Saturday , April 20 2024

Spitalul Municipal Fălticeni a mai primit 3,5 milioane de lei de la Ministerul Sănătății

Banii au ca destinație achiziția de aparatură medicală. Conducerea Spitalului Municipal Fălticeni a anunțat că va achiziționa două ecografe, unul multifuncțional și unul pentru cardiologie, un electrocauter, un aparat de radiologie și o masă de autopsie cu rabatare u de asemenea, vor mai fi achiziționate 16 monitoare pentru funcții vitale și două ecografe pentru urologie și ginecologie  

Spitalului Municipal Fălticeni i-a fost alocată, de către Ministerul Sănătății, suma de 3,5 milioane de lei, pentru achiziția de aparatură medicală, bani care apropie și mai mult unitatea spitalicească fălticeneană, de marea deschidere. Din acești bani, conducerea Spitalului Municipal Fălticeni a anunțat că va achiziționa două ecografe, unul multifuncțional și unul pentru cardiologie, un electrocauter, un aparat de radiologie și o masă de autopsie cu rabatare. De asemenea, vor mai fi achiziționate 16 monitoare pentru funcții vitale și două ecografe pentru urologie și ginecologie.

Valoarea echipamentele medicale achiziționate până acum, este de aproximativ 30 de miloane de lei, aparatură care va face din spitalul din Fălticeni, unul dintre cele mai moderne spitale din zona Moldovei.

Reamintim că la sfârșitul lunii trecute s-a finalizat recepția finală a lucrărilor și s-a depus documenația necesară obținerii autorizațiilor de funcționare. Din cele trei utorizații de funcționare de la instituțiile abilitate, respectiv ISU, Ministerul Mediului și Direcția de Sănătate Publică, până acum a fost emis un singur aviz.

Menționăm că lucrările la această unitate spitalicească au fost începute în urmă cu 30 de ani, mai exact în anul 1991 dar bolnavii sunt tratați în continuare într-un spital vechi de peste 150 de ani.

Primul termen pentru finalizarea spitalului a fost anul 1995, după care au urmat alte și alte termene, toate nerespectate. Proiectul inițial a fost modificat de mai multe ori, din cauza schimbărilor apărute în legislația din domeniul medical, a noilor cerințe din domeniul sanitar și al situațiilor de urgență. Noua unitate medicală ar trebui să aibă 250 de paturi, săli moderne de operație, camere cu sistem de ventilație și grupuri sanitare individuale, circuite pentru fluide medicale și aparatură de ultimă generație și ar trebui să deservească o populație de 150.000 de locuitori din municipiul Fălticeni și 20 de comune limitrofe. În anul 2000, lucrările au fost blocate, la acea dată spunându-se că vor fi sistate definitiv și invocându-se faptul că nici nu ar mai fi nevoie de un nou spital sau chiar de vechiul spital de la Fălticeni, ci cel mult de niște secții externalizate ale Spitalului Județean de Urgență Suceava. Motivul invocat era cel legat de distanța mică între municipiul Fălticeni și municipiul Suceava. Lucrările la noul spital din Fălticeni au fost reluate în anul 2011.

Actualul spital funcționează cu șase clădiri dispersate pe o zonă de cinci kilometri. Dintre aceste imobile doar două au fost construite cu destinația de spital și au o vechime de peste 100 de ani. Celelalte patru clădiri sunt amenajate în case particulare, școli și grădinițe. Spitalul, care asigură în prezent asistența medicală pentru populația din oraș și din teritoriul arondat, are un număr de 385 de paturi. Indicele de aco­perire a populației cu paturi este 2,82 la mia de locuitori, cu mult sub media pe județ. Acest fapt determină o aglomerație permanentă a spitalului, aglomerație care în condițiile precare de spitalizare constituie un impediment serios în administrarea serviciilor medicale de calitate. (Cristina RUŞTI).

Vezi si

Bucură-te de „Egg-straordinary Easter”, la Iulius Mall Suceava!

Poți câștiga un voucher de 1.000 de euro la ABAU – metal decor –, un …