Wednesday , April 24 2024

Sindicaliștii din educație îi avertizează pe profesori că nu pot fi obligați să-și ia concediu în perioada vacanței elevilor

Vacanța forțată de autorități pentru reducerea efectelor pandemiei a fost aprobată de Ministerul Educației printr-o derogare, și nu prin modificarea Ordinului care aprobă structura anului școlar. Drept urmare, angajații din sistem nu trebuie să intre în concediu de odihnă, iar unitățile de învățământ nu pot impune acest lucru, pentru că nu există temei legal, atrag atenția sindicaliștii. Zilele acestea a fost distribuită o adresă către toți membrii de sindicat din sistemul de învățământ prin care se explică faptul că în perioada perioada 25 octombrie – 5 noiembrie profesorii pot fi în concediu de odihnă doar dacă au existat programări făcute, conform legii, de către consiliul de administrație al școlii.

Sindicaliștii din învățământ susțin că au luat act despre faptul că, la nivelul unor unități de învățământ, se fac presiuni asupra salariaților pentru a intra în concediu de odihnă în intervalul 25 octombrie – 5 noiembrie, în perioada vacanței forțate, instituite prin O.M.E. nr. 5490/22.10.2021. Vacanța forțată de autorități pentru reducerea efectelor pandemiei a fost aprobată de Ministerul Educației printr-o derogare, și nu prin modificarea Ordinului care aprobă structura anului școlar.

Drept urmare, angajații din sistem nu trebuie să intre în concediu de odihnă, iar unitățile de învățământ nu pot impune acest lucru, pentru că nu există temei legal, atrag atenția sindicaliștii. Zilele acestea a fost distribuită o adresă către toți membrii de sindicat din sistemul de învățământ prin care se explică faptul că în perioada perioada 25 octombrie – 5 noiembrie profesorii pot fi în concediu de odihnă doar dacă au existat programări făcute, conform legii, de către consiliul de administrație al școlii. În caz contrar, nimeni nu poate fi forțat să intre în concediu, doar pentru că autoritățile au impus vacanță elevilor din unitățile de învățământ de stat.

”În lipsa unei dispoziții legale exprese, nu pot fi impuse perioade obligatorii de concediu, programarea concediului de odihnă fiind atributul exclusiv al consiliului de administrație al unității. Ori, la nivelul unităților de învățământ, s-au stabilit deja (anterior apariției O.M.E. nr. 5490/22.10.2021 – invocat pentru a-i determina pe salariați să intre în concediu de odihnă), de către Consiliile de administrație, perioadele de efectuare a concediilor de odihnă pentru salariați, cu respectarea dispozițiilor legale și contractuale anterior enumerate. În consecință, atât timp cât există deja programări ale concediilor de odihnă, realizate cu respectarea dispozițiilor legale aplicabile și orice modificare a perioadelor de efectuare a concediului de odihnă nu poate fi realizată decât în condițiile instituite de legislația în vigoare și de contractul colectiv de muncă aplicabil, apreciem că trecerea fortață a salariaților în concediu de odihnă este lipsită de suport legal”, se arată în documentul distribuit de sindicaliști în rândul angajaților din învățământ.

Sindicaliștii au amintit că situația prezentă este similară cu cea din primăvara anului școlar 2020-2021, când, urmare a O.M.E. nr. 3558/2021 pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului educaţiei şi cercetării nr. 3.125/2020 privind structura anului şcolar 2020-2021, din adresa Ministerului Educației nr. 1970/DGIP/31.03.2021, cadrele didactice au aflat că urmau să fie „programate în concediu de odihnă”. La momentul respectiv, ca urmare a protestelor și demersurilor federațiilor sindicale, Ministerul Educației a emis o adresă către inspectoratele școlare și unitățile de învățământ, prin care a precizat expres că ”Ministerul Educației, inspectoratele școlare și unitățile de învățământ nu vor impune personalului angajat limitări ale dreptului la concediul de odihnă”, iar ”salariații vor putea fi programați sau reprogramați în concediu de odihnă (…) la solicitarea/cu acordul acestora, cu respectarea prevederilor legale în vigoare”. (O. NUȚU)

Vezi si

VIDEO. A început demolarea garajelor din spatele Primăriei, pe locul unde va fi ridicată prima parcare supraterană din Suceava

Miercuri dimineață, în prezența viceprimarului Lucian Harșovschi, a început demolarea garajelor de pe stada Ștefan …