Friday , March 29 2024

Posturile de director școlar, râvnite de profesioniști din afara sistemului de educație

”Înainte de apariția ordonanței de urgență care stabilește noile reguli pentru concurs, am fost sunat de mai multe persoane care lucrează în afara sistemului, în domenii precum economie, contabilitate sau management, cărora li s-a părut foarte atractivă ideea de a putea participa la concursul pentru ocuparea posturilor de director. Ar fi fost o idee proastă să ofere posibilitatea celor din afara sistemului să poată concura pentru aceste posturi”, a declarat inspectorul școlar general adjunct Ioan Puiu. La concursul național pentru ocuparea posturilor de director pot participa și cadrele didactice titulare care nu au calitatea de expert în management educațional, dar care au diplomă de licență sau atestat de echivalare, au promovat examenul de definitivat și au cel puțin cinci ani vechime în învățământ 

Ministerul Educației este în plin proces de organizare a concursului național pentru ocuparea funcției de director/director adjunct în unitățile de învățământ preuniversitar. Contractele de management încetează de drept înainte de începutul anului școlar 2021-2022, astfel că Ministerul Educației a introdus unele criterii de performanță în susținerea concursului pentru ocuparea funcțiilor de director, director adjunct în unitățile de învățământ preuniversitar și funcțiilor de conducere, îndrumare și control în inspectoratele școlare și casele corpului didactic. Au fost adoptate o serie de modificări importante cu privire la posibilitatea participării candidaților la acest concurs, însă, până la publicarea ordonanței de urgență care a stabilit clar noile condiții, mai mulți profesioniști din diferite domenii s-au arătat foarte interesați de posibilitatea ocupării unei astfel de funcții.

”Înainte de apariția ordonanței de urgență care stabilește noile reguli pentru concurs, am fost sunat de mai multe persoane care lucrează în afara sistemului, în domenii precum economie, contabilitate sau management, cărora li s-a părut foarte atractivă ideea de a putea participa la concursul pentru ocuparea posturilor de director. Ar fi fost o idee proastă să ofere posibilitatea celor din afara sistemului să poată concursa pentru aceste posturi”, a declarat inspectorul școlar general adjunct Ioan Puiu.

Potrivit Ordonanței de Urgență nr. 41/2021, la concursul național pentru ocuparea posturilor de director pot participa și cadrele didactice titulare care nu au calitatea de expert în management educațional, dar care au diplomă de licență sau atestat de echivalare, au promovat examenul de definitivat și au cel puțin cinci ani vechime în învățământ.

”Din punctul meu de vedere, nu e o soluție rea. Este un plus pentru unitățile de învățământ din zonele izolate sau cele cu puțini elevi. În cazul acestora, nu prea există cadre didactice care să păstreze postul zece ani, căci fluctuația de personal e mare. Deci un profesor cu o experiență de minim 5 ani e foarte posibil să se găasească în aceste școli, astfel că pentru aceste situații consider că modificările aduse metodologiei de concurs sunt bune”, a opinat inspectorul Puiu.

Proba scrisă a concursului național pentru directori va avea loc pe 27 iulie și va consta într-un test standardizat cu 50 de itemi pe care candidații trebuie să îi rezolve în 120 de minute. Nota de la scris contează 40% în nota finală de la concurs, potrivit metodologiei. Cei care promovează cu nota minimă 7 vor participa la o a doua etapă, cea a interviurilor. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, la Digi24, că în comisia de interviu vor fi un reprezentant al inspectoratului școlar județean, doi profesori titulari din școala pe care candidatul dorește să o conducă, aleși prin vot secret dintre cadrele didactice titulare din acea școală, reprezentantul autorităților locale și un expert în resurse umane sau un cadru didactic universitar cu experiență în management instituțional și educațional. O treime dintre cei 50 de itemi de la concursul pentru directori de școală 2021 vor verifica capacitățile cognitive, iar restul abilitățile manageriale și de leadership.

Conform metodologiei, inspectoratele școlare trebuie să publice posturile scoase la concurs cu cel puțin 30 de zile înaintea concursului, adică pe 18 iunie. Candidații care vor promova concursul vor obține un mandat de 4 ani de zile. (Oana NUȚU)

Vezi si

Puștan de 12 ani, filmat conducând un BMW prin Verești (VIDEO)

Miercuri dimineață, pe rețeaua  Facebook, pe pagina ”Suceava Fail”, a fost postată o înregistrare video …