Friday , March 29 2024

Reprofilare. Contrabandiști de țigări, deveniți călăuze pentru ucrainenii care fug de încorporare. 17 reținuți

În week-end-ul trecut, patru ucraineni cunoscuți ca traficanți de țigări, dar reprofilați în vreme de război, au fost prinși în timp ce încercau să îi ajute să treacă granița în România pe 15 bărbați care se sustrăgeau de la recrutare, conform legii marțiale în vigoare în Ucraina. Serviciul de Stat de Grăniceri al Ucrainei anunță că cei patru cărăuși, care cereau între 2.000 și 3.000 de dolari de persoană, au fost reținuți duminică în zona extravilană a orașului Bănila pe Siret, aproape de granița cu România, în urma unei acțiuni spectaculoase. Cei patru riscă între 7 și 10 ani de închisoare. Cei 15 ucraineni, cu vârste între 18 și 56 de ani, au fost și ei reținuți pentru sustragere de la încorporare.

Zilele trecute relatam în paginile cotidianului „Obiectiv de Suceava” despre fenomenul care ia amploare în Ucraina: fuga de înrolare. Erau atunci două exemple: un cetățean care a vrut să dea doar 200 de euro mită pentru a scăpa la vamă (în condițiile în care avea pașaport românesc) și un alt cetățean care voia să transporte peste graniță (însă în Republica Moldova, nu în România) vreo opt ucraineni din regiunile de est ale țării vecine și care voiau să fugă din calea războiului. Iată că acest fenomen ia amploare, inclusiv la frontiera Ucrainei cu România.

În weekend, foști contrabandiști cunoscuți pentru activitatea de cărăușie cu țigări au fost prinși în timp ce încercau să treacă ilegal, din Ucraina în România, 15 bărbați care se sustrăgeau de la recrutare. Este vorba de un grup de patru ucraineni care riscă de la șapte până la 10 ani de închisoare pentru că au facilitat transferul a 15 „evazori militari în UE”. După cum a fost raportat de Serviciul de Stat de Grăniceri al Ucrainei, aceștia au fost reținuți duminică în zona extravilană a orașului Bănila pe Siret – cunoscut și ca Bănila Moldovenească, sat din zona „piemontană” a regiunii Cernăuți, odinioară populat de români, iar actualmente având preponderent etnici ucraineni – nu foarte departe de localitatea de frontieră Falkiv și de granița cu România.

Cincisprezece cetățeni ucraineni au fost reținuți împreună cu cei patru, din care se pare că măcar unul era un tânăr de 24 de ani din satul Igești, localitate cu populație preoponderent românească. Cei care se sustrăgeau serviciului militar – cu vârste între 18 și 56 de ani – alături de călăuzele lor se deplasau în SUV-uri cu motoare puternice, dar au fost opriți de pe una dintre căile de acces la graniță în timp ce se îndreptau spre zona împădurită din raza de competență a departamentului Falkiv. La momentul reținerii, trei din cei patru cărăuși fie au încercat să opună rezistență grănicerilor, fie încercau să evadeze. Cercetările la fața locului au dovedit că cei patru locuitori din zona de frontieră au pus la cale o schema ilegală de transport peste graniță a bărbaților ucraineni care „au venit din diferite regiuni pentru a trece ilegal granița pentru a evita recrutarea”. Pentru sume între 2.000 și 3.000 de dolari de persoană, recruților ucraineni li s-a promis că vor trece granița de stat în afara punctelor de control.

Media cernăuțeană mai precizează, citând dintr-un comunicat al Serviciului de Stat de Grăniceri al Ucrainei, că bărbații care făceau transport ilegal de persoane pentru graniță ajunseseră anterior în atenția grănicerilor pentru că încercau să transporte tutun de contrabandă. „Iar dacă pentru contrabanda cu țigări ar fi putut risca doar sancțiuni administrative, acum specialiștii „reprofilați” vor fi trași la răspundere penală în temeiul articolului 332 (deplasarea ilegală a persoanelor peste graniță)”, se arată în sursa citată.

Reamintim că din 24 februarie 2022, pentru perioada legii marțiale, cetățenilor Ucrainei cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani le este interzis să părăsească țara.

Este de notat însă că nu toți sunt de acord cu acest mod al autorităților ucrainene de a aborda situația. „Ce drept ai să nu lași bărbați cu permis de ședere, vize de studenți și invitații de la universități din alte țări? Ce drept ai să nu eliberezi bărbații care împreună cu familiile lor nu locuiesc de mult în Ucraina, dar au ajuns acolo la începutul războiului dintr-un motiv oarecare (era necesar să se ia acte, să viziteze rudele sau orice alte)?. Nu au trăit de mult timp sau nu aveau de gând să locuiască în Ucraina și cu siguranță nu se vor lupta pentru asta. A fost necesar să ne gândim la asta mai devreme și să nu plătim un salariu de 200 de dolari, ceea ce a provocat emigrarea în masă. Și cum rămâne cu bolile, în cazul în care fără terapie sau tratament o persoană va muri pur și simplu, ce să faci cu așa ceva? De fapt, nu sunt nici liberi și nici nu ajută Ucraina”, a spus o tânără revoltată pe prevederile din legea marțială care fac tot mai mulți tineri din Ucraina să încerce să treacă fraudulos granița.

Și nu este singura persoană. Și nici măcar dintre femeile ucrainene revoltate pe această lege. „Înțelegeți că cei care fug din Ucraina au motivație zero de a lupta? Sunt mai mulți potențiali captivi, carne de tun adică, decât soldați. Sunt de utilitate zero în armată. … Ar fi mai bine să treci granița în mod legal: nu vrei să lupți – 10 mii de dolari, de exemplu. În favoarea armatei”, a spus, de data asta, un tânăr, în vreme ce un sportiv cernăuțean remarcă faptul că „grănicerii care fac afaceri în timpul războiului nu sunt prinși”. De cealaltă parte, alții remarcă faptul că acei contrabandiști „au SUV-uri bune; este exact ceea ce are nevoie armata noastră”, iar alții mai duri și mai critici spun despre „ticăloșii ăștia” că pleacă în străinătate cu bani și vor trăi bine acolo, „apoi când războiul nostru se va termina se vor întoarce și ne vor stăpâni”. În vreme ce unii insistă cu frenezie să li se confiște tuturor acestora banii și bunurile și să fie trimiși în prima linie a frontului, alții susțin că din moment ce nu sunt pregătiți moral să meargă la război și, totuși, vor fi forțați să facă acest lucru, atunci vor ajunge carne de tun și sacrificiul va fi pur și simplu inutil. Menționăm că toate aceste opinii și multe altele asemenea lor au fost postate la comentarii pe contul de Facebook al Serviciului de Stat de Grăniceri al Ucrainei.

De partea celalaltă, există și situația în care cei care vor să profite de pe urma războiului și, sub pretextul unui ajutor umanitar, încearcă să transporte bunuri pe care să le vândă ulterior, fără a mai plăti însă taxele vamale. În acest sens, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a demascat dealeri care, profitând de situație, intenționau să introducă ilegal în Ucraina un camion cu dulciuri și produse alimentare sub pretextul unui ajutor umanitar. Măsura luată a fost ca acel transport să devină cu adevărat „umanitar”, sens în care camionul a fost redirecționat pentru nevoile armatei ucrainene. (D.P.)

 

Vezi si

SYMMETRICA investește 48 de milioane de euro în cea mai mare fabrică de pavaje și dale de beton din Sud-Estul Europei

Noua unitate de producție va fi amplasată în apropiere de București și va fi inaugurată …