Thursday , April 25 2024

Proiectul parcului fotovoltaic de la vechiul CET al Sucevei trebuie să fie gata până la începutul anului viitor

„În condițiile în care prețul la energia electrică a crescut foarte mult, această investiție este extrem de importantă pentru noi. În urma discuțiilor pe care le-am avut cu ministrul Economiei, cu secretari de stat, aceștia ne-au spus că prioritatea noastră trebuie să fie acest parc fotovoltaic. Vom putea asigura energia electrică la divizia de autobuze electrice ale municipalității, dar în general această investiție ne va asigura o autonomie din punct de vedere al energiei electrice”, a declarat, ieri, primarul Ion Lungu

Firma clujeană 2 GMG Construct a adjudecat contractul de la licitația organizată de Primăria municipiului Suceava pentru realizarea documentației tehnice necesare construirii Parcului fotovoltaic pe o suprafață de 30,5 hectare de teren din zona unei halde de zgură și cenușă a fostului CET. De altfel, aceasta a fost singura ofertă pentru proiectarea parcului fotovoltaic de pe halda care era folosită de vechea societate Termica SA Suceava.

Primarul Ion Lungu a explicat, într-o conferință de presă care a avut loc în format online în cursul dimineții de miercuri, 2 februarie, că la licitație s-a mai înscris și o firmă din București, dar care nu a depus ofertă. Durata contractului este de 12 luni, din care – după cum rezultă din documentația aferentă licitației organizată în decembrie 2021 – 10 luni pentru realizarea efectivă a documentațiilor iar două luni pentru analiza acestora.

După cum a spus edilul, 2 GMG Construct va realiza documentația tehnică pentru suma de 420.900 lei, fără TVA. De remarcat că este un al doilea caz de dată recentă în care Primăria Suceava nu reușește să facă economii față de valoarea estimată a licitației, primul fiind cel cu privire la documentația tehnică pentru zona de agrement Parcul Şipote iar cel de-al doilea fiind cazul de față: parcul fotovoltaic de la CET, serviciile de proiectare pe care Primăria a vrut să le contracteze în urma licitației al cărei termen final de depunere a ofertelor a fost data de 16 decembrie 2021 au fost estimate la … 420.900 lei, fără TVA.

Așa cum în cazul zonei de agrement de la Parcul Şipote firma bucureșteană care depusese singura ofertă la licitația organizată, la finele anului trecut, nu mai avusese contracte cu alte autorități publice pentru valori de 650.000 lei, nici clujenii de la 2 GMG Construct nu au încheiat până la data la care a avut loc licitația pentru parcul fotovoltaic de la CET Suceava niciun contract cu vreo autoritate publică locală care să se apropie măcar de jumătate din suma de 420.900 lei. Totuși, ambele firme aveau suficient de mult contracte cu autorități publice locale, cea de la Cluj având până la 16 decembrie 2021 peste 40 de acorduri (șase din licitații, restul din cumpărări directe) cu diverse autorități publice, cele mai multe din zona situată în interiorul arcului carpatic.

„În condițiile în care prețul la energia electrică a crescut foarte mult această investiție este extrem de importantă pentru noi. În urma discuțiilor pe care le-am avut cu ministrul Economiei, cu secretari de stat, aceștia ne-au spus că prioritatea noastră trebuie să fie acest parc fotovoltaic. Este o investiție extrem de importantă. Vom putea asigura energia electrică la Divizia de autobuze electrice ale municipalității dar în general această investiție ne va asigura o autonomie din punct de vedere al energiei electrice”, a declarat Ion Lungu în conferința de presă din data de 2 februarie a.c. În oferta 2 GMG Construct figurează ca subcontractanți declarați firmele clujene STETERA, OFFICE PM SUPPORT, CDG LEVELING și 2 GMG CONSART.

