Sunday , April 21 2024

Prima ediție a Festivalului Internațional „Ciprian Porumbescu” a fost un succes. Flutur se gândește la mai multe evenimente, iar Lungu propune o filarmonică

Festivalul Internațional „Ciprian Porumbescu” și-a desemnat câștigătorii. Festivitatea a avut loc pe scena mare a Casei de Cultură din Suceava iar amfitrion a fost președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, cel care a înmânat premiile. Resono 4 a primit premiul cel mare la secțiunea Cvartet de Coarde, fiind recompensat cu 5.000 euro. La secțiunea Compoziție, trofeul festivalului a fost acordat lui Andrei Petrache, împreună cu un premiu de 3.000 euro.

Felicitări artiștilor și tuturor celor care au realizat acest proiect. Suceava gustă din ce în ce a mai mult această muzică și ne gândim să oferim prilejul și evenimente, și peste an și cu acest gen de muzică. Este nevoie de așa ceva. Lunile următoare sunt presărate de foarte multe evenimente culturale, Festivalul Ştefanian, Pelerin în Bucovina, Luna Diasporei, Festivalul de Arta Medievală de la Cetatea de Scaun a Sucevei, Festivalul Gastronomic Gustă din Bucovina, sunt doar câteva provocări de sezon. Am stat la cutie în perioada pandemiei, dar suntem convinși că vom recupera. Vă așteptăm!”, a declarat Gheorghe Flutur.

Printre oficialitățile sucevene care au avut „plăcerea de a participa” – cum chiar s-au exprimat în acest sens – la Gala Laureaților a fost și primarul Sucevei, Ion Lungu. De altfel, aprecierile sale au fost făcute și față de Concertul extraordinar al Orchestrei Metropolitane București.

Referitor la evenimentele de sâmbătă, 4 iunie, care au avut loc la Casa de Cultură din Suceava în cadrul Festivalului Internațional Ciprian Porumbescu, primarul Ion Lungu a declarat: Am propus un parteneriat de finanțare între municipalitate și Consiliul Județean pentru o Filarmonică la Suceava. Este un lucru frumos ce se întâmplă la Suceava, în ultima perioadă au avut loc multe evenimente, Zilele Teatrului Matei Vișniec, Lira de Aur și acum Festivalul Internațional Ciprian Porumbescu.

Referitor la o afirmație făcută de unul din membrii juriului secțiunii cvartete de coarde cu privire la renumele mondial pe care îl are compozitorul de la Stupca, primarul Sucevei a afirmat: „Mă bucur de faptul Balada lui Ciprian Porumbescu este apreciată până și în China, așadar este bine să îl cinstim și să îl omagiem pe marele compozitor român Ciprian Porumbescu. Îmi doresc să avem cât mai multe evenimente culturale în municipiul nostru”.

Fostul ministrul al Culturii, deputatul PNL de Suceava Bogdan Gheorghiu, prezent pe scenă la Gala Laureaților, consideră că meritul acestui Festival constă și în rolul său de a stimula compoziția românească.  “Cât am fost ministru al Culturii, vorbind cu manageri, cu artiști din zona acestui gen muzical, mi s-a spus că, din păcate, noi cântăm doar ce au compus clasicii noștri. Nu prea s-a mai compus în ultima vreme. Ori, Concursul Festivalului “Ciprian Porumbescu” are tocmai rolul de a stimula compoziția românească”, a spus Bogdan Gheorghiu.

Laureații Festivalului Internațional „Ciprian Porumbescu”

Festivalul Internațional „Ciprian Porumbescu” și-a desemnat sâmbătă seara câștigătorii.

Cvartetul Resono 4 a primit premiul cel mare la secțiunea Cvartet de Coarde, fiind recompensat cu 5.000 euro. La secțiunea Compoziție, trofeul festivalului a fost acordat lui Petrache Andrei, împreună cu un premiu de 3.000 euro.

Lista completă a câștigătorilor:

TROFEUL FESTIVALULUI SECțIUNEA CVARTET DE COARDE (5.000 euro) – RESONO 4 QUARTET

Premiul I (4.000 euro) – Padma Quartet

Premiul II (3.000 euro) – Frato Quartet

Premiul III (2.000 euro) – Animato Quartet

TROFEUL FESTIVALULUI SECțIUNEA COMPOZIțIE (3.000 euro) – PETRACHE ANDREI – București– Borodyanka

Premiul II (2.000 euro) – Chelărescu Alin Constantin – București – „Scherzodie”

Premiul III* (500 euro) – Murariu Alexandru ștefan – Cluj Napoca – „Hommage”

Premiul III* (500 euro) – Stoianovici ștefan – Brăila – „Watercolours”

*Lucrările care au obținut locul al treilea au fost jurizate cu același număr de puncte.

Festivalul Internațional „Ciprian Porumbescu”, programat în perioada 2-5 iunie, a fost organizat de Consiliul Județean Suceava prin Centrul Cultural „Bucovina”, cu sprijinul Ministerului Culturii.

Vezi si

ADU și-a lansat candidații la fucția de primar al Sucevei și președinte al Consiliului Județean

Alianța Dreapta Unită (ADU) Suceava a lansat oficial, la o ceremonie care a avut loc …