Saturday , February 4 2023

Plângere la poliție depusă de Institutul Patrimoniului după demolarea Spitalului din Fălticeni. Direcția de Cultură ar fi greșit procedura de clasare ca monument istoric  

Vechiul Spital din Fălticeni a fost pus la pământ ieri aproape în totalitate, chiar dacă fuseseră demarate demersurile de încadrare a clădirii vechi de 160 de ani drept monument istoric. Conform ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, Direcția de Cultură Suceava ar fi demarat greșit procedura și a anulat clasarea ca monument istoric, permițând astfel Primăriei să înceapă demolarea. “Există dubii și asupra avizului de demolare, despre care Primăria Fălticeni spune că este perfect legal. De aceea Institutul Național al Patrimoniului a înaintat o plângere către Poliție și așteptăm ca organele abilitate să facă lumină în acest caz, dacă s-au respectat procedurile când s-a dat acel aviz din data de 1 octombrie”, a mai spus ministrul Gheorghiu . Luni, disperat, profesorul Ioan Ilișescu, președintele Fundației “Şezătoarea”, care a militat ani de zile pentru salvarea spitalului, a protestat urcându-se pe clădire în timp ce aceasta era demolată.

OBIECTIV a anunțat în ediția de ieri, faptul că, luni, Primăria Municipiului Fălticeni a început în forță demolarea clădirii vechiului spital din oraș. O clădire construită în 1860, pentru care s-au făcut demersurile să fie încadrată în categoria clădirilor de patrimoniu, dar, cu toate acestea, ieri aceasta era pusă la pământ aproape în totalitate.

Reamintim că, în 4 noiembrie, Fundația Culturală ”Şezătoarea” din Fălticeni a încercat să salveze clădirea și a depus cerere de clasare în regim de urgență, pentru ca imobilul să capete timp de un an, până la clasare, statutul de monument istoric, și să nu fie demolat. Însă, conform unor informații publicate ieri de HotNews și întărite de declarațiile mi­-nistrului Culturii, suceveanul Bogdan Gheorghiu, Direcția de Cultură Suceava ar fi demarat greșit procedura și a anulat clasarea, permițând astfel primăriei să înceapă demolarea.

Luni, 15 noiembrie, fundația a depus o nouă cerere de clasare, însă nu a primit niciun răspuns.  Tot luni, a depus o cerere de clasare și Fundația Pro Patrimonio, dar nici ei nu au primit răspuns.

Așa cum am spus, între timp, luni și marți, imobilul a fost ras de pe fața pământului.

”Din punctul de vedere al Primăriei, până la primirea înștiințării de declanșare a procedurii de clasare, demolarea este legală. Din momentul primirii înștiințării de clasare, este ileglă demolarea. Mie mi s-a promis că s-a declanșat procedura, dar eu știu… Din punct de vedere al Direcției pentru Cultură, ei trebuia să trimită Primăriei înștiințarea declanșării procedurii de clasare, de ieri dimineață (luni – n.r.), de la 8:13 minute și nu au făcut-o. Din cauza asta ieri s-a lucrat în permanență la demolare și azi (marți) se lucrează la demolare. Primăria vrea să facă o parcare, în locul acestei clădiri intră 28 de mașini. Nu am reușit să vorbesc cu primarul, am corespondat doar prin adrese oficiale. Iar la Direcția de Cultură am stat ieri de la 8 la 16:00 și mi-au zis că fac, că trebuie să vadă, că mai trebuie să mai discute, să se consulte. Domnule, articolul 14 din Legea 422 spune clar că au obligația să înștiințeze proprietarul imediat ce au primit o solicitare de clasare de urgență de la un organism abilitat, cum este Fundația Culturală ”Şezătoarea”. Asta e, nu trebuie să se consulte cu nimeni, cu ministrul, cu directorii din Minister”, a declarat pentru HotNews.ro profesorul Ioan Ilișescu, președintele Fundației.

Contactat de HotNews.ro, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a declarat că a solicitat Direcției de Cultură să demareze clasarea, dar au greșit procedura și au anulat-o.

