Thursday , July 25 2024

Scanerul de mărfuri din Vama Siret va deveni funcțional până la finalul verii

Nouă scanere de mărfuri vor fi funcționale până la sfârșitul anului în vămile din România, a anunțat, marți seara, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.


“Am avut marți o ședință de lucru cu echipa Autoritatea Vamală Română (AVR), în care am discutat despre stadiul celor mai importante proiecte la care lucrăm pentru combaterea contrabandei și evaziunii fiscale. În ceea ce privește operaționalizarea scanerelor, suntem în grafic cu calendarul asumat: pe lângă cele din Albița și Giurgiulești, vom avea un scaner funcțional la Siret până la finalul verii, urmând ca la sfârșitul anului în vămile din România să funcționeze deja simultan nouă astfel de dispozitive”, a spus Marecel Boloș.
”Utilizarea acestui sistem de scanare va contribui la creșterea gradului de securizare a frontierei externe a UE și eficientizarea controlului autorității vamale asupra mijloacelor de transport la trecerea frontierei. Utilizarea acestui sistem va da AVR un avantaj în combaterea contrabandei, a fraudelor vamale și va duce, totodată, la reducerea timpului de așteptare la trecerea frontierei”, declara acum două luni, la inaugurarea scanerului de la Giurgiulești – Galați,  Marcel Mutescu, președintele Autorității Vamale Române.

Oficialii Ministerului Finanțelor, au precizat și beneficiile aduse de utilizarea scanerelor  în controlul vamal:

Economie: Contribuie la combaterea fraudei vamale, oferind astfel autorităților o modalitate eficientă de a verifica conținutul coletelor sau compartimentelor de transport mărfuri ale mijloacelor de transport.

Siguranța națională: Permite autorităților să detecteze obiecte sau substanțe periculoase, cum ar fi materiale explozive, arme sau substanțe chimice periculoase, care pot reprezenta o amenințare pentru securitatea națională.

Contrabandă: Ajută la identificarea oricăror bunuri sau substanțe interzise, nedeclarate sau disimulate care ar putea fi introduse ilegal în țară, cum ar fi droguri, arme interzise sau alte mărfuri interzise.

Protecția mediului: Permite identificarea substanțelor sau materialelor care pot avea impact negativ asupra mediului înconjurător și care pot fi interzise sau restricționate.

Eficiența operațională: Desfășurarea mai rapidă a operațiunilor vamale prin scurtarea timpului de inspecție fizică a fiecărui colet, container sau mijloc de transport duce la reducerea timpului de așteptare la trecerea frontierei.

Marți seara, ministrul Finanțelor a menționat că discuțiile purtate cu echipa AVR au vizat și documentația aferentă e-Sigiliu.
“Am discutat pe documentația aferentă e-Sigiliu, pentru a ne asigura că ne încadrăm în termen: avem de achiziționat 2.000 de sigilii pe care trebuie să le punem în funcțiune de la 1 ianuarie 2025. Prin sistemul național RO e-Sigiliu implementăm o metodă automatizată și rapidă, bazată pe utilizarea unor dispozitive inteligente care să determine potențialele puncte de deturnare a transporturilor rutiere de bunuri”, a punctat el.
Nu în ultimul rând, Boloș a subliniat că planul de investiții al AVR, pentru perioada 2025-2030, va fi pus în consultare publică.
“De asemenea, avem creionat planul de investiții care va schimba fața Autorității Vamale, ce urmează să fie pus în consultare. După cum știți, Guvernul a aprobat recent bugetul de investiții pentru perioada 2025-2030, care se va ridica la aproximativ 1 miliard lei. Avansăm și cu realizarea Centrului Național de Analiză Imagistică Vamală, finanțat prin PNRR, prin care se vor analiza datele obținute cu ajutorul aparatelor de scanat”, a mai declarat Boloș.

Vezi si

Spitalul Clinic Județean de Urgență Suceava, în top 3 la nivel național în tratamentul modern al AVC

Echipa de Accident Vascular Cerebral de la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Suceava, compusă …