După cum a precizat primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, într-o conferință de presă care a avut loc în preajma Crăciunului, investiția în crearea unui parc fotovoltaic pe locul unei halde de zgură din proximitatea orașului ar putea să ajungă la o valoare de aproximativ 18 milioane de euro – estimarea pornind de la faptul că suprafața haldei de zgură a fostei centrale electrice de termoficare a Sucevei se întinde pe 30,5 hectare iar valoarea realizării unui parc fotovoltaic este între 400 și 600 de mii de euro pe hectar – finanțarea urmând a se face din fonduri europene nerambrusabile, cel mai probabil atrase prin PNRR. Este însă de presupus și de așteptat – în egală măsură – că devizul general care va fi întocmit la nivel de studiu de fezabilitate va avea un grad de precizie mai mare decât estimarea empirică pe care a făcut-o primarul.

Scopul încheierii acestui contract pentru respectivele documentații este în vederea obținerii unei finanțări nerambursabile pentru proiectul „Parc Fotovoltaic”, care are în vedere reconversia și refuncționalizarea unui teren degradat din așa numita Zonă Urbană Funcțională (ZUF) Suceava în vederea revitalizării, reducerii poluării aerului și producerea de energie electrică din surse regenerabile.

El este de părere că investiția într-un parc fotovoltaic va asigura o bună parte din energia electrică necesară la nivelul municipiului Suceava chiar dacă, la ora actuală, legislația nu permite, dar speră că într-o zi vor fi modificări legislative în acest sens. De altfel, realizarea unui parc fotovoltaic a fost propusă încă din 2009 de ISPE București în urma unui studiu în 2009, estimarea fiind producerea unei cantități de 15 MWh/an. Ca și în conferința de presă din 22 decembrie 2021, și la cea din 2 februarie a.c., edilul a precizat că respectivul parc fotovoltaic va putea asigura energia electrică la Divizia de autobuze electrice ale municipalității, asta mai ales în condițiile în care a recunoscut că în condițiile creșterii mari a prețului la energie electrică, ceea ce părea a fi un avantaj major prin achiziționarea de autobuze electrice nu mai este chiar așa de mare în raport cu autobuzele pe carburant. Cu toate acestea, utilitatea parcului fotovoltaic și în contextul creșterii consumului de energie electrică – preconizat după ce vor fi furnizate încă 15 autobuze electrice de 12 metri lungime, cumpărate de la firma poloneză Solaris iar în anii viitori alte câteva zeci de autobuze electrice de mici și de mari dimensiuni vor fi aduse la Suceava și în localitățile limitrofe – este evidentă.

Serviciile pe care Primăria Suceava le-a contractat constau în: elaborare studii de teren (studiu topografic, avizat OCPI, cu evidențierea numerelor cadastrale; studiu de impact asupra mediului, etc); elaborare Studiu de Fezabilitate; elaborare documentație pentru obținerea Avizelor și Acordurilor conform certificatului de urbanism, inclusiv obținerea lor; elaborare Proiect Tehnic și detalii de executare, documentațiile tehnice pentru autorizarea construcției (DTAC) și pentru organizarea execuției (DTOE). Documentația tehnică propusă trebuie să includă și soluțiile la branșamentele la rețelele tehnico-edilitare (apă, canalizare, energie electrică, telecomunicații). De asemenea, 2 GMG Construct va trebui să facă și cererea de finantare și anexele solicitate de Ghidul Solicitantului aferent măsurii (apelului de proiecte din cadrul Programului Operațional Regional 2021 – 2027) prin care Primăria Suceava încearcă să atragă finanțare nerambursabilă. Totodată, Primăria vrea să obțină și asistență pe parcursul depunerii proiectului, pe parcursul evaluării proiectului și ulterior până la semnarea contractului de finanțare – îndeosebi privind posibile clarificări solicitate de evaluatori. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Cum a devenit o groapă de gunoi cea mai bună afacere a Primăriei Suceava. Economii de zece milioane de euro printr-o investiție de nici 2,5 milioane de euro

Un proiect de succes al Primăriei Suceava a fost dus la capăt u și nu …