Friday , April 19 2024

Polițist de la IGPR, reținut pentru că a cerut mită 300.000 de euro unui gaterist din Bogdănești pentru “a rezolva” un dosar de evaziune

Un polițist de la IGPR a fost reținut pentru 24 de ore, fiind bănuit că a cerut mită 300.000 de euro pentru „a rezolva” dosarul unei persoane cercetate pentru evaziune fiscală și delapidare. Omul de afaceri căruia i s-ar fi cerut banii este, conform Europa Liberă, Ionuț Ursu, care este și el, la rândul lui, inculpat în dosar, iar firma cercetată este Saniral SRL, din Bogdănești. Dosarul în care firma este cercetată și pentru ”aranjarea” căruia ar fi cerut mită polițistul din IGPR se pare că este legat de masivele percheziții efectuate la finalul lunii septembrie a anului trecut în județul Suceava la mai multe firme din domeniul exploatării lemnului. Anchetatorii spuneau atunci că două grupări, constituite în județul Suceava, ar controla 20 de societăți comerciale, cu obiect principal de activitate în domeniul silvic și prin intermediul acestor societăți ar fi efectuat diverse operațiuni ilicite în domeniul silvic.

Procurorii DNA au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de miercuri, a lui Bîzăran Mihai-Cătălin, polițist judiciar la IGPR, pentru luare de mită, trafic de influență și folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

În perioada 28 septembrie – 30 decembrie 2022, Bîzăran, în calitate de lucrător de poliție judiciară delegat să efectueze activități de urmărire penală într-un dosar aflat în lucru la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (P.Î.C.C.J), ar fi pretins de la o persoană vizată în cauza respectivă, pentru evaziune fiscală și delapidare, suma de 300.000 euro (200.000 euro pentru sine și 100.000 euro pentru un intermediar).

Surse judiciare au declarat, pentru Europa Liberă, că omul de afaceri căruia i s-ar fi cerut banii este Ionuț Ursu, care este și el, la rândul lui, inculpat în dosar, iar firma cercetată este Saniral SRL, ce are ca obiect de activitate tăierea și rindeluirea lemnului.

Firma are sediul în Bogdănești, județul Suceava, și a avut, în 2021, o cifră de afaceri de 6 milioane de euro, aproape dublu față de anul precedent. Profitul s-a ridicat și el la 1 milion de euro. Dosarul în care firma este cercetată și pentru ”aranjarea” căruia ar fi cerut mită polițistul Bîzăran se pare că este legat de masivele percheziții efectuate la finalul lunii septembrie a anului trecut în județul Suceava la multe firme din domeniul exploatării lemnului. Anchetatorii spuneau atunci că două grupări, constituite în județul Suceava, ar controla 20 de societăți comerciale, cu obiect principal de activitate în domeniul silvic și prin intermediul acestor societăți, din anul 2019 și până în semprembrie 2022, ar fi efectuat diverse operațiuni ilicite în domeniul silvic. Practica evidențierii fiscale parțiale/neevidențierii tranzacțiilor s-ar fi manifestat în comercializarea de brichete sau cherestea, realizată către o serie de parteneri comerciali din județele Constanța, Suceava, Cluj, Alba, Botoșani, Bacău, Vrancea, Iași, Teleorman, Ilfov și din municipiul București, existând indicii că acestea ar fi rezultatul unui proces de achiziție lemn/prelucrare buștean/producție brichete, cu o componentă de materie primă ilicită/tranzacții evazioniste. Cele două grupări ar fi furnizat masă lemnoasă cu evidențierea parțială a volumului și/sau valorii acesteia, sens în care, în conivență cu beneficiarii, plata ar fi fost realizată, parțial, prin virament bancar, iar diferența, nefiscalizată, ar fi fost achitată, în numerar, prin intermediul unor persoane de încredere”.  Din cercetări a reieșit că banii rezultați din infracțiunile de evaziune fiscală ar fi fost introduși într-un circuit cu caracter legal, fiind alimentate conturile deținute de către alte societăți comerciale, faptă ce întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de spălare a banilor.

În schimbul banilor, Bîzăran a promis că va face cercetări într-un anume sens, astfel încât prejudiciul să fie stabilit într-un cuantum redus precum și pentru a propune o soluție de clasare în cazul infracțiunii de evaziune fiscală și că va interveni la procurorul de caz, asupra căruia a lăsat să se înțeleagă că ar avea influență, astfel încât acesta să dispună soluția clasării pentru infracțiunea de evaziune fiscală și să încheie un acord de recunoaștere a vinovăției cu persoana vizată pentru infracțiunea de delapidare.

„În același context, inculpatul Bîzăran Mihai-Cătălin i-ar mai fi transmis aceleiași persoane informații nedestinate publicității din dosarul respectiv, dar și cum se vor derula cercetările în continuare. În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane. Inculpatului Bîzăran Mihai-Cătălin i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. La data de 02 martie 2023, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile”, informează comunicatul DNA.

Vezi si

Performanță în prag de centenar la Colegiul Național Militar ”Ștefan cel Mare”. 27 de elevi calificați la fazele naționale ale olimpiadelor școlare

”Anul acesta, în prag de centenar, mușatinii și-au depășit recordul la premiile obținute la fazele …

One comment

  1. acuma biziie in celulä