Saturday , April 20 2024

S-a redeschis urmărirea penală în dosarul gropii de gunoi de pe Mestecăniș

Judecătorii Tribunalului Suceava au hotărât, marți, 20 iulie, redeschiderea urmăririi penale în așa numitul „Dosar Mestecăniș”, în care Consiliul Județean Suceava și trei instituții publice au fost reclamați pentru multiple infracțiuni cu privire la construirea uneia din cele două gropi de depozitare a deșeurilor din județul Suceava, anume cea din zona montană amplasată spre vârful Pasului Mestecăniș. De mai bine de un deceniu sunt fel de fel de procese pe această temă, încercându-se blocarea lucrărilor – o perioadă de timp chiar s-a reușit – și unul din demersurile în instanță a fost și pe linie penală  

Decizia de ieri a judecătorilor vine la al patrulea termen de judecată, după trei amânări succesive – 23 iunie, 7 iulie și 13 iulie. Procurorul șef serviciu al Secției de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupție, structură care aparține Direcției Naționale Anticorupție, a emis ordonanța nr. 89/II/2/2021 (95/II-2/2021) din 13.05.2021, prin care s-a dispus redeschiderea urmăririi penale în dosarul nr. 71/P/2019, în vederea reluării cercetărilor. Prin urmare, Societatea Civilă Profesională de Avocați Plopeanu & Ionescu împreună cu Asociația Crescătorilor de Animale „BUCOVINA” prin reprezentant Maxim Samuilă Aristide, care au făcut demersurile la nivelul DNA – Secția de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupție au cerut Tribunalului Suceava să redeschidă urmărirea penală. În camera de consiliu, completul a pronunțat hotărârea definitivă nr. 275/20.07.2021 conform cu care: „Admite cererea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Secția de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupție. În baza art. 335 Cod procedură penală constată legalitatea și temeinicia ordonanței procurorului șef serviciu din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Secția de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupție nr. 89/II/2/2021 (95/II-2/2021) din 13.05.2021, prin care s-a dispus redeschiderea urmăririi penale în dosarul nr. 71/P/2019, în vederea reluării cercetărilor. Confirmă redeschiderea urmăririi penale în dosarul nr. 71/P/2019 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Secția de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupție, cu privire la infracțiunile sesizate de societatea Civilă Profesională de Avocați Plopeanu&Ionescu și Asociația Crescătorilor de Animale Bucovina.”

Menționăm că la Suceava, în 14 august 2019, Tribunalul Suceava s-a mai pronunțat cu privire la urmărirea penală în dosarul nr. 71/P/2019, doar că la acea dată era vorba de o nemulțumire pe care societatea Civilă Profesională de Avocați Plopeanu&Ionescu o avea vizavi de „durata procesului în cauza 71/P/2019 aflată pe rolul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Structura Centrală”. La cel de-al treilea termen, a fost respinsă cererea ca neîntemeiată, hotărârea Tribunalului fiind definitivă.

Între timp, cazul preluat la Secția de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupție a DNA capătă o turnură nu tocmai favorabilă pentru reclamanți după ce în prima parte a lui 2021, mai exact pe 24 februarie 2021, procurorul de caz a dispus clasarea cauzei – urmărirea penală era începută doar cu privire la faptă „in rem” – din motive „fapta nu este prevăzută de legea penală … ”, „nu există probe că o persoană a săvârșit infracțiunea” și prescripția.

Abia la plângerea Casei de avocatură Plopeanu & Ionescu, procurorul șef al Secției de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupție a dispus redeschiderea urmăririi penale iar confirmarea de către instanță a venit marți dimineață.

Reamintim că despre intenția de construire a două gropi de depozitare a deșeurilor din județul Suceava se știa înainte de aderarea României la Uniunea Europeană. Au urmat mai mulți ani de dezbateri și de analize cu privire la diferite variante de lucru. Cele mai complicate au fost, după cum s-a dovedit deja în decursul timpului, la zona de munte.

Locația de pe raza comunei Pojorâta a gropii de depozitare a deșeurilor a fost îndelung dezbătută și, în pofida unor obiecții ridicate, s-a decis până la urmă să fie cea de pe vârful Mestecăniș, cu acces direct din DN 17 pe sensul de mers dinspre Vatra Dornei spre Câmpulung Moldovenesc. Au fost inițiate demersurile pentru obținerea finanțării, au fost finalizate cu succes în sensul că s-a atras o sumă de peste 7 milioane de euro pentru respectivul obiectiv de investiții, au demarat lucrările și s-au finalizat, inclusiv s-au efectuat probe.

Cu toate acestea, de mai bine de un deceniu sunt fel de fel de procese pe această temă, încercându-se blocarea lucrărilor – o perioadă de timp chiar s-a reușit – și unul din demersurile în instanță a fost și pe linie penală.

Astfel, Consiliul Județean Suceava este acuzat de fals intelectual că, în ianuarie 2011, pentru obținerea a 7,3 milioane de euro pentru construirea depozitului de deșeuri a utilizat și prezentat – prin diverși funcționari și șefi de structuri din subordine cu atribuții incidente în speță – informații false Comisiei Europene, inclusiv că ar fi ascuns opoziția localnicilor față de investiții iar cererea de finanțare ar conține neadevăruri cu privire la îndeplinirea condițiilor legale.

Direcția de Sănătate Publică Suceava este acuzată de fals intelectual fiindcă a emis avizul sanitar care atestă că groapa de gunoi respectă reglementările legale de protecție a sănătății populației, cu toate că încalcă mai multe prevederi imperative.

Sucursala regională CFR Iași a avizat favorabil proiectul deși cascada de evacuare a apelor uzate din respectiva groapă în pârâul Putnișoara era amplasată ilegal, în interiorul zonei de protecție a căii ferate iar asta i-a adus o acuzație de abuz în serviciu și fals intelectual.

Deoarece Agenția pentru Protecția Mediului Bacău a emis un acord de mediu, deși proiectul încălca unele obligații legale, societatea Civilă Profesională de Avocați Plopeanu&Ionescu și Asociația Crescătorilor de Animale Bucovina au acuzat instituția de abuz în serviciu și fals intelectual. (D.P.)

Vezi si

Bucură-te de „Egg-straordinary Easter”, la Iulius Mall Suceava!

Poți câștiga un voucher de 1.000 de euro la ABAU – metal decor –, un …