Saturday , June 22 2024

Reabilitarea stației de epurare a Sucevei, scoasă a patra oară la licitație. Acum e cu aproape 2,4 milioane de euro mai scumpă ca în toamnă

Reabilitarea și extinderea stațiilor de epurare a apelor uzate (SEAU) din Suceava și Salcea nu vor mai fi scoase la licitație „la comun”. Dar nu pentru că ar fi vreo schimbare de strategie a celor de la ACET SA, ci pentru că în vreme ce contractul pentru extinderea stației de epurare de la Salcea a fost atribuit, cel de reabilitare a stației de epurare de la Suceava nu a avut vreo ofertă valabilă. Asta a dus la faptul că, în vreme ce lucrările la stația de la Salcea ar putea demara chiar anul acesta, la cea de la Suceava nu, pentru că mai trebuie organizată o nouă licitație.

Asta deși suma estimată pentru extinderea stației de epurare de la Salcea nu trecea de 7 milioane de lei fără TVA (firma câștigătoare Terra Dinamic SRL oferind un preț foarte aproape de maximul estimat) iar valoarea considerată de ACET SA a fi necesară pentru lucrările de reabilitare a stației de la Suceava ajungea aproape de 22 de milioane de lei (echivalentul a 5 milioane de euro), sumă de asemenea fără TVA.

Banii au fost accesați printr-un mega proiect european la nivel județean de circa 270 de milioane de euro, atrași din Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM). Însă ACET SA Suceava a reușit între timp să suplimenteze suma pe anumite componente, între care și pentru lucrarea de la stația de epurare a Sucevei. și nu cu puțin, ci de la 21.787.983 lei fără TVA cât era în octombrie 2023 la 33.715.940 lei fără TVA acum, în iulie 2024. Pentru că într-adevăr, pe data de 15 iulie, este termenul limită de depunere al ofertelor la licitația deschisă de atribuire al contractului de reabilitare al stației de epurare de la Suceava.

Din punct de vedere al proceselor, proiectul de modernizare propune implementarea unor lucrări de adaptare a proceselor de epurare și înlocuire a unor echipamente existente. Procesul care are loc în SEAU Suceava este un proces de epurare biologică cu nitrificare – denitrificare și un proces anaerobic pentru reducerea fosforului.

Acest proiect este foarte important pentru că în continuare, la diverse intervale de timp, mirosurile pestilențiale din zona luncii râului Suceava continuă să se simtă, uneori pe distanțe de kilometri. În ce privește reabilitarea stației de epurare Suceava, acestea se referă la completarea stației de epurare existente pe malul râului Suceava cu o nouă instalație de aerare mai performantă (vor fi puse turbosuflante care vor împinge aer sub formă de bule foarte fine) pentru a stimula mai bine bacteriile din bazinele de la stația de epurare în procesul de consum al substanței organice. Nămolul primar și biologic în exces este îngroșat și stabilizat anaerob într-un rezervor de fermentare. Biogazul rezultat este folosit pentru încălzire. Nămolul „mort” – adică deshidratat după fermentare este tratat cu var și depozitat.

Remarcăm că este a patra licitație organizată de ACET pentru SEAU Suceava (a treia la „pachet” cu Salcea), prima fiind în 2021 și care a fost anulată – atunci suma pentru ambele loturi a fost prima dată suplimentată suplimentată de la 26,2 milioane de lei fără TVA la 28,7 milioane de lei fără TVA – dar și cea de-a doua licitație din iulie 2023 avea să fie anulată și doar la a treia din octombrie 2023 s-a reușit atribuirea unui contract pentru SEAU Salcea. Foarte probabil însă lucrările nu vor demara anul acesta, de altfel și ACET preconizează ca atribuirea contractului să se facă (dacă vor fi depuse oferte conforme la licitație) abia în ianuarie 2024. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Femeie bătută de concubin în fața magazinului  Profi de pe strada Gheorghe Doja din Suceava

Vineri seara, la orele 22.30, M. Maria venea de la piața en gross Burdujeni spre …