pentru care în aceste judeţe angajaţii câştigă mai puţin decât salariul mediu net pe economie sunt şi nivelul scăzut al educaţiei, precum şi lipsa companiilor mari şi a investiţiilor care să crească nivelul de trai. „Salariile sunt mai mici în aceste judeţe din cauza nivelului educaţional scăzut, lipsa companiilor mari, a investiţiilor noi şi a lipsei comunicării pentru a atrage fonduri europene care ar duce la investiţii noi, locuri de muncă şi salarii bune. Majoritatea companiilor din aceste zone nu au putut face faţă inflaţiei şi nu au putut creşte salariile în raport cu aceasta, ceea ce a dus şi la nivelul de trai scăzut al angajaţilor”, a explicat ea pentru Ziarul Financiar. (O.S.)

Vezi si

România a cucerit aurul la 8+1 feminin la Europenele de canotaj din Ungaria

România a cucerit medaliile de aur la feminin în proba regină a canotajului, 8+1, duminică, …