Monday , April 29 2024

Prejudiciu de 1,4 milioane de lei, produs de 28 de femei din Suceava, Neamț, Iași și Botoșani care au luat pe nedrept indemnizație pentru creșterea copilului

Faptele s-au petrecut în perioada 2016-2021, iar cele cele 28 de femei sunt acuzate că  au indus în eroare Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială,  susținând că ar fi îndeplinit condițiile de acordare a indemnizației pentru creșterea copilului, reușind să obțină, folosind adeverințe de venit falsificate emise de două societăți comerciale și adeverințe privind îndeplinirea stagiului de cotizare emise de Casa Județeană de Pensii Suceava. O femeie de 64 de ani din Suceava, ajutată de o altă femeie din Adâncata, ar fi angajat fictiv 30 de persoane, emițând adeverințe de salariat cu date false, care ar fi fost folosite  pentru a obține, în mod fraudulos, indemnizații pentru creșterea copiilor. Beneficiarele acestor indemnizații au fost femei  cu vârste între 25 și 41 de ani, din județele Suceava, Neamț, Iași și Botoșani n

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui număr de 28 de inculpate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de: înșelăciune, uz de fals (înscrisuri sub semnătură privată și înscrisuri oficiale), participație improprie la fals intelectual, complicitate la înșelăciune în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals intelectual, participație improprie la înșelăciune.

Cele 28 de femei sunt acuzate că  în perioada 2016-2021 au indus în eroare Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială, prezentând ca adevărată fapta mincinoasă că ar fi îndeplinit condițiile de acordare a indemnizației pentru creșterea copilului, reușind să obțină acest venit prin mijloace frauduloase, folosind adeverințe de venit falsificate emise de două societăți comerciale și adeverințe privind îndeplinirea stagiului de cotizare emise de Casa Județeană de Pensii Suceava, cunoscând că nu atestă împrejurări corespunzătoare adevărului.

Prin depunerea declarațiilor de venit către organul fiscal, inculpatele au determinat pe funcționarii publici din cadrul Casei Județene de Pensii Suceava, să comită, fără vinovăție, infracțiunea de fals intelectual, prin emiterea de adeverințe privind stagiul de cotizare al celor 28 de inculpate cu date care nu corespund adevărului.

Prejudiciul creat bugetului de stat prin activitatea infracțională a inculpatelor este de 1.397.009 lei.

În cauză s-au aplicat măsuri asigurătorii privind sechestrul asupra unor bunuri imobile cu valoarea estimativă de 38.000 euro, pentru a evita ascunderea, distrugerea, înstrăinarea sau sustragerea de la urmărire a bunurilor care pot face obiectul reparării pagubei produse prin infracțiune, până la concurența sumei de 1.397.009 lei.

În acest caz, în data de 22 septembrie 2021, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, au efectuat 5 percheziții domiciliare, în municipiul Suceava și comuna Adâncata, pentru documentarea activității infracționale a 32 de persoane bănuite de fals și înșelăciune, prin angajări fictive de personal.

În baza actelor de cercetare penală efectuate, s-a reușit documentarea activității infracționale a unei femei, de 64 de ani, din municipiul Suceava, pentru comiterea infracțiunilor de complicitate la înșelăciune în formă continuată, participație improprie la fals intelectual și fals în înscrisuri sub semnătură privată și a unei alte femei, de 55 de ani, din comuna Adâncata, județul Suceava, pentru comiterea infracțiunii de complicitate la înșelăciune în formă continuată (30 de acte materiale).

De asemenea, a fost documentată activitatea infracțională a altor 30 de persoane, cu vârste între 25 și 41 de ani, din județele Suceava, Neamț, Iași și Botoșani, bănuite de înșelăciune și uz de fals.

Din cercetări a reieșit că, în perioada 2015 – 2017, două societăți comerciale, administrate de femeia de 64 de ani, cu ajutorul femeii de 55 de ani, ar fi angajat fictiv 30 de persoane, emițând adeverințe de salariat cu date false, care ar fi fost folosite de cele 30 de persoane, pentru a obține, în mod fraudulos, indemnizații pentru creșterea copiilor, în perioada 2016– 2021.

În urma audierilor, cele două femei au fost reținute atunci, pentru 24 de ore, fiind plasate apoi sub control judiciar.

Măsurile dispuse reprezintă o etapă a procesului penal care nu înfrâng, sub nicio formă, principiul prezumției de nevinovăție.

Vezi si

CE Szeged. Canotorii suceveni Florin Arteni și Florin Lehaci, argint european la dublu rame. Ancuța Bodnar, doar bronz alături de Simona Radiș la dublu vâsle

Campioanele olimpice en titre la dublu vâsle feminin, suceveanca Ancuţa Bodnar şi botoșăneanca Simona Radiş, …