Thursday , April 18 2024

Situație critică în municipiul Suceava cu câteva zile înainte de finalizarea recensământului

Suceava abia are 71 de mii de locuitori populație stabilă, față de 127 de mii cu domiciliu. Ce dezavantaje va avea municipiul în urma refuzului locuitorilor de a se recenza

Recensământul populației și locuințelor 2021 provoacă emoții printre edilii Sucevei. Viceprimarul Lucian Harșovschi nu face un secret din faptul că este nemulțumit de gradul mic de recenzare în municipiul Suceava: doar 83,25% din populația stabilă estimată de Institutul Național de Statistică la data de 1 decembrie 2021. Este vorba de circa 85 de mii de locuitori, conform estimărilor privind populația stabilă a municipiului Suceava.

Practic, până acum s-au recenzat puțin peste 71 de mii de cetățeni ai municipiului Suceava ca fiind populație stabilă. Și asta în condițiile în care după domiciliu numărul de locuitori este de circa 127 de mii. Nici față de precedentul RPL din 2011, atât de criticat, situația nu este mai bună. La acea vreme a rezultat că numărul locuitorilor din municipiul reședință de județ care pot fi încadrați în așa-numita categorie a „populației stabile” abia depășea 92 de mii.

Practic, din start Institutul Național de Statistică estimase o populație stabilă în scădere pentru municipiul Suceava în 2021 față de 2011, numai că la acest recensământ situația reflectată este și mai dificilă pentru că diferența nu este de vreo 7 mii de persoane, ci de trei ori mai mult, adică 21 de mii.

În ce măsură se mai poate îngrășa porcul în Ajun? Ei bine, în conferința de presă de miercuri, 27 iulie, Lucian Harșovschi a făcut apel către cetățeni să se recenzeze, ultima zi fiind 31 iulie. „Am auzit foarte multe discuții că „nu dau CNP-ul că îl folosește cineva”. Statul îl are deja, este cerut (la recensământ) ca o confirmare”, a încercat Lucian Harșovschi să tempereze unele temeri ale cetățenilor.

De altfel, viceprimarul Lucian Harșovschi a părut să fie mai alarmat decât a fost primarul Ion Lungu la o precedentă conferință de presă. Acesta din urmă spunea că datele recensământului nu vor afecta financiar primăriile pentru că se va lua ca referință o altă bază de date – cea cu domiciliul, dar Lucian Harșovschi, fără să nege justificările șefului său cu privire la corelația cu alte statistici la nivel european, a insistat: cotele TVA pentru echilibrarea bugetară vor fi după datele recensământului, iar numărul de polițiști (locali) va fi diminuat. „Procentul de recenzare este mic. Una e să fii încadrat ca municipiu la 100.000 de locuitori și alta sub 100.000. (…) Este extrem de important pentru că spre exemplu alocările din cotele defalcate din impozitul pe venit se fac în funcție de numărul de locuitori. Asta înseamnă bani mai mulți, deci investiții mai multe. Poliția: este de un polițist la 1.000 de locuitori. Deci, crește siguranța publică (…) Sper ca sucevenii să înțeleagă și să se recenzeze”, a declarat viceprimarul Lucian Harșovschi.

El a arătat că la Direcția de Statistică funcționează un punct fix de recenzare, oamenii putându-se programa la 0230/523153 și, totodată, a adăugat că municipalitatea sprijină acest proces punând la dispoziție 15 angajați pe lângă cei 96 de recenzori care acționează în teren. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Performanță în prag de centenar la Colegiul Național Militar ”Ștefan cel Mare”. 27 de elevi calificați la fazele naționale ale olimpiadelor școlare

”Anul acesta, în prag de centenar, mușatinii și-au depășit recordul la premiile obținute la fazele …