Friday , April 19 2024

Școlile vor funcționa după rata de ocupare a paturilor COVID la nivel județean, nu după rata de vaccinare a profesorilor

Scenariile de funcționare a școlilor vor depinde de rata de ocupare a paturilor destinate pacienților cu Covid la nivel județean, a decis joi seara Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU). Astfel, școlile vor funcționa online doar când rata de ocupare trece de 75%. Toate școlile și grădinițele din România vor funcționa totuși cu prezență fizică de luni, când începe semestrul al doilea, după ce regulile au fost schimbate și este eliminat criteriul ratei de vaccinare de 60% în școală, a declarat pentru HotNews.ro ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

CNSU a adoptat joi seară o hotărâre pin care Ministerul Educației și Ministerul Sănătății sunt abilitate să modifice Ordinul comun nr. 5.338/2.015/01.10.2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților și instituțiilor de învățământ.

Decizia a fost luată „în sensul permiterii desfășurării cursurilor cu prezență fizică în unitățile de învățământ preuniversitar/conexe, în funcție de rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților COVID-19”.

Hotărârea prevede că activitățile se pot desfășura cu prezență fizică în județele în care rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților COVID-19 este de cel mult 75%, iar activitatea online a școlilor se va desfășura acolo unde rata este mai mare de 75%.

De asemenea, CNSU a decis că direcțiile județene de sănătate publică și a municipiului București sunt obligate să publice pe site-ul propriu rata de ocupare a paturilor în fiecare săptămână, având ca zi de referință ziua de joi.

Hotărârea mai prevede suspendarea cursurilor cu prezență fizică pentru o perioadă de 10 zile la apariția a 3 cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învățământ antepreșcolar/preșcolar sau clasă de învățământ primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a apreciat că este o soluție “mai bună”, susținând că era greu de explicat de ce o școală cu rată de vaccinare de 58% nu poate funcționa cu prezență fizică, iar o altă școală din apropiere, cu rată de vaccinare de 60%, poate funcționa cu prezență fizică.

“Rata de vaccinare a fost un indicator util până acum deoarce a stimulat vaccinarea în rândul personalului din educație. Acum însă, dată fiind specificitatea Omicron, care din păcate afectează și persoanele vaccinate, sunt alte condiții care necesită măsuri adecvate”, a afirmat ministrul Educației pentru HotNews. (O.S.)

Vezi si

Bucură-te de „Egg-straordinary Easter”, la Iulius Mall Suceava!

Poți câștiga un voucher de 1.000 de euro la ABAU – metal decor –, un …