Friday , April 26 2024

Statele de plată, mărul discordiei dintre greviști și colegii care doar au fost prezenți la școală, fără să desfășoare cursurile

Ministerul Educației a transmis inspectoratelor școlare județene o adresă prin care a atras atenția că trebuie să verifice respectarea întocmirii corecte a statelor de plată de către unitățile de învăţământ, pe baza timpului efectiv lucrat. Reprezentanții sindicali au transmis că sunt foarte multe nemulțumiri vizavi de cum urmează a fi făcută plata salarială în contextul grevei. Pe perioada conflictului de muncă, angajații care au participat la greva generală nu vor fi plătiți pentru acele zile. Totuși, unii sindicaliști au transmis că nu li se pare corect ca cei care nu au aderat la grevă și nici nu au desfășurat activitate la catedră, pentru că elevii nu au venit la cursuri, să fie plătiți degeaba. ”Directorul este direct responsabil de ceea ce se întâmplă în școală. Este operator de credite, cel care semnează pentru statul de plată și el urmărește condica și își asumă”, a subliniat inspectorul școlar general adjunct Gabriel Matei.

Săptămâna viitoare, pe 14 iunie, angajații din sistemul de învățământ urmează să-și primească salariile aferente lunii mai, iar zilele acestea trebuie întocmite statele de plată. În acest sens și în contextul grevei generale demarate în data de 22 mai, Ministerul Educației a transmis joi, 8 iunie, inspectoratelor școlare județene o adresă prin care a atras atenția că trebuie să verifice respectarea întocmirii corecte a statelor de plată de către unitățile de învăţământ, pe baza timpului efectiv lucrat.

Vă rugăm să vă asigurați că drepturile salariale aferente lunii mai 2023 sunt corect calculate şi în concordanţă cu documentele din care rezultă atât prezenta la unitatea de învăţământ, cât si desfăşurarea activităților prevăzute în fișa postului, conform legii. Astfel, statele de plată a salariilor se întocmesc având la bază timpul efectiv lucrat. De asemenea, vă rugăm să vă asigurați că, la termenul legal stabilit, respectiv 14.06.2023, se va efectua plata drepturilor salariale aferente lunii mai 2023, conform prevederilor legale în vigoare”, se arată în document.

În cadrul discuțiilor purtate între sindicaliștii care au pichetat vineri sediul IȘJ Suceava și conducerea instituției s-a atins și acest subiect. Reprezentanții sindicali au transmis că sunt foarte multe nemulțumiri vizavi de cum urmează a fi făcută plata salarială în contextul grevei. Pe perioada conflictului de muncă, angajații care au participat la greva generală, cu semnătură în condica zilnică, nu vor fi plătiți pentru acele zile. Totuși, nu li se pare corect ca cei care nu au aderat la grevă, însă nu au desfășurat activitate la catedră să fie plătiți degeaba. Aceștia au arătat că sunt unele școli în care doar doi-trei profesori nu au intrat în grevă și au fost prezenți la clase, însă nu au desfășurat ore pentru că nu au venit elevii la cursuri. Pe de altă parte, sunt foarte multe cazuri în care profesorii greviști au organizat, voluntar, ore de pregătire cu elevii care ar urma să susțină examene naționale în această vară, însă nu vor fi plătiți pentru munca lor deoarece ei în evidențe apar ca fiind greviști. Mai mult decât atât, sindicaliștii i-au dat exemplu pe directorii din județul Neamț, care, susțin ei, au aprobat statele de plată cu toate zilele lucrate, chiar dacă profesorii au participat la grevă.

”Directorul este direct responsabil de ceea ce se întâmplă în școală. Este operator de credite, cel care semnează pentru statul de plată și el urmărește condica și își asumă”, a subliniat inspectorul școlar general adjunct Gabriel Matei, care a opinat că situația de la Neamț nu pare veridică, dat fiind faptul că statele de plată sunt aprobate, la final, de Inspectoratul Școlar, iar în primele zile de grevă generală s-au cerut din școli raportări cu participarea profesorilor la grevă, la solicitarea Ministerului Educației.

Amintim că la debutul grevei generale 75,71% dintre angajații din învățământul sucevean au declarat că participă la grevă. Din centralizarea informațiilor transmise la acea vreme de școlile din județ a reieșit că din cei 10.903 angajați din învățământul sucevean 8.255 au semnat pentru greva generală. Din totalul angajaților din sistem 8.018 sunt cadre didactice, dintre care 6.451 au optat pentru grevă. Totuși, angajații care au semnat pentru grevă se pot răzgândi oricând, la fel ca cei care nu și-au dorit această formă de protest. Zilele trecute, sindicaliștii au susținut că după minivacanța de Rusalii numărul greviștilor din județul Suceava a crescut cu circa 500. (Oana NUȚU)

Vezi si

Amenzi de peste 40.000 de lei aplicate de polițiști într-o acțiune BLOCADA organizată în Siret

Marți, 23 aprilie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Siret  au organizat pe raza de competență …

One comment

  1. Pai nu-i plateste sindicatul pe perioada grevei? De ce iau cotizatii de la membrii?
    Un prieten care vrea sa se faca profesor de religie (Hinduism) vrea sa stie.