Tuesday , April 23 2024

Primăria a depus un proiect de 91 de milioane de lei pentru finanțare prin Programul Anghel Saligny pentru tronsonul trei din ruta alternativă Suceava – Botoșani

Cel mai important proiect de dezvoltare a infrastructurii rutiere a municipiului Suceava inițiat de Primărie a fost depus spre finanțare pe Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”. Un anunț în acest sens a fost făcut de primarul Ion Lungu care a precizat că valoarea totală a proiectului este de peste 17 milioane de euro.

Într-adevăr, potrivit celor precizate în Hotărârea de Consiliu Local care a fost aprobată recent și care era obligatorie la dosar, proiectul are o valoare totală de 91 de milioane de lei (inclusiv TVA) din care partea de construcții și montaj este de 83,4 milioane lei.

Obiectivul de investiții presupune realizarea celui de-al treilea tronson al rutei alternative Suceava – Botoșani în lungime de 2.191 de metri – tronson care începe de la Podul Unirii peste râul Suceava, continuă pe strada Energeticianului (în prezent drum cu dale din beton), trece calea ferată din zona Termica și iese pe DN29 în zona Avicola. Din cele puțin peste 83,42 milioane de lei cât a fost estimată valoarea lucrărilor de construcții și montaj, cea mai mare valoare o va avea realizarea unui viaduct lucrarea compusă din 41 de deschideri (vor fi culeile și 40 de pile intermediare, fundate indirect, pe piloți for ați de diametru mare) este una cât se poate de spectaculoasă fie și numai prin lungimea acesteia întrucât nu sunt multe poduri sau viaducte sau pasaje care, cel puțin la noi în județ, să depășească lungimea de 500 de metri. Una dintre explicațiile pentru care lungimea viaductului va fi atât de mare este legată de aceea că acesta va asigura racordul direct către drumul național DN 29 Suceava – Botoșani. În sens transversal fiind dispuse pe fiecare deschidere câte 9 grinzi având lungimea de 24,00 m si lățimea de 0,93 m. Viaductul va avea partea carosabilă de 8,00 m și două trotuare de 1,50 m.

Primarul Sucevei, Ion Lungu și-a exprimat speranța că va fi posibilă accesarea de fonduri pentru o investiție de o amploare atât de mare. Asta chiar dacă tot edilul a spus că sunt primării care au depus mai multe proiecte care, însumate, ajung la valori chiar de 50 sau 60 de milioane de euro. În legătură cu acestea, primarul Sucevei și-a manifestat o anumită reținere făcând apel la un alt fel de abordare întrucât vor mai putea fi etape de finanțare pe PNI „Anghel Saligny” până în 2027. În ceea ce privește șansele Sucevei de a obține finanțare, este de menționat că potrivit normelor metodologice privind punerea în aplicare a acestui program, fiecărui municipiu reședință de județ îi este rezervată suma minimă de 43 de milioane de lei cu TVA. Asta nu înseamnă că nu vor putea fi alocate sume mai mari, 85% din sumele alocate prin întregul Program urmând să fie distribuite pentru susținerea proiectelor de apă, canalizare și infrastructură rutieră iar înainte de a fi repartizate sumele pe localități și proiectele aferente se va face o repartizare la nivel județean. (D.P.)

 

Vezi si

Angelica Fădor: ”Festivalul Național al Ouălor Încondeiate de la Ciocănești – un eveniment de înaltă ținută”

Deputatul PNL de Suceava Angelica Fădor a fost prezent, duminică, la Festivalul Național al Ouălor …