Friday , February 3 2023

Sindicaliști din învățământul sucevean vor picheta azi sediul Prefecturii

La mitingul programat între orele 11:00 și 12:00  vor participa maximum 100 de persoane, membri de sindicat ai Alianței Sindicatelor din Învăță­mânt Suceava. Motivul principal al protestului îl constituie nemul­țumirile acumulate în rândul categoriilor de personal didactic-auxi­liar și nedidactic din învățământul preuniversitar.

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava anunță că vineri, 16 decembrie, între orele 11:00 și 12:00, se va desfășura o adunare publică organizată la Instituția Prefectului Județul Suceava (sediul provizoriu de la Muzeul Național al Bucovinei). Motivul principal al adunării publice îl constituie nemulțumirile acumulate în rândul categoriilor de personal didactic-auxiliar și nedidactic din învățământul preuniversitar. La adunare vor participa maximum 100 de persoane, membri de sindicat ai Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava.

Federațiile sindicale din învățământ au transmis zilele trecute că așteaptă soluții, deocamdată având loc doar discuții cu Premierul României, care a promis că va analiza posibilitatea aplicării integrale, în perioada următoare, a Legii nr. 153/2017 pentru personalul nedidactic și auxiliar (cei care nu au atins nivelul maxim). Totodată, se analizează variantele prin care se va aplica Regulamentul pentru condiții vătămătoare și sectorului de educație. Un alt subiect discutat a fost cel privind acordarea unor majorări salariale celor care ocupă funcții de conducere( directori, secretari, contabili etc.) care nu au primit nicio majorare salarială în ultimii ani, pentru că au atins nivelul maxim.

În ceea ce privește situația salarizării personalului didactic, Legea nr. 153/2017 fiind nefavorabilă aceste categorii profesionale, Premierul a promis că actualele inechități trebuie înlăturate prin noua lege de salarizare, fiind de acord cu propunerea ca grila de salarizare pentru salariații din învățământ să fie construită având la bază salariul profesorului debutant adus la nivelul salariului mediu brut pe economie. O altă propunere care va fi analizată în perioada următoare este cea privind includerea personalul nedidactic în aceeași grilă cu personalul didactic.

Sindicaliștii au mai solicitat Executivului indexarea salariilor cu indicele inflației. Acțiuni de protest au avut loc începând de miercuri, 14 decembrie a.c., când sindicaliștii din educație au pichetat Parlamentul României, iar în zilele de joi și vineri (15 și 16 decembrie) sunt programate pichetări în fața prefecturilor din majoritatea județelor țării. (O. N.)

 

Vezi si

UPDATE: Foto-replică amuzantă a Spitalului Județean. Găluște înecate în smântână, tochitură, pârjoale, multe afumături și prăjeli de porc – meniul bolnavilor de la Suceava

UPDATE: Vineri, după publicarea articolului, pentru clarificarea situației, Spitalul Județean Suceava a făcut publice imagini …