Saturday , June 22 2024

Şeful Biroului Vamal Iaşi și omul de afaceri sucevean Iulian Culipei, arestați la domiciliu în dosarul importurilor de haine din Turcia

Magistrații Tribunalului Iasi au respins joi după-amiază propunerile de arestare făcute de procurorii DNA  cu privire la șeful Biroului Vamal Iasi, Dănuț Bolohan și doi funcționari din cadrul biroului, Simona Andreica și Cristian Timofte. A fost respinsă și propunerea de arestare a administratorului unei societăți comerciale din Suceava, Iulian Culipei.

Cei patru au fost plasați în arest la domiciliu până pe 23 decembrie. Bolohan este acuzat de luare de mită, iar Simona Andreica de complicitate la această infracțiune. Ei ar fi pretins de la mai mulți oameni de afaceri, inclusiv Culipei, un total de 24.500 de dolari pentru a „închide ochii” la intrarea unor camioane cu îmbrăcăminte, încălțăminte și parfumuri contrafăcute, bugetul statului fiind prejudiciat cu 58 milioane lei prin neplata taxelor vamale.

Culipei, Timofte și un alt vameș, Cristinel Leonard Tîrnovanu, pus sub control judiciar, sunt acuzați de dare de mită. Timofte și Tîrnovanu ar fi dat șpagă propriului șef pentru a fi programați de serviciu la orele la care în vamă ajungeau camioanele respective.

Iulian Culipei, acuzat de dare de mită, este administrator al societății Elams Express SRL, cu sediul social în Suceava. Înființată în 2016, timp de 4 ani, firma nu a avut relații comerciale notabile. Abia în 2021, cifra de afaceri a firmei explodat, ajungând la 5,1 milioane de lei. Datele pe anul 2022 nu sunt inca disponibile.

Reamintim că miercuri, polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice, împreună cu procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași, au efectuat numeroase percheziții într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție, asimilate celor de corupție, infracțiuni la regimul vamal (cu un prejudiciu estimat la acest moment de aproximativ 58 de milioane de lei) și evaziune fiscală, comise în perioada ianuarie 2022 – prezent.

În ordonanţele procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează faptul că în perioada ianuarie 2022 şi până acum, funcţionari din cadrul Biroului Vamal de Frontieră din municipiul Iaşi (vamă internă), în schimbul primirii unor sume de bani, şi-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu pentru a favoriza o serie de societăţi comerciale care importă produse textile din Turcia.

“Prin intermediul acestor societăţi comerciale ar fi fost importate articole de vestimentaţie, îmbrăcăminte şi încălţăminte tip sport şi parfumuri contrafăcute, bunurile fiind transportate cu autocamioanele înmatriculate pe numele societăţilor comerciale respective, precum şi cu autovehicule tip cap tractor şi semiremorcă înmatriculate în Turcia, Polonia sau Slovacia. Prin modul de acţiune, funcţionarii vamali ar fi creat condiţiile în care administratorii societăţilor comerciale să eludeze plata taxelor vamale în sensul în care, valorile declarate în vamă să fie mai mici decât cele reale, iar controlul mărfurilor importate să fie formal sau inexistent. Controlul se făcea doar pe documente, fără verificarea efectivă a mărfurilor”, spun procurorii DNA prin intermediul unui comunicat de presă.

Conform aceleiaşi surse, ar fi existat situaţii în care erau prezentate documente comerciale/vamale de import, respectiv facturi externe (invoice-uri), false atât sub aspectul naturii bunurilor importate pentru a disimula faptul că produsele respective sunt contrafăcute, cât şi sub aspectul preţului declarat în vamă (pentru a se diminua valoarea taxelor vamale ce trebuie plătite de către importator).

Mărfurile astfel importate ar fi fost valorificate în centre comerciale sau magazine de profil din judeţele Iaşi, Suceava, Botoşani, Ilfov, Sibiu, Arad, Ialomiţa şi municipiul Bucureşti. “Taxa” ce ar fi fost cerută pentru fiecare autocamion intrat in vamă ar fi fost de aproximativ 300 de USD. Se estimează un prejudiciu de 58 de milioane de lei la bugetul de stat provenit din neplata corespunzătoare a taxelor vamale.

“Concret, în contextul menţionat mai sus, inculpatul Bolohan Dănuţ, în calitatea menţionată mai sus, beneficiind şi de ajutorul inculpatei Andreica Simona, ar fi pretins şi primit de la mai mulţi oameni de afaceri, printre care şi cel reţinut în prezenta cauză, suma totală de 24.500 USD. De asemenea, inculpatul Bolohan Dănuţ, în aceeaşi calitate, ar fi pretins şi primit de la doi subalterni, inculpaţii Timofte Cristian şi Tîrnovanu Cristinel-Leonard, foloase patrimoniale constând în sume de bani şi alte produse, pentru a fi programaţi de serviciu în intervalele orare în care în vamă ajungeau mijloacele de transport ce aparţineau societăţilor comerciale cercetate în prezenta cauză”, spun procurorii anticorupţie.

În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.  De asemenea, Bolohan Dănuţ, Andreica Simona, Timofte Cristian şi omul de afaceri Iulian Culipei au fost prezentaţi Tribunalului Iaşi cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Dănuț Bolohan, de loc din județul Suceava,  este un foarte-foarte bun cunoscător al mediul de afaceri sucevean, el fiind până acum câțiva ani inspector vamal principal și director executiv al Direcției Județene pentru Accize și Operațiuni Vamale Suceava, cum se numea înainte structura care îngloba actualele Birouri Vamale din județ.

De altfel, Bolohan a și fost cer-cetat penal în două dosare în perioada în care activa la Vama din Suceava, fiind acuzat, printre altele, și de legături “prea strânse” cu unele firme sucevene.

Dănuț Bolohan a fost numit în funcția de director al Direcției Regionale Vamale Iași în aprilie 2020, însă a deținut această funcție și în guvernările anterioare. Regionala are în subordine vămile județelor Bacău, Neamț, Vaslui, Iași, Botoșani și Suceava.

În luna martie 2022, Bolohan a fost trecut pe funcția de şef al Biroului Vamal de Frontieră Iaşi, odată cu organizarea şi funcţionarea Autorităţii Vamale Române (AVR), care a scos Vămile din administrarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi le-a trecut în subordinea directă a Ministerului Finanţelor Publice.

Vezi si

Șofer amendat și lăsat fără permis 120 de zile, după ce a fost filmat cum depășește pe trecerea de pietoni și era să lovească un copil (VIDEO)

Vineri, 21 iunie, în mediul on-line au fost publicate imagini video care surprindeau încălcări ale …