”Din păcate, timp de 30 de ani nimeni nu a propus clasarea acelei clădiri, ăsta văd că este un defect la noi, la români, ne trezim că o clădire trebuie clasată numai când este buldozerul sub zid. Ce demersuri am făcut? Am solicitat Direcției să facă o clasare de urgență, am înțeles că au declanșat-o, dar a lipsit o constatare a comisiei, a fost nulă și până au reluat procedura cei de la Primărie s-au mișcat repede și au demolat imobilul în 24 de ore, mai ales că ei aveau deja un aviz emis pe 1 octombrie tot de Direcția de Cultură Suceava. Pentru că punctul Primăriei de vedere este că au acționat în perfectă legalitate, eu am cerut ieri directorului interimar de la Direcția de Cultură să se deplaseze la Fălticeni, să oprească lucrările și să aibă o discuție cu cei de la Primărie, poate măcar parțial se pot conserva anumite elemente valoroase, dar se pare că domnul director nu a reușit ce i-am solicitat. Rezultatul este că dimineață s-au reluat demolările și este pus totul la pământ”, a declarat ministrul Gheorghiu.

Şi în ceea ce privește avizul dat de Direcția de Cultură pentru demolare clădirii există dubii, spune ministrul.

”Avizul pentru demolare, Primăria spune că este perfect legal, dar există dubii asupra lui, de aceea Institutul Național al Patrimoniului a înaintat o plângere către Poliție în acest sens și așteptăm ca organele abilitate să facă lumină în acest caz dacă s-au respectat procedurile când s-a dat acel aviz din data de 1 octombrie. Aștept ca organele de anchetă să facă lumină fiindcă și mie mi se pare un pic ciudat”, a mai spus Bogdan Gheorghiu.

Acesta spune că doar Direcția de Cultură Suceava putea face clasarea, iar aici au fost mai multe probleme în ultima vreme.

”Clasarea, declasarea sunt măsuri care aparțin exclusiv Direcțiilor de Cultură. Ministerul nu poate să se implice în mod direct sau să facă avizări. Poate doar constata sau, în baza unor sesizări, poate trimite corpul de control. Eu chiar recent am trimis corpul de control la Suceava, tot în baza unor sesizări și tot legate de Fălticeni și am avut raportul corpului de control care a și contribuit la încetarea contractului cu domnul Buzincu, fostul director. La vârsta de pensionare nu i s-a mai prelungit cu 3 ani contractul, cum se întâmplă în cazul în care directorul este performant și se trece peste vârsta de pensionare”, a mai spus Bogdan Gheorghiu pentru Hotnews.

Disperat, profesorul Ilișescu s-a urcat pe clădirea spitalului, pentru a opri demolarea

Luni, la ora 16:22, Poliția Fălticeni a fost sesizată prin 112 de către administratorul AC Mobile SRL cu privire la faptul că un bărbat s-a urcat pe spitalul care se demolează și protestează.

Polițiștii deplasați la fața locului au constatat că Ioan Ilișescu, de 70 ani, din Fălticeni, s-a urcat pe clădirea vechiului spital, profitând de norul dens de praf care s-a ridicat, în timp ce un excavator dărâma un perete interior,  cu intenția de a opri lucrările și a stopa demolarea clădirii.

“La sosirea șefului echipei ajunsă la fața locului, cel în cauză a început să coopereze și să înțeleagă riscul la care se expune, prin gestul de a se urca pe clădirea șubredă, într-o asemenea situație.

Deși la început acesta a declarat faptul că nu va coborî de pe clădire decât în momentul în care  lucrările vor fi oprite, după câteva minute, Ilisescu Ioan a coborat de pe clădire și a mentionat faptul că gestul sau a fost unul de protest pentru a nu dărâma Spitalul Municipal Fălticeni.   Cel în cauză a fost sancționat conform Legii 61/1991-rep, cu avertisment”, au informat polițiștii suceveni. (O.S.)

 

Vezi si

Foresta a debutat cu o înfrângere în amicale

Echipa antrenată de Dorin Goian a fost învinsă, cu scorul de 1-3, în meciul-test disputat …