Thursday , April 25 2024

Risc de accidente, în zona Humor, la magistrala de gaz de la Frasin la Spătărești

Conducta de transport a gazelor naturale de la Frasin la Spătărești va fi relocată parțial din cauza unor dificultăți de exploatare în zona orașului Gura Humorului. Magistrala respectivă a fost pusă în funcțiune în anul 1984 și are o lungime de 41,7 km. Un demers pentru obținerea unui acord de mediu – în absența căruia nu pot fi demarate niciun fel de lucrări pe o distanță de circa 10% din lungimea respectivei magistrale – a fost inițiat de către compania națională Transgaz.

În urma unei analize efectuată de Transgaz cu privire la zonele/locațiile periculoase ori cu „consecințe potențial grave” (s.red.) în exploatarea conductelor/racordurilor aferente SNT s-a constatat, în zona localității Gura Humorului, „apariția” – este chiar termenul utilizat de Transgaz – a unor zone cu dificultate în exploatare. Astfel, conducta Dn250 Frasin – Spătăreşti traversează două zone cu construcții locuite, aflate în zona de protecție și siguranță a conductei, o groapă de gunoi și două linii de prelucrare a lemnului. „Imperativul de relocare (s.red.) a conductei este completat și de imposibilitatea realizării (s.red.) unor investigații suplimentare asupra materialului tubular, rezultând un risc foarte ridicat de exploatare (s.red.) a conductei la condițiile actuale de regim și poziționare. De asemenea traseul conductei este pe sub un drum care în prezent a devenit circulabil folosit ca traseu de centură ocolitoare a orașului Gura Humorului și care în viitorul apropiat se va moderniza”, sunt motivele pentru care Transgaz vrea să facă această investiție.

Desigur, respectiva investiție pe care Transgaz vrea să o facă este numită generic „punere în siguranță a conductei …”, conductă situată în zona orașului Gura Humorului, pe o distanță de 3250 m. „Pentru asigurarea transportului de gaze naturale în condiții de siguranță și pentru reducerea riscului de accidente aflat astfel în prezent la un nivel major (s.red.) datorită posibilelor infiltrații de gaze naturale în zona clădirilor, se impune elaborarea documentațiilor tehnice”, se mai arată în memoriul pe care Transgaz l-a transmis către APM Suceava. primele etape de realizare a documentației au fost făcute deja, fiind analizate – conform legislației – mai multe variante. Iar „scenariul ales” – formularea se regăsește în memoriul transmis la APM – constă în relocarea conductei pe o distanță de 4.552 m astfel încât conducta să păstreze distanțele minime față de clădirile destinate a fi locuite, de societățile de prelucrare a lemnului și de groapa de gunoi. Punctul inițial de cuplare se face la distanța de 100 m față de groapa de gunoi, iar cuplarea finală se face după Complexul de Agrement Ariniș.

Nu este însă exclus ca să fie necesare unele clarificări deoarece într-o altă parte a memoriului se specifică faptul că „La faza DALI a proiectului s-a luat în considerare încă două scenarii. Scenariul 1 care constă în relocarea conductei pe o distanță de 4063m și scenariul 2 care constă în relocarea conductei pe o distanță de 4060m … ”, deci nicăieri nu apare „relocarea conductei pe o distanță de 4.552 m”. Indiferent care ar fi varianta, din memoriu rezultă că ambele scenarii avute în vedere presupun supratraversarea râului Moldova în două locuri (soluțiile tehnice diferă), subtraversarea pârtiei de schi (s.red.) și a drumului județean (care duce spre Voroneț)

Valoarea estimativă a investiției este de 13,.905.756,14 lei, fără TVA. Durata de execuţie totală pentru realizarea lucrărilor este estimată la 12 luni.

Deocamdată, nu este o decizie a etapei de încadrare din partea APM sau dacă va fi sau nu necesară o etapă ulterioară cu mai multe studii. Este posibil, dar nu sigură că vor fi solicitate având în vedere că o parte a suprafeței pe care se va realiza investiția celor de la SNT Transgaz SA este inclusă în aria protejata de interes național Piatra Pinului și Piatra Șoimului reprezentând 3,4 % din suprafața acesteia. Transgaz consideră că impactul produs asupra biodiversității prin realizarea obiectivelor prevăzute în proiect este nesemnificativ, fără urmări pe termen lung asupra florei și faunei locale și nu va avea un impact negativ asupra factorilor care determina menținerea unei stări favorabile de conservare a siturilor naturale protejate. Rămâne de văzut care va fi punctul de vedere al APM. (D.P.)

 

Vezi si

Cum a devenit o groapă de gunoi cea mai bună afacere a Primăriei Suceava. Economii de zece milioane de euro printr-o investiție de nici 2,5 milioane de euro

Un proiect de succes al Primăriei Suceava a fost dus la capăt u și nu …