Tuesday , June 25 2024

Schimbări în oferta de școlarizare pentru Admiterea 2024. Clase în plus la liceu și specializări noi versus locuri mai puține la profesională

Sunt cam tot atâtea locuri câte au fost la admiterea de anul trecut, cu mențiunea că 48 de locuri de la învățământul profesional au fost ”mutate” la celelalte filiere liceale, iar la dual oferta este mai săracă cu 75 de locuri. Broșura pentru admiterea la liceu pentru anul școlar 2024-2025, publicată de Inspectoratul Şcolar Județean Suceava, conține numărul de locuri la liceele din județ, specializările, codurile și media ultimului admis în anul școlar anterior.

 

Absolvenții de gimnaziu au la dispoziție pentru Admiterea 2024 în învățământul liceal de zi, clasa a IX-a, pentru anul școlar 2024-2025, cam tot atâtea locuri câte au fost anul trecut, cu mențiunea că 48 de locuri de la învățământul profesional au fost ”mutate” la celelalte filiere liceale, iar la dual oferta este mai săracă cu 75 de locuri. Numărul locurilor alocate elevilor cu CES și celor de etnie romă este relativ același. Totuși, oferta de școlarizare din acest an cuprinde câteva noutăți, în sensul că unele licee sau colegii au renunțat la anumite specializări sau au redus numărul locurilor, în timp ce altele au suplimentat locurile sau chiar au introdus specializări noi.

Astfel, oferta de școlarizare arată câte o clasă în plus la Colegiul Tehnic ”Petru Mușat” Suceava – specializarea coafor stilist, la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară – specializarea Tehnician în automatizări, la Colegiul ”Vasile Lovinescu” Fălticeni – Tehnician operator tehnică de calcul. De asemenea, la Colegiul Tehnic Rădăuți clasa de științe sociale devine clasă de intensiv engleză, iar clasa de Tehnician în industria textilă a fost scoasă din oferta de școlarizare.

secretarasite

Colegiul Economic ”Dimitrie Cantemir” Suceava a renunțat la cele două clase de la învățământul profesional – calificările Comerciant-vânzător și Ospătar vânzător în unități de alimentație. Tot la învățământul profesional, Colegiul Tehnic ”Samuil Isopescu” Suceava a redus la jumătate numărul locurilor la calificarea Tinichigiu vopsitor auto, iar cele 12 locuri de la calificarea Dulgher-tâmplar-parchetar au fost scoase din planul de școlarizare, Colegiul ”Vasile Lovinescu” Fălticeni are în oferta de școlarizare doar o clasă la calificarea Horticultor, față de 2, câte au fost la admiterea de anul trecut, Colegiul ”Alexandru cel Bun” Gura Humorului nu mai are clasa de dual la calificarea Lucrător hotelier, Liceul Tehnologic ”Tomșa Vodă” Solca a înjumătățit numărul locurilor la cele două calificări profesionale – câte 12 pentru Bucătar și Ospătar, Liceul Tehnologic ”Iorgu Vârnav Liteanu” Liteni nu mai are cele două clase la învățământul profesional de stat, ci o clasă de dual la calificarea Preparator produse din carne și pește, iar Liceul Tehnologic ”Vasile Cocea” Moldovița nu mai are clasa de Lucrător hotelier. Pe de altă parte, Liceul Tehnologic ”Vasile Deac” Vatra Dornei și-a suplimentat locurile pentru învățământul profesional, de la 36 la 60, introducând în oferta de școlarizare specializarea Pădurar, unde sunt 12 locuri.

Broșura pentru admiterea la liceu pentru anul școlar 2024-2025, publicată de Inspectoratul Şcolar Județean Suceava, conține numărul de locuri la liceele din județ, specializările, codurile și media ultimului admis în anul școlar anterior.

Oferta de școlarizare în învățământul liceal de zi, clasa a IX-a, cuprinde 215 clase, pentru un total de 5.348 de elevi. Sunt alocate 144 locuri elevilor cu CES și 143 pentru elevii de etnie romă. Pentru învățământul profesional și dual de stat sunt disponibile 1.585 de locuri, în 66 de clase, dintre care 85 de locuri sunt prevăzute la învățământul dual. Evaluarea Națională 2024 are loc în perioada 25-28 iunie. Rezulatele finale ale elevilor vor fi publicate pe 9 iulie, iar înscrierile pentru admiterea la liceu vor începe pe 11 iulie. Repartizarea computerizată în învățământul liceal a absolvenților clasei a VIII-a care nu împlinesc 18 ani la data începerii cursurilor anului școlar 2024-2025 va avea loc în data de 24 iulie. (Oana NUȚU)

Vezi si

CSM Suceava are o sportivă calificată oficial la Jocurile Olimpice de la Paris

Rădăuțeanca Mădălina Amăiestroaie (21 de ani) va reprezenta România în proba olimpică de tir cu …