Thursday , April 18 2024

”Ștefanistul” David Turturean, olimpic internațional, își va continua studiile la prestigioasa Universitate MIT din SUA

David Turturean a aplicat la zeci de universități din Europa și din Statele Unite, fiind admis aproape la toate, și a ales Massachusetts Institute of Technology. Pentru a avea șanse mai mari de reușită, a susținut anul trecut BAC-ul american, examen pe care l-a promovat cu unul dintre cele mai mari punctaje din țară. Universitatea americană va fixa pentru David Turturean o taxă de școlarizare, raportată la venitul părinților săi. ”Este un veritabil ambasador al Sucevei și al țării”, a transmis profesorul Dan Popescu, directorul Colegiului Național ”Ștefan cel Mare”

David Turturean, olimpic internațional la Astronomie și Astrofizică, elev de excepție al Colegiului Național ”Ștefan cel Mare” din Suceava, a fost admis la Universitatea MIT, Massachusetts Institute of Technology, unde va studia Fizică, Astrofizică și Astronomie. Deși a aplicat la numeroase universități, de pe tot globul, în final a decis că va pleca în America.

”Am fost admis la mai multe universități atât din Europa, cât și din Statele Unite ale Americii, iar în final am ales  Universitatea MIT din USA. Este una dintre primele zece universități ale lumii, din punct de vedere academic. Am aplicat la foarte multe universități și pot spune că este vorba despre un sistem foarte competitiv. Nu este ca în România, unde dai testul de admitere, este un proces foarte opac, netransparent și foarte întortocheat. Nimeni nu înțelege, nimeni nu știe cum funcționează, nimeni nu știe dacă are șanse sau nu și practic este o combinație de evaluare a notelor cu activitățile din afara școlii, cu eseurile pe care le-am trimis, cu notele din Bac-ul american. Au locuri limitate pentru elevii din afara SUA, iar aceste locuri mai sunt limitate încă o dată pentru elevii care au nevoie de bursă. Au fost elevi foarte buni din România care au fost respinși doar pentru că aveau nevoie de bursă”, a explicat David Turturean.

Printre universitățile de prestigiu din Europa din partea cărora a primit oferte de școlarizare se numără Universitatea din Manchester, Kings College din Londra, ambele din Marea Britanie, cât și Universitatea Tehnologică Eindhover din Olanda, dar se pare că este decis să-și continue formarea profesională în Statele Unite ale Americii. ”Voi studia atât Astronomie, cât și Fizică și Astrofizică. În America, oricine e admis, poate să urmeze domeniul pe care l-a trecut în aplicație, dar nu e obligatoriu. Voi explora cu siguranță și alte lucruri, poate ceva mai pământesc sau poate le voi îmbina. Nu sunt programe rigide, fiecare își alege cursurile cum dorește, atâta timp cât la finalul celor patru ani de studiu îndeplinește toate condițiile pentru a primi o diplomă”, a mai precizat David Turturean.

Pentru a fi sigur că nu va întâmpina probleme la admiterea din Statele Unite ale Americii, David Turturean a susținut anul trecut, în luna august, examenul de Bacalaureat american, în Centrul Universitar Iași, examen pe care l-a luat cu unul dintre cele mai mari punctaje din țară. ”Am susținut în luna august 2020 Bac-ul american. Cred totuși că e un termen impropriu pentru că nu seamănă cu Bacalaureatul nostru. Este un examen care se dă la finalul clasei a XI-a pentru americani și este un examen care se bazează în totalitate pe teste grilă, spre deosebire de examenele de la noi. Este un examen pentru care m-am pregătit oarecum. La partea de matematică, cu siguranță aveam cam toate cunoștințele necesare puse la punct, trebuia doar să mai exersez rapiditatea pentru un astfel de examen grilă. Am avut o grilă pe minut sau poate chiar mai puțin de un minut. A trebuit să lucrez mai mult pe partea de engleză, deoarece erau multe lucruri care țineau de literatura și de istoria SUA și a trebuit să mă obișnuiesc cu limbajul mai vechi sau cu anumite evenimente istorice formatoare pentru țara lor ca să înțeleg mai bine textele care apăreau. Tot în luna august a anului trecut am dat și restul examenelor care m-au ajutat în procesul de admitere. Totuși, anul acesta, din cauza pandemiei, aceste examene nu au mai fost obligatorii, în America anulându-se. Am înțeles că mai mult de jumătate dintre elevii care s-au înscris la universități din SUA nu au avut anul acesta, în aplicații, trecute și aceste note, dar eu am fost foarte mulțumit de notele mele și le-am trecut”, a completat ”ștefanistul” David Turturean.

Copleșit de emoții, olimpicul internațional sucevean a recunoscut că nu știe la ce să se aștepte în America, deoarece totul va fi nou. Obișnuit de la o vârstă fragedă cu competițiile internaționale, David Turturean este pregătit pentru a face față unei diversități culturale, dar este conștient că elementul de noutate va fi consistent. ”Să fiu foarte sincer, nu știu exact ce va urma. Este pur și simplu o altă lume acolo, cel puțin în bula universitară. E ceva ce nu pot decât să-mi imaginez. M-am bucurat enorm pentru că am fost admis și sunt conștient că am o șansă enormă să evoluez în domeniul pe care îl studiez. Acolo este totul atât de diferit și atât de complex! În luna următoare vor fi o serie de evenimente online, care să ajute viitorii studenți să se integreze”, a menționat vizibil emoționat David Turturean.

Chiar dacă părinții au fost dispuși să-și vândă și propriul apartament pentru ca fiul lor să-și urmeze visul, acela de a studia Astronomia, David nu a acceptat nicio clipă acest sacrificiu și prin munca sa a reușit să fie admis la una dintre cele mai prestigioase universități din lume, unde taxa de școlarizare se stabilește  calculându-se în funcție de veniturile familiei. ”Bursa se acordă ținând cont de nevoia financiară a familiei și toată lumea plătește cât poate să plătească, nu este un cuantum stabilit de universitate, pentru toată lumea”, a mai adăugat David Turturean.

Reamintim că elevul Colegiului Național ”Ștefan cel Mare” David Turturean s-a întors mereu cu medalii de aur de la olimpiadele internaționale de Astronomie și Astrofizică, fie că acestea s-au desfășurat în Sri Lanka sau China și au fost participanți din peste 20 de țări. ”Pasiunea pentru astronomie a început în clasa a III-a, când părinții au dorit să mă înscrie la Palatul Copiilor, iar eu am ales să particip la cursul de astronomie, unde este profesor dl Crăciun Petru, care îmi este profesor și în ziua de astăzi. M-au captivat, ca elev la școala primară, corpurile cerești cu modul de existență și aspectul lor, de care ar fi fascinați majoritatea copiilor. Astronomie mai serioasă (cea concretă, învățată cu ajutorul fizicii și matematicii, care apare și în competiții) am început să studiez în clasa a VI-a, când au început să îmi permită cunoștințele de materii reale. În clasa a VII-a m-am calificat pentru prima dată la Olimpiada Națională de Astronomie și Astrofizică, de unde mai apoi în lotul lărgit la secțiunea juniori, apoi în lotul restrâns pentru Olimpiada Internațională la Astronomie, secțiunea juniori și am continuat”, și-a amintit cu emoție David Turturean, un elev cu care Suceava se mândrește.

Conducerea Colegiului Național ”Ștefan cel Mare” Suceava are doar cuvinte de laudă la adresa acestui elev de excepție, iar pe perioada celor aproape opt ani de studiu, cadrele didactice au fost impresionate de pasiunea și dăruirea lui, caracterizându-l ca fiind ”bun ca pâinea caldă, serios și muncitor ceva de speriat”. Directorul renumitului colegiu sucevean este foarte mândru de elevul său, dar se declară și trist de plecarea lui peste granițele țării. ”Nu ne bucură fenomenul brain drain, dar ne mândrim cu un absolvent cum este David, deja performer de talie internațională. Este un veritabil ambasador al Sucevei și al țării! Succesul se va multiplica cu certitudine!”, a declarat profesorul Dan Popescu, directorul Colegiului Național ”Ștefan cel Mare” Suceava. (Cristina RUȘTI)

Vezi si

Performanță în prag de centenar la Colegiul Național Militar ”Ștefan cel Mare”. 27 de elevi calificați la fazele naționale ale olimpiadelor școlare

”Anul acesta, în prag de centenar, mușatinii și-au depășit recordul la premiile obținute la fazele …