Tuesday , April 23 2024

Sașa, ultimul dintre minorii ucraineni găzduiți în centrul de la Rădăuți, a devenit major și va pleca în străinătate

”Născut în localitatea Gogoev, din Ucraina, Sașa a fost trimis de mama sa, singur, pentru a trece granița în România, ca să nu devină o victimă a războiului. Multă parte din drum  a parcurs-o pe jos, vorbind cu mama sa la telefon, vocea ei încurajându-l să meargă mai departe. A mers la liceu ca audient, s-a împrietenit cu tinerii de aceeași vârstă, a învățat să vorbească și în limba română. Este un băiat sensibil, educat, inteligent și înclinat spre artă (desenează și iubește muzica). Curând va pleca la prieteni, în străinătate, dar cu siguranță nu va uita perioada petrecută alături de noi”, au transmis reprezentanții DGASPC Suceava.

Casa de tip Familial ”Universul Copiilor” din Rădăuți a găzduit zeci de minori ucraineni care au trecut granița în județul nostru, căutând refugiu, după izbucnirea conflictului armat în țara lor natală. Este vorba despre minori care au ajuns în Vama Siret neînsoțiți de măcar unul dintre părinți, ci în grija unor prieteni de familie, vecini sau oameni de bine care s-au oferit să le poarte de grijă în drumul lor spre siguranță. Potrivit Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Suceava, în cele 7 luni de război în Ucraina, 39 de minori neînsoțiți au beneficiat de măsura plasamentului în regim de urgență prin dispoziția directorului executiv, la centrul din Rădăuți, iar ultimul dintre ei a devenit zilele acestea major și urmează să plece în străinătate, la prieteni.

”Sașa (Olexander) este ultimul minor care a rămas în centrul nostru de la Rădăuți, până când a devenit major. Născut în localitatea Gogoev, din Ucraina, Sașa a fost trimis de mama sa, singur, pentru a trece granița în România, ca să nu devină o victimă a războiului. Multă parte din drum l-a parcurs pe jos, vorbind cu mama sa la telefon, vocea ei încurajându-l să meargă mai departe.

În 21 martie a trecut prin Vama Siret și a fost preluat de colegii noștri, fiind găzduit în centrul nostru de la Rădăuți, unde s-a acomodat ușor, deoarece era perioada când centrul era plin de minori ucraineni. A mers la liceu ca audient, s-a împrietenit cu tinerii de aceeași vârstă, a învățat să vorbească și în limba română. Este un băiat sensibil, educat, inteligent și înclinat spre artă (desenează și iubește muzica). Curând va pleca la prieteni, în străinătate, dar cu siguranță nu va uita perioada petrecută alături de noi”, au transmis reprezentanții DGASPC Suceava.

Activitatea în Vama Siret, la acest moment, este diminuată mult, asistenții sociali fiind prezenți în Stațiile Blue Dot, puse la dispoziție de către UNICEF, între orele 7.00 și 23.00, în două ture, pentru a fi sprijin mamelor cu copii și minorilor neînsoțiți. Pe de altă parte, activitatea angajaților DGASPC în teren s-a amplificat având în vedere faptul că județul Suceava găzduiește un număr destul de mare de refugiați, mame și copii în special, care au nevoie de sprijin pentru acomodare, integrare pe piața muncii, integrare școlară și socială.

În săptămâna 10-15 septembrie, în Vama Siret, 15 copii și 11 mame au beneficiat de servicii sociale la Centrul Blue Dot. Au avut loc întâlniri cu două organizații partenere, în care s-a discutat despre necesitatea înființării de after school în comunitățile în care se află mulți minori ucraineni și despre nevoile identificate la nivel de județ. Niciun minor ucrainean neînsoțit nu a trecut prin Vama Siret, în perioada menționată.

Statisticile DGASPC Suceava arată că, de la începutul conflictului armat, în jur de 1.600 de mame și aproape 2.000 de copii au beneficiat în Spațiile BLUE DOT din Vama Siret de servicii de consiliere și sprijin emoțional, relaxare, respiro, sprijin pentru identificare transport și cazare etc. În total, un număr de 3.300 de minori, din care mai mult de 1.400 minori neînsoțiți, au fost asistați, consiliați și îndrumați în vederea obținerii documentelor necesare pentru a călători mai departe alături de persoanele pe care părinții le-au împuternicit pentru a-i însoți. (O. NUȚU)

Vezi si

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană organizează  o delegație de companii internaționale interesate să descopere potențialul de afaceri al orașului Siret și al Bucovinei

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România)  organizează în perioada 22-24 mai o delegație …