Monday , December 4 2023

Plan pentru un posibil val V al pandemiei: creștere până la 892 de paturi pentru bolnavii COVID în toate spitalele din județ

Măsurile pentru o eventuală nouă recrudescență a COVID-19 în județul Suceava au fost conturate ieri de specialiștii DSP

Specialiștii Direcției de Sănătate Publică Suceava împreună cu managerii și directorii medicali ai spitalelor din județ au întocmit un Plan județean de reziliență față de recrudescența COVID-19 la nivelul județului Suceava. Acesta cuprinde o serie de acțiuni și măsuri care vor fi adoptate funcție de situația epidemiologică existentă într-un tot mai posibil val V al pandemiei COVID-19. În acest sens, sunt prevăzute în proiectul de plan: creșterea numărului de paturi necesare asigurării asistenței medicale pentru pacienți, cazuri confirmate și suspecte de COVID-19, în mod etapizat, conform a trei scenarii, până la un număr total de 892 locuri; propuneri privind necesarul de materiale de protecție și materiale sanitare, de medicamente, dispozitive medicale și aparate medicale de asigurare a gestionării episodului de recrudescență a COVID-19; propuneri privind necesarul de personal medical și modalitățile de asigurare a acestuia pentru asigurarea gestionării episodului de recrudescență a COVID-19; ordinea și modalitatea în care cele șapte spitale (Suceava, Rădăuți, Fălticeni, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Siret) vor atinge progresiv numărul de paturi necesare pentru asigurarea asistenței medicale pentru pacienți, cazuri confirmate și suspecte de COVID-19, în funcție de evoluția epidemiologică (funcție de cele trei scenarii determinate de incidența calculată la 14 zile, la nivelul județului).

Este vorba, deocamdată, de un „draft” al acestui program, el urmând să fie supus unei analize a specialiștilor care să vină cu propuneri concrete de îmbunătățire a conținutului documentului și apoi să fie supus aprobării Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. „Pentru asigurarea respectării prevederilor Ordinului MS nr. 434/2021, a protocoalelor existente la nivelul județului care și-au dovedit eficiența, luând în considerare necesitatea exploatării infrastructurii existente în condiții de maximă siguranță pentru pacienți, prefectul județului a solicitat ca fiecare unitate spitalicească să transmită eventualele observații, modificări sau propuneri către DSP Suceava, urmând ca Planul județean de reziliență față de recrudescența COVID-19 la nivelul județului Suceava să fie supus aprobării în proxima ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență”, mai anunță Prefectura Suceava.

Informarea a fost transmisă după ședința extraordinară CJSU Suceava care s-a întrunit, joi, 18 noiembrie, în format restrâns – au participat prefectul județului Alexandru Moldovan și cei doi subprefecți, Alexandru Salup și Daