Wednesday , April 24 2024

Şcolile sucevene fac sondaje în rândul părinților cu privire la testarea elevilor pentru COVID

Din discuțiile purtate cu unele cadre didactice care s-au ocupat deja de această sarcină, se pare că părinții elevilor de clasă primară sunt ceva mai reticenți în privința testării, iar mulți dintre ei nu știu exact ce fel de test se va folosi, însă în cea mai mare parte au aprobat testarea, cu condiția ca testele să nu fie invazive. La clasele gimnaziale și liceu procentul părinților care sunt de acord cu aplicarea testelor pe bază de salivă este mai mare.

Zilele acestea a început tatonarea terenului pentru testarea elevilor pentru COVID, în sensul obținerii aprobării sau dezacordului părinților pentru folosirea testelor pe bază de salivă. Ministerul Educației preconizează că săptămâna viitoare vor ajunge testele în școli, astfel cadre didactice din mai multe unități de învățământ – învățătoare și diriginți, au făcut sondaje în rândul părinților pentru a afla cine aprobă și cine refuză testarea elevilor. Potrivit acestora, se pare că părinții elevilor de clasă primară sunt ceva mai reticenți în privința testării, iar mulți dintre ei nu știu exact ce fel de test se va folosi, însă în cea mai mare parte au aprobat testarea, cu condiția ca testele să nu fie invazive. La clasele gimnaziale și liceu procentul părinților care sunt de acord cu aplicarea testelor pe bază de salivă este mai mare.

”Noi am purtat această discuție acum două zile și au fost părinți care s-au opus vehement din prima, însă pentru că nu știau exact ce fel de teste se vor folosi, crezând că sunt de genul celor invazive, pe care copiii lor nu le-ar suporta. După discuții lămuritoare, am primit aprobarea lor, mai puțin de la doi părinți, care au refuzat pe motive religioase. Este greu pentru noi să le cerem aprobarea pentru o testare despre care nici noi nu cunoaștem toate detaliile. Informațiile se schimbă de la o zi la alta, iar părinții sunt confuzi, de aceea primul instinct este să se opună”, ne-a spus o învățătoare ce predă în municipiul Suceava.

Chiar dacă, oficial, Ministerul Educației nu a transmis o procedură exactă cu privire la modul în care se va face testarea elevilor în școli și condițiile în care se va face aceasta, unii directori au decis să realizeze o situație exactă, pe clase, cu elevii ai căror părinți sunt împotriva testării, pentru a evita neplăceri sau probleme. Asta, mai ales, pentru că deciziile cu privire la tot ce ține de pandemie și aplicarea măsurilor de siguranță sau prevenție în școli sunt luate pe ultima sută de metri, iar la nivel local timpul pentru organizare este foarte scurt.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că testele pe bază de salivă, non-invazive, pentru elevi ar trebui să ajungă în unitățile de învățământ în câteva zile și că vor fi testați toți elevii, indiferent dacă sunt vaccinați sau nu. Procedeul de testare nu este complicat, însă nu va putea fi aplicat de cadrele didactice, în școli, așa cum a fost anunțat în primă fază. Instrucțiunile testelor prevăd ca elevul care urmează a fi testat, în zilele de luni și joi, în fecare săptămână, să nu fi mâncat sau băut cu cel puțin o oră înainte. Testele folosite și recipientele lor trebuie colectate printr-o procedură specială, toate acestea necesitând, în primul rând, timp și, mai apoi, un minim instructaj. Sindicaliștii au anunțat refuzul cadrelor didactice de a efectua testarea elevilor în școli, astfel că Ministerul Educației a cerut lămuriri Ministerului Sănătății cu privire la posibilitatea aplicării testelor acasă, de către părinți. Ministrul Cîmpeanu consideră că ar fi benefică o aplicare diferențiată, pe categorii de vârste, astfel că preșcolarii și elevii mici ar putea fi testați acasă, de părinți, iar liceenii ar putea să-și auto-administreze testele pe bază de salivă.

Precizăm că Ministerul Educației a achiziționat 70 de milioane de teste de salivă destinate unităților de învățământ, cu fonduri de la bugetul de stat, care ar urma să asigure testarea elevilor și a cadrelor didactice până la finalul semestrului I, în scopul monitorizării riscului epidemiologic. (Oana NUȚU)

Vezi si

O nouă rută de legătură între Ițcani și Burdujeni

În ședința de mâine, Consiliul Local Suceava urmează să adopte un proiect de hotărâre privind …