Friday , April 19 2024

Sabin Vașcovici, de la “Petru”, singurul candidat din județul Suceava cu media 10 la admiterea în clasa a IX-a

Completarea fișelor de înscriere pentru admiterea la liceu a început azi, iar până pe 22 iulie elevii, însoțiți de părinți, vor putea să-și exprime opțiunile pentru specializarea și liceul dorite. Potrivit ierarhiei la nivel județean a absolvenților de clasa a VIII-a, în județul nostru există un singur absolvent de gimnaziu cu media de admitere 10, fiind vorba despre Sabin Vașcovici, de la Colegiul Național ”Petru Rareș” Suceava. 200 de candidați au medii de admitere la liceu între 9,50 și 10, iar cea mai mică medie de admitere la liceu este 2,12, cu precizarea că din cei 4.732 de elevi care urmează a fi repartizați computerizat la liceu, 4.185 au medii de admitere peste 5. La admiterea computerizată de anul trecut, la nivelul județului Suceava, 200 de elevi au rămas nerepartizați, deoarece nu au completat suficiente opțiuni în fișele de înscriere la liceu

Ministerul Educației a publicat ierarhia la nivel județean a absolvenților de clasa a VIII-a, care cuprinde media de admitere ce va fi luată în calcul pentru repartizarea computerizată în clasa a IX-a. În județul Suceava există un singur absolvent de gimnaziu cu media de admitere 10. Este vorba despre Sabin Vașcovici, de la Colegiul Național ”Petru Rareș” Suceava, care a avut atât media de absolvire 10, cât și media la Evaluarea Națională 10. Următorii în clasamentul județean sunt ceilalți doi candidați care au obținut media 10 la Evaluarea Națională, care însă nu au avut media de absolvire a gimnaziului 10, și anume Mihnea Rădășanu, de la Colegiul Național ”Ştefan cel Mare” Suceava, și Alexandru Constantin Vartolomei, de la Colegiul Național ”Nicu Gane” Fălticeni, ambii cu media de admitere 9,97.

Sabin Vașcovici

Ierarhia județeană cuprinde 200 de candidați cu medii de admitere la liceu între 9,50 și 10, dintre care 19 provin de la Şcoala Gimnazială nr. 3 Suceava, 13 sunt absolvenți ai Colegiul Național ”Petru Rareș” Suceava, iar Colegiul Național ”Ştefan cel Mare” Suceava și școala Gimnazială ”Ion Creangă” Suceava au câte 12 absolvenți printre aceștia. Şcoala Gimnazială ”Teodor Balan” Gura Humorului are 9 candidați în top 200, Şcoala Gimnazială ”Miron Costin” Suceava, Şcoala Gimnazială ”Bogdan Vodă” Câmpulung Moldovenesc și Şcoala Gimnazială ”Regina Elisabeta” Rădăuți au câte 8 candidați, școlile nr. 1 și nr. 4 câte 7 candidați, iar Şcoala Gimnazială nr. 1 Vatra Dornei are 6 absolvenți.

La polul opus, cea mai mică medie de admitere la liceu este 2,12, cu precizarea că din cei 4.732 de elevi care urmează a fi repartizați computerizat la liceu, 4.185 au medii de admitere peste 5.

Absolvenții clasei a VIII-a pot folosi ierarhia județeană pentru a-și calcula șansele de admitere la specializarea și liceul dorit, corelând clasamentul cu ultimele medii de admitere din anii anteriori, dar, mai ales, ținând cont de preferința candidaților pentru anumite specializări.

 Anul trecut 200 de elevi au rămas nerepartizați pentru că nu au completat suficiente opțiuni

Completarea fișelor de înscriere pentru admiterea la liceu a început azi, iar până pe 22 iulie elevii, însoțiți de părinți, vor putea să-și exprime opțiunile pentru specializarea și liceul dorit. La admiterea computerizată de anul trecut, la nivelul județului Suceava, 200 de elevi au rămas nerepartizați, deoarece nu au completat suficiente opțiuni în fișele de înscriere la liceu. Printre aceștia s-au numărat și 8 absolvenți de gimnaziu cu medii de admitere între 8,01 și 8,32 și 17 cu medii între 7,00 și 7,90, iar alți 81 de elevi nerepartizați în licee aveau medii între 5,00 și 7,00. Această eroare de judecată a avut la bază mediile de admitere din anul, sau chiar anii, anterior(i), corelate cu surpriza de la Evaluarea Națională de anul trecut, susținută în condiții de pandemie de COVID, și anume note mult mai mari obținute de candidați, ceea ce a ridicat ștafeta admiterii la liceu. Mai exact, ultimele medii de admitere de la sesiunea 2019 au fost cu mult mai mici decât mediile de admitere dobândite în urma susținerii examenelor de final de gimnaziu, cumulate cu mediile de absolvire a claselor V-VIII. Părinții și elevii sunt sfătuiți să ia în considerare ultimele medii de admitere din anul 2020 strict ca punct de reper și să completeze un număr cât mai mare de opțiuni în fișa de înscriere.

Pur informativ, facem o trecere în revistă a mediilor de admitere de anul trecut, precizând că lista de opțiuni trebuie completată cu responsabilitate, deoarece o opțiune greșită poate conduce la o repartizare nedorită. La admiterea la liceu din 2020, Colegiul Național ”Ştefan cel Mare” Suceava și-a atras cei mai mulți absolvenți de gimnaziu cu medii foarte mari, astfel că și ultimele medii de admitere au fost peste 9, la toate specializările. Drept urmare, ultima medie de admitere la specializarea matematică-informatică bilingv engleză a fost 9,68, iar la matematică-informatică a fost 9,44. La științe ale naturii au fost admiși candidați cu medii peste 9,21 și la științe sociale ultima medie de admitere a fost 9,00.  Următorul în top este Colegiul Național ”Petru Rareș” Suceava, în cazul căruia cea mai mică ultimă medie de admitere a fost 8,65, la specializarea științe sociale bilingv franceză. S-a intrat cu ultima medie 9,64 la specializarea matematică-informatică bilingv engleză, 9,52 la specializarea matematică-informatică bilingv germană, 9,51 științe ale naturii bilingv engleză, 9,32 matematică-informatică, 9,27 științe sociale bilingv engleză, 9,21 științe ale naturii, 9,18 științe ale naturii bilingv germană, 9,00 științe sociale și 8,71 matematică-informatică bilingv franceză. La Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Suceava cea mai mare ultimă medie de admitere a fost 9,01, la specializarea matematică-informatică, la științe sociale a fost 8,72, iar la filologie s-a intrat cu medii peste 8,67. La profilul vocațional, specializarea învățători-educatoare, ultima medie de admitere a fost 8,49.

 Diferențe între mediile de admitere din 2019 și 2020 de până la 1 punct

Colegiul Național de Informatică ”Spiru Haret” Suceava a înregistrat medii de admitere peste 8,36, aceasta fiind ultima medie de admitere la specializarea științe ale naturii. La filologie s-a intrat cu medii peste 8,43, iar la matematică-informatică cu medii peste 8,49, în condițiile în care la admiterea din 2019 cea mai mică medie de admitere a fost 7,87. Colegiul Economic ”Dimitrie Cantemir” Suceava a avut în ofertă locuri la trei specializări, și anume comerț, ultima medie de admitere fiind 8,05, economic, ultimul intrat având media 7,70, și turism și alimentație, unde s-a intrat cu medii peste 7,49, în timp ce ultima medie de admitere din 2019 a fost 6,87. Colegiul de Artă ”Ciprian Porumbescu” Suceava a avut anul trecut medii de admitere între 9,67 și 7,89 la specializarea muzică, 9,69 și 6,34 la arhitectură, 9,74 și 6,18 la arte plastice, 9,62 și 6,24 la specializarea conservare restaurare bunuri culturale. La Liceul cu Program Sportiv Suceava ultima medie de admitere la specializarea filologie a fost 8,02, comparativ cu 7,35, cât a fost în 2019, iar la specializările vocaționale mediile de admitere au fost între 9,69 și 7,66.

Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava a avut cea mai mică ultimă medie de admitere 6,63, la specializarea industrie alimentară – față de 6,03, media din 2019 – la protecția mediului s-a intrat cu medii peste 7,08, în timp ce la specializarea turism și alimentație ultima medie de admitere a fost 7,32. Colegiul Tehnic ”Petru Mușat” Suceava a avut, în urma admiterii computerizate din 2020, candidați cu medii peste 5,32, aceasta fiind ultima medie de admitere la specializarea electromecanică. 5,91 a fost ultima medie de admitere la protecția mediului, 5,95 la comerț, iar la turism și alimentație au fost admiși candidați cu medii peste 6,28. Colegiul Tehnic ”Samuil Isopescu” Suceava a avut ultima medie de admitere 5,59 la specializarea mecanică, comparativ cu 4,63, la specializarea mecanică, în 2019. S-a intrat la specializarea electric cu 5,88, la construcții, instalații și lucrări publice cu 5,98 și cu media 6,06 la electronică automatizări. La Colegiul Tehnic ”Al. I. Cuza” Suceava specializarea economic ultima medie de admitere din 2020 a fost 6,11, față de 5,49 în 2019, iar la electric s-a intrat cu medii peste 5,26, în timp ce la specializarea mecanică ultima medie de admitere a fost 4,98.

și la unitățile de învățământ liceal din județ mediile de admitere au fost mai mari față de cele de la admiterea 2019. La Colegiul ”Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți cea mai mică ultimă medie de admitere de anul trecut a fost 8,55 la specializarea filologie, la Colegiul ”Nicu Gane” Fălticeni cea mai mică medie de admitere a fost 8,06, la Colegiul ”Dragoș Vodă” Câmpulung Moldovenesc s-a intrat cu medii peste 7,35, iar la Liceul Teoretic ”Ion Luca” Vatra Dornei au fost admiși candidați cu medii peste 6,47.

Repartizarea computerizată în învățământul liceal a absolvenților de clasa a VIII-a va avea loc în data de 24 iulie. Potrivit metodologiei, candidații rămași nerepartizați în prima etapă de admitere la liceu vor intra în următoarea etapă, programată în perioada 29 iulie – 5 august, alături de absolvenții clasei a VIII-a repartizați computerizat în prima etapă de admitere, dar care nu și-au depus dosarele de înscriere în termen, de candidații care nu au participat și de absolvenții clasei a VIII-a care nu au susținut Evaluarea Națională. (Oana NUȚU)

Vezi si

Adăpost de animale incendiat intenționat la Marginea (FOTO, VIDEO)

Pompierii militari ai Detașamentului Rădăuți, împreună cu lucrătorii Serviciilor voluntare pentru situații de urgență Marginea …