Saturday , June 22 2024

PSD obține 10 mandate în Consiliul Local Suceava. Cu cine va face alianță – PNL, ADU sau AUR – pentru alegerea viceprimarului?

Temerea unor liberali cum că PSD va avea în Consiliul Local Suceava chiar 12 mandate din 23 – pe baza redistribuirii voturilor – nu este întemeiată. Până la urmă, pentru a avea majoritate în Consiliul Local Suceava, PSD va trebui să facă în toamnă – abia în octombrie se va constitui noul deliberativ local sucevean pe baza alegerilor din 9 iunie – o coaliție cu unul din celelalte trei partide care au trecut de pragul electoral de 5% și vor avea reprezentanți în Consiliul Local. Surse din ambele partide mari – PSD și PNL – dau aproape ca sigură varianta în care numărul de mandate pe care îl va avea PSD în Consiliul Local va fi de 10 iar cel al PNL va fi de numai 6. Alianța Dreapta Unită (USR+PMP+Forța Dreptei) vor avea 4 mandate iar celelalte trei mandate de consilier vor merge la Alianța pentru Unirea Românilor (AUR).

Două dintre cele 23 de mandate s-au atribuit pe baza redistribuirii voturilor de la partidele și candidații independenți care nu au trecut pragul de 5%. Beneficiarii – pe baza formulelor legale – ale redistribuirii voturilor sunt PSD și ADU cu câte un mandat fiecare.

Deși lista PSD Suceava de candidați la Consiliul Local începe cu Vasile Rîmbu, acesta nu va face parte din deliberativ deoarece prevederile legale îi interzic cumulul de funcții și, din moment ce e a fost ales primar, atunci primul consilier local de la PSD în viitorul mandat 2024 – 2028 va fi cel aflat pe locul doi pe listă, respectiv medicul Paul Turcoman. Ceilalți nouă sunt: Andrei-Lucian Bacoș, Mihaela-Adelina Paiu, Beniamin-Cristinel Atodiresei, Ioan-Dan Cușnir, Răzvan-Codrin Bandac, Maria-Roxana Ciornei, Andrei-Leonte Ghiață, Radu Bores și Dorin Achiței. Cel puțin unul dintre aceștia va fi viitorul viceprimar al Sucevei, singura necunoscută de până acum fiind cu cine va face PSD majoritatea la nivel local. Teoretic, ținându-se cont de declarația recentă a lui Marcel Ciolacu, ar trebui să fie ofertat PNL-ul. Prin urmare, nu este exclus – însă doar teoretic – ca să fie o alianță în deliberativul local între PSD și PNL. Având însă în vedere că alegerile prezidențiale sunt (turul al doilea) pe 29 septembrie iar mandatele actualilor aleși locali expiră în octombrie, nu este exclus ca scenariul unei viitoare coaliții PSD-PNL în Consiliul Local să nu fie fezabil.

Practic, PNL are șansa să rămână oarecum în coaliție pe plan local, dar ca „vioară a doua”. Totuși, cine ar fi cei șase consilieri de la Partidul Național Liberal care vor fi parte din noul deliberativ local? Este vorba despre: Lucian Harșovschi, Sanda-Maria Ardeleanu, Nicolae-Ciprian Anton, Daniel Ungurian, Florin Boghean, Mugurel-Ovidiu Corlățan.

În atare situație, dacă nu se întâmplă vreo schimbare de calcul sau de rezultat, Alexandra Harja-Samsonescu (se situează pe locul 7 de pe lista PNL la Consiliul Local) riscă să nu intre în noul deliberativ. Până în toamnă însă pot să mai apară unele schimbări, ca de exemplu unul din cei șase consilieri să renunțe la a-și mai lua mandatul și, în acest fel, Alexandra Harja-Samsonescu are din nou o șansă ca să ajungă alături de echipa de la PNL și în viitorul consiliu local.

În eventualitatea în care nu va fi nici această variantă a unei coaliții pe plan local între PSD și PNL, atunci PSD va avea posibilitatea de a negocia fie cu ADU, fie cu AUR pentru a avea o majoritate care să le permită să stabilească viceprimarii și să decidă cu privire la proiecte.

Cât privește Alianța Dreapta Unită (PMP+USR+Forța Dreptei) ar avea, conform rezultatele îi plasează cu trei mandate la care se mai adaugă – ca și la PSD – un mandat prin redistribuirea voturilor de la partidele și candidații independenți care (Teodora Munteanu și Adrian Arămescu au obținut peste 800 voturi fiecare, dar insuficient) nu au trecut pragul de 5%. Primii patru de pe lista de candidați ai Alianței Dreapta Unită la Consiliul Local sunt: Marian Andronache (PMP) Emanuel-Dumitru Ungureanu (USR), Anca-Mihaela Gâtlan (PMP), Cristina Sbîrnea (USR). Este greu de crezut că Emanuel Ungureanu – în prezent deputat – va renunța la Parlamentul României pentru Consiliul Local. Prin urmare, Ilie-Cristian Timoficiuc (PMP) care este următorul pe lista ADU va continua să fie consilier local și în mandatul 2024 – 2028. Despre Marian Andronache – în prezent consilier județean al PMP – foarte probabil va opta pentru Consiliul Local Suceava deoarece rezultatele pe județ ale ADU nu dau speranțe prea mari acestei formațiuni politice să obțină vreun mandat în deliberativul județean.

În ceea ce îi privește pe cei de la Alianța Pentru Unirea Românilor (AUR) va avea trei membri în deliberativul local, primii de pe lista lor de candidați fiind: Cătălin Axinte, Veronica Grosu și Mihai-Dumitru Crăciun.  Teoretic, oricare doi dintre cei 23 pot să fie viitorii viceprimari ai Sucevei. În ce măsură va fi realizată această situație, rămâne de văzut. (Dan PRICOPE)

 

 

Vezi si

Gala Olimpicilor Ștefaniști 2024, la final de an școlar (FOTO)

Titlul de ELEVUL ȘTEFANIST AL ANULUI 2024, însoțit de distincția supremă a instituției,  DIPLOMA și …