Thursday , March 28 2024

Sindicaliștii din învățământ amenință cu proteste dacă vor fi obligați să facă testarea elevilor. Ministrul Educației spune că fiecare școală în parte va decide dacă poate face această operațiune

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava a transmis ieri că angajații din sistemul de învățământ nu mai acceptă să fie umiliți și că vor urma proteste dacă guvernanții nu vor interveni pentru a modifica instrucțiunile de aplicare în școli a testelor de salivă pentru depistarea COVID.

”În situația în care, până vineri 19.11.2021, Guvernul României nu va interveni pentru modificarea Instrucțiunii privind procedura de lucru privind realizarea testării cu teste rapide antigen din salivă, pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2 a elevilor în unitățile de învățământ, astfel încât testarea elevilor să nu se realizeze de către salariații unităților de învățământ ci, cu prioritate, de către părinți/reprezentanții legali ai acestora, luni, 22 noiembrie 2021, începând cu orele 13.00, membrii noștri de sindicat vor picheta sediile prefecturilor județene și al Ministerului Sănătății/Guvernului României. În plus, în condițiile în care nu se renunță la această decizie, colegii vor aplica ad litteram – pas cu pas – Instrucțiunea, ceea ce înseamnă că procesul de predare-învățare-evaluare va fi afectat grav din cauza acestei testări”, au transmis reprezentanții federațiilor Sindicatelor Libere din Învățământ, din care face parte și ASI Suceava, și ai Federației Sindicatelor din Educație ”SPIRU HARET”.

În calitate de reprezentanți ai salariaților din sistemul educațional, aceștia consideră că politica de ignorare a salariaților din învățământ, a drepturilor lor, inclusiv a dreptului la securitate și sănătate în muncă, trebuie să înceteze, la toate nivelurile și că deciziile importante în domeniul educațional nu pot fi adoptate cu ignorarea personalului din sistem sau a beneficiarilor primari ai educației. Sindicaliștii au amintit de adoptarea deciziei de a condiționa deschiderea unităților de învățământ exclusiv de rata de vaccinare de 60% a salariaților, măsură ce a generat discriminare între angajații din învățământ și restul societății; transferarea în responsabilitatea personalului unităților de învățământ, prin ”Instrucțiunea privind procedura de lucru privind realizarea testării cu teste rapide antigen din salivă, pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2 a elevilor în unitățile de învățământ” CAZ/3811/12.11.2021, a obligației de a realiza testarea elevilor, fără a se avea în vedere că asemenea atribuții nu sunt prevăzute în fișa postului niciunui salariat din învățământ, fără a se asigura echipamente de protecție absolut necesare și fără a se ține cont că această testare afectează grav procesul instructiv-educativ, având în vedere intervalul de timp necesar pentru aplicarea acestei proceduri tuturor elevilor dintr-o unitate. De asemenea, sindicaliștii susțin că declarațiile publice ale ministrului Sănătății Cseke Attila-Zoltan, din data de 17.11.2021, conform cărora testele de salivă nu sunt un act medical și este în responsabilitatea Ministerului Educației de a decide cum se face aplicarea acestor teste, sunt contrazise de conținutul Instrucțiunii nr. CAZ/3811/12.11.2021, care este aplicabilă.

”Acuzațiile domnului ministru Cseke Attila-Zoltan, referitoare la fuga de răspundere a <pedagogilor>, ne determină să îi reamintim acestuia că, în ultimii ani, Guvernul României a fugit de răspunderea care îi revedea, conform Legii cadru de salarizare, față de personalul didactic, amânând acordarea majorărilor salariale prevăzute de lege! Înainte de a acuza o categorie socio-profesională că fuge de răspundere, ar trebui ca guvernanții să își analizeze propriul comportament din ultimii ani!”, au punctat reprezentanții salariaților din învățământul preuniversitar.

Ministrul Cîmpeanu: Şcoala va decide dacă dorește și dacă are condiții și disponibilitate, cadre didactice pentru testare în școală, dacă nu, testele vor fi administrate la domiciliu

Ministrul interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat aseară că, după ce va fi adoptată hotărârea CNSU prin care va fi decuplată rata de vaccinare de modul de funcționare în școlile și grădinițele din localitățile unde rata de infectare este sub 3 la mie, se va interveni în Ordinul comun al ME și MS cu o serie de prevederi privind testarea în școli, respectiv protocolul de urmat în cazul elevilor care vor fi depistați pozitiv.

Ministrul a mai spus că este nevoie de o serie de completări în procedura care va fi elaborată de către Ministerul Sănătății.
“Deci procedura de administrare a testelor este o procedură în sarcina Ministerului Sănătății, conform Hotărârii CNSU nr.102, articolul 2, iar Ordinul comun va fi completat cu ceea ce avem în comun între Ministerul Educației și Ministerul Sănătății. O prevedere foarte importantă este următoarea: la decizia școlii, testele vor putea fi administrate la domiciliu de către părinți sau sub supravegherea părinților sau a reprezentanților legali sau în școală. Atunci când există dorința colegilor cadre didactice pentru a fi administrate în școală, este nevoie și de acordul părinților. Acordul părinților va fi exprimat într-un formular pentru care am agreat că va fi elaborat de către Ministerul Sănătății. Deci în acest fel se vor derula lucrurile. Şcoala va decide dacă dorește și dacă are condiții și disponibilitate, cadre didactice pentru testare în școală, dacă nu, testele vor fi administrate la domiciliu sub supravegherea părinților sau a reprezentanților legali, oricum sub supravegherea unor adulți. Rezultatul va putea fi trimis în scris sau pe email dirigintelui sau învățătorului sau persoanei desemnate în școală”, a declarat Cîmpeanu.
Ministrul a precizat că este foarte posibil ca în ziua de vineri “fiecărui elev sau copil din grădinițe să i se pună la dispoziție două teste pentru săptămâna următoare”.
“Dacă părinții decid să le facă acasă, să le administreze acasă, evident că nu e nevoie de acordul părinților, pentru că iei înșiși le administrează, dacă profesorii din școală – prin decizia consiliului de administrație – consideră că poate fi organizată administrarea acestor teste în școală, copilul va merge cu cele două teste sau cu testul în ziua de luni și testul în ziua de joi pentru a fi administrat în școală, sub supravegherea cadrelor didactice. Oricum, testele vor fi la copii, chiar în cazul în care școala are disponibilitate de administrare în unitatea de învățământ și părintele nu își exprimă acordul necesar pentru administrarea în școală, ele sunt la copil acasă și își pot face aceste testări acasă”, a explicat Cîmpeanu.
În context, ministrul a făcut apel la responsabilitatea părinților pentru a comunica în timp și corect rezultatele acestor teste, în beneficiul sănătății propriilor copii și al sănătății întregii colectivități de elevi în care intră acești copii. (O. N.)

 

Vezi si

Județul Suceava sub avertizări COD GALBEN de VÂNT puternic, până vineri dimineață

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM)  a emis joi dimineață o informare prin care anunță că …