Thursday , April 18 2024

Solicitările la Ambulanță au crescut cu aproape 30% luna trecută, față de august

Până la sfîrșitul lunii octombrie, se estimează să fie solicitări cât în cele două luni împreună. In luna august, 383 de suceveni au solicitat să fie testați Covid, la domiciliu, numărul acestora crescând în septembrie la 2.514. Reprezentanții SAJ sunt îngrijorați că se apropie ziua când nu vor putea onora toate solicitările, acestea fiind deja triate, iar cazurile mai puțin grave sunt puse în așteptare.

Zilnic, la Serviciul Județean de Ambulanță Suceava se înregistrează câte un nou record de solicitări, cele mai multe fiind cazuri legate de pandemia de Covid. Trendul este crescător iar cadrele medicale sunt îngrijorate pentru că fac față situației cu mare dificultate. ”Avem aproape 300 de solicitări într-o zi, iar majoritatea vin din partea persoanelor infectate cu Covid 19, sau persoane care au intrat în contact cu persoane infectate și doresc să fie testate”, a declarat medicul Adrian Săraru, purtător de cuvânt în cadrul SAJ Suceava.

Ambulanțele lucrează non-stop pentru a testa oamenii, iar acest lucru se vede foarte bine și din datele statistice furnizate de către conducerea SAJ, numărul solicitărilor crescând cu peste 2.000 de cazuri în septembrie, față de august, iar în până la sfârșitul lunii octombrie se estimează că vor fi cifre care să acopere aproape cele două luni la un loc. ”În luna septembrie, totalul solicitărilor a fost de 8.082. Dintre acestea, 1.380 au fost pacienți cu Covid, transportați la spital, iar 2.514 au fost testați de către personalul SAJ, la domiciliu. În august, am avut 6.090 de solicitări, dintre care 271 de pacienți pozitivi cu Covid 19, transportați la spital și 383 de testări” , a completat medicul Adrian Săraru.

Tot mai mulți suceveni stau la domiciliu, chiar dacă au simptome de Covid 19, optând pentru automedicație și sună la 112 când boala de agravează. Reprezentanții SAJ sunt îngrijorați că se apropie ziua când nu vor putea onora toate solicitările, acestea fiind deja triate iar cazurile mai puțin grave sunt puse în așteptare.  Pentru alte cazuri decât Covid –pacienți cardiaci, cu diferite dureri abdominale, accidente vasculare, solicitările sunt mai puține în această perioadă. Unii pacienți se tem să cheme salvarea de teama contaminării și se tratează acasă în situații care nu necesită intervenție urgentă.

Pentru procedura de recoltare la domiciliu, echipajele se deplasează la apel conform unui traseu întocmit de operatorii din call center. O ambulanță trece pe la 25, uneori 30 de adrese pentru a face recoltări. Pentru evaluarea stării de sănătate a celor infectați cu Covid timpul petrecut de un echipaj este de aproximativ 50 de minute. Nu este vorba doar de formularistică, de partea birocratică, ci și de consultul propriu-zis. (Cristina RUŞTI)

Vezi si

Camion și remorcă în valoare de 60.000 de euro, confiscate de polițiști în urma interceptării unui transport ilegal de lemn

De asemenea, au fost confiscați și peste 23 m.c. gater buștean, în valoare de cca. …