Thursday , April 25 2024

Rezultatele finale la Evaluarea Națională: 9 medii de 10 și o promovabilitate de 84,4% în județul Suceava

Sabina Curcă Costan, de la Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” Suceava, a obținut media 10 după ce nota inițială – 9,60, la proba la Limba română i-a fost majorată la maximum, în urma contestației. Rezultatele finale de la Evaluarea Națională 2022 arată că în județul Suceava 84,4% dintre candidați au obținut medii mai mari de 5,00. Au fost depuse 601  contestații. La disciplina Limba și literatura română, soluționarea contestațiilor a modificat 259 note prin creștere și 92 note prin scădere, iar 21 de note au rămas nemodificate. La Matematică, soluționarea contestațiilor a modificat 121 note prin creștere și 78 note prin scădere, iar alte 30 de note au rămas nemodificate.

Obiectiv, rezultate, evaluare, stiri, elevi

Inspectoratul Școlar Județean Suceava a centralizat rezultatele înregistrate la Evaluarea Națională 2022, după soluționarea contestațiilor, care arată că 4.886 de absolvenți de clasa a VIII-a, dintre cei 5.789 candidați prezenți la ambele probe, au obținut medii mai mari sau egale cu 5 (cinci), adică 84,4%. Doar 6 candidați care au contestat notele inițiale au reușit să obțină medii de promovare, iar Sabina Curcă Costan (foto), de la Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” Suceava, a obținut media 10 după ce nota inițială – 9,60, la proba la Limba română i-a fost majorată la maximum.

Drept urmare, Suceava are 9 candidați care au încheiat examenul de Evaluare Națională cu media generală 10. Este vorba despre Amedeea Lionte, de la Liceul Teoretic ”Filadelfia” Suceava, Albert Ștefan Verciuc, de la Școala Gimnazială ”Ion Creangă” Suceava, Sebastian Adrian Varvaroi și Sabina Curcă Costan, de la Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” Suceava, Andrei Vicol, de la Școala Gimnazială ”Bogdan Vodă” Rădăuți, Elisabeta Filimon, de la Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu” Rădăuți, Daria Maria Purdilă, de la Școala Gimnazială ”Ion Irimescu” Fălticeni, Eliza-Miruna Tudose, de la Școala Gimnazială ”George Voevidca” Câmpulung Moldovenesc și Teodora Brumă, de la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Suceava.

Au fost depuse 601 de contestații. La disciplina limba și literatura română, soluționarea contestațiilor a modificat 259 note prin creștere și 92 note prin scădere, iar 21 de note au rămas nemodificate. La disciplina matematică, soluționarea contestațiilor a modificat 121 note prin creștere și 78 note prin scădere, iar alte 30 de note au rămas nemodificate.

”În urma reevaluării lucrărilor contestate, proporția candidaților cu medii mai mari sau egale cu 5 (cinci) este de 84,4% (4.886 de candidați), în creștere cu 0,10% (6 elevi) față de rezultatele inițiale (84,3%). A crescut numărul candidaților cu media generală de 10, de la 8 la 9. La proba de Limba și literatura română, 5.136 de candidați (88,64%) au încheiat examenul cu note mai mari sau egale cu 5 (cinci), iar dintre aceștia, 23 candidați au obținut nota 10 (+1 în raport cu prima afișare). La Matematică, 4.669 de candidați (80,62%) au primit note mai mari sau egale cu 5 (cinci), iar dintre aceștia 87 de candidați au obținut nota 10 (+1 în raport cu prima afișare)”, a transmis IȘJ Suceava.

Rata de participare la Evaluarea Națională 2022 a fost de 94,3%.

Potrivit rezultatelor finale publicate de Ministerul Educației, la Evaluarea Națională 2022 cea mai mică medie este 1,35, iar în total sunt 903 medii sub 5.

La nivel național, numărul notelor de 10 obținute la proba de Limba și Literatura Română a crescut cu 14, după soluționarea contestațiilor, iar la Matematică a crescut cu 72. La Limba Română 86,1% dintre elevi au încheiat examenul cu note mai mari sau egale cu 5, iar la Matematică 77,5%. Procentul mediilor peste 5 a crescut ușor, de la 82,3% cât era la prima corectare, până la 82,4%, după soluționarea contestațiilor.
Media de admitere la liceu se calculează adunând media generală obținută la evaluarea naţională, care are o pondere de 80%, cu media generală de absolvire a claselor V-VIII, care are o pondere de 20%, iar rezultatul se împarte la doi. Nu există notă minimă de admitere la liceu sau în școala profesională, intrarea într-o clasă sau alta fiind limitată de numărul de locuri și de concurență. Completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a, se va derula în perioada 4 – 11 iulie și va fi urmată de repartizarea computerizată în învățământul liceal de stat, care va avea loc în data de 14 iulie. (Oana NUȚU)

 

Vezi si

Cum a devenit o groapă de gunoi cea mai bună afacere a Primăriei Suceava. Economii de zece milioane de euro printr-o investiție de nici 2,5 milioane de euro

Un proiect de succes al Primăriei Suceava a fost dus la capăt u și nu …