Thursday , March 28 2024

Studiul de fezabilitate pentru modernizarea Taberei de la Bucșoaia va fi realizat de o firmă din București. Proiectul – un prim pas spre dezvoltarea programului “Bucovina, Pol de Dezvoltare Turistică”

SC NOX INTERNATIONAL SRL Bucuresti, în asociere cu firma INGVISION, cu sediul în orașul Pantelimon din județul Ilfov, a câștigat licitația organizată de Compania Națională de Investiții pentru 62% din valoarea estimată la licitație.

O firmă din sectorul 3 al capitalei României a câștigat licitația organizată de Compania Națională de Investiții pentru studiul de fezabilitate în vederea modernizării taberei de la Bucșoaia. Pe SEAP a fost publicat anunțul de atribuire la licitația respectivă iar firma care a adjudecat-o este SC NOX INTERNATIONAL SRL Bucuresti, în asociere cu firma INGVISION, cu sediul în orașul Pantelimon din județul Ilfov. Suma pentru care a fost încheiat contractul în vederea realizării documentației la faza de studiu de fezabilitate al noilor secții de boli infecțioase și pediatrie al SJU Suceava este „neobișnuit de scăzută”, adică 62,03% din valoarea estimată la licitație, însă cel mai probabil s-au cerut de la autoritatea contractantă clarificări/fundamentării ale prețului în urma cărora a rezultat că oferta poate fi respectată în limitele indicate, adică 387.585 lei, fără TVA. Asta în condițiile în care CNI a lansat procedura de achiziție publică pentru <elaborarea Studiului de Fezabilitate, studiu topografic vizat OCPI, studiu geotehnic verificat Af, expertiza tehnică verificată M.L.P.A.T., audit energetic, studiu privind utilizarea unor sisteme alternative de eficientă ridicată, scenariu preliminar la foc privind siguranța la incendiu, alte studii de specialitate relevante pentru buna funcționare a obiectivului de investiții, elaborarea documentațiilor pentru obținerea avizelor și acordurilor solicitate prin Certificatul de Urbanism pentru obiectivul de investiții reprezentări grafice 3D, interior exterior, “Reabilitare, modernizare, dotarea și extindere Centru de agrement Bucșoaia, orașul Frasin, județul Suceava”>, valoarea maximală a ofertelor fiind de 624.819,71 lei, fără TVA. Criteriul de atribuire a fost cel mai bun raport calitate – preț în care componenta financiară va avea doar o pondere de 60%, 20% fiind pentru „ Demonstrarea unei metodologii adecvate de implementare a contractului, precum și o planificare adecvată a resurselor umane și a activităților” iar 20% fiind pentru experiență profesională.

Potrivit celor specificate în fișa de date a achiziției, durata pentru care se încheie contractul este de 60 de zile. Desigur, termenul trebuie să fie în acord cu data de la care se dă ordinul de începere al prestării serviciilor.

Cu puțin noroc și seriozitate din partea prestatorului de servicii sunt șanse ca, dacă nu chiar spre finele anului atunci în prima lună a anului viitor, să fie predat studiul de fezabilitate. Asta și în funcție de eventualele ordine de suspendare (dacă CNI va considera că se impune). Dacă o atare prognoză optimistă se materializează și studiul ajunge în etapa CTE fiind aprobat ulterior, este foarte posibil ca prin Hotărâre de Guvern să fie aprobați indicatorii tehnico-economici și apoi să aibă loc demararea licitației de proiectare și execuție.

Despre aceasta din urmă se poate spune că, într-o variantă optimistă, ar putea fi inițiată (cu condiția finalizării documentației și aprobării acesteia) în a doua jumătate a lui 2022. Însă – așa cum este și în cazul proiectului CNI privind spitalul nou de copii și pentru boli infecțioase de la Suceava – nu ar fi o variantă atât de pesimistă chiar și o demarare în prima parte a lui 2023 a licitației de proiectare și execuție modernizării taberei Bucșoaia, creionându-se posibilitatea ca lucrările să fie demarate fie la finalului lui 2023 sau în prima parte a lui 2024.

Competiție strânsă și o contestație depusă

Potrivit datelor de pe SEAP, termenul limită pentru depunerea documentației la procedura simplificată pe care a inițiat-o CNI era, inițial, data de 5 august, ulterior adăugându-se încă o săptămână, ceea ce a condus la situația în care termenul final de depunere să fie pe 12 august. Competiția la licitația organizată de CNI a fost destul de strânsă, foarte mulți competitori fiind din județul Iași, dar și din alte părți ale țării. Nu mai puțin de șapte oferte au fost depuse la data de 12 august, cea câștigătoare având ca lider însă firma din Pantelimon iar asociat era societatea din Sectorul 3 al Capitalei României. Ambele societăți sunt reprezentate de același Dan – Severius Alexandru.

Celelalte oferte au fost formulate de: ARTATELIERS PROJECT (firmă cu sediul în Teleorman, având ca subcontractanți declarați societatea ilfoveană DEFLAMMO FIRE PROTECTION, cea bucureșteană ADV HIGH CONSTRUCTION, societatea doljeană MASURATORITOPO-CADASTRALE și cea vrânceană SC PANGEOCOM SRL); T.M.G.-CONPREST cu sediul în Teleorman; sucevenii de la MOLDPROIECT-ASD (având subcontractanți declarați alte patru firme sucevene: DAMIENA, NETCOM ACTIV, GEONORD FORAJ, NORTH BEST); firma ieșeană EXPERT PROJECT TEAM (ieșenii de la VISPA SECURITY fiind subcontractant); firma ieșeană ARTEHNIS (cu subcontractanți declarați firmele ieșene ACA ZOORK PROJECT, PRO TOBY, INFRASTRUCTURE SOLUTIONS & DESIGN, RC GEOPROIECT SRL-D și BLUEPRINT PROJECTS, firmele sucevene DAMIENA, NORTH BEST și ACSA PROIECT, precum și firma vasluiană SERVCAD-EXPERT S.R.L); firma ieșeană SIGM-HOME PROJECT SRL (având subcontractanți declarați BETA STAR și GEPROCON S.A.).

Este de notat, printre altele, și participarea firmei ieșene EXPERT PROJECT TEAM care a fost cea care a depus oferta câștigătoare pentru o altă licitație organizată de CNI privitoare la studiul de fezabilitate al unui alt proiect important pentru Suceava: spitalul nou de copii și pentru boli infecțioase. În ce privește oferta pentru studiul de fezabilitate de la tabăra Bucșoaia se pare că situația nu a mai fost favorabilă, clasându-se pe locul al treilea în competiție, după oferta firmei câștigătoare și a celei depusă de firma ieșeană SIGM-HOME PROJECT.

De altfel, nu lipsită de importanță a fost și contestația care a fost depusă la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor pe data de 29 septembrie de către firma ieșeană ARTEHNIS (cerând anularea raportului procedurii, a actelor subsecvente și reevaluarea ofertelor firmelor clasate pe primele trei locuri) și pe care CNSC a respins-o în data de 20 octombrie (publicarea fiind în data de 27 octombrie) ca neconformă, sens în care s-a putut conform noilor reglementări a se atribui mai repede contractul deși există posibilitatea contestării la Curtea de Apel în 10 zile.

Proiectul la Bucșoaia este un prim pas spre dezvoltarea unui proiect mai amplu: “Bucovina, Pol de Dezvoltare Turistică”

Reamintim că președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat în vara aceasta că licitația de mai sus ar fi „încă un pas important în realizarea Stațiunii „Bucovina”, parte a proiectului “Bucovina, Pol de Dezvoltare Turistică” –  Reabilitare, modernizare, dotarea și extinderea Taberei de la Bucșoaia”. „Încă de anul trecut am făcut demersuri la Ministerul Tineretului și Sporturilor pentru a iniția un proiect în vederea finanțării acestui important obiectiv, o investiție de peste 33 de milioane de euro (suma este o proiecție pe care președintele CJ Suceava o are bazată pe diverse estimări și calcule din sumele pe care ar putea să le acceseze, nu este însă rezultatul unor studii/documentații tehnice – n.r.). Tabăra de la Bucșoaia va deveni una dintre cele mai mari și mai moderne tabere pentru copii și tineret”, a declarat Gheorghe Flutur.

În discuțiile și analizele purtate la fața locului cu specialiști din minister s-a propus realizarea taberei sub forma unui complex care presupune construcții – montaj, dotări și echipamente, amenajare exterioară – peisagistică, amenajare terenuri de sport neacoperite, amenajare parcare exterioară, utilități, clădiri pentru cazare, tip hotel, sală de sport cu piscină la interior, sală multifuncțională, terenuri de sport, pistă de atletism, amfiteatru – teatru de vară, centru de conferințe, restaurant ponton, spații de recreere, spații de joacă, amenajarea de piste/trasee pentru bicicliști și skateboard.

Parcul este propus a fi amenajat pe zone, respectiv zona de promovare a culturii bucovinene, cu biserici și mănăstiri, zona de case tradiționale cu ateliere pentru pictură, olărit, sculptură și lucru în lemn, zona de agricultură tradițională și o bucătărie dedicată tinerilor, în afara celei oficiale unde gătește personalul calificat, pentru activități de dezvoltare a abilităților de viață – gătit împreună, ceaiuri”, a spus Gheorghe Flutur. El a mai adăugat că o atracție deosebită va fi reprezentată de “Bucovina în miniatură”, cu machete a celor mai importante biserici și mănăstiri, case tradiționale, ansambluri agricole sau ferme, pășuni și elemente naturale în miniatură. Un parc-muzeu în aer liber care va permite vizitatorilor să cunoască istoria și frumusețile Bucovinei. Vor fi alei amenajate printre machete, vizitatorii vor primi informații scrise sau digitale despre diferitele obiective turistice ale Bucovinei. (Dan PRICOPE)

 

Vezi si

Județul Suceava sub avertizări COD GALBEN de VÂNT puternic, până vineri dimineață

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM)  a emis joi dimineață o informare prin care anunță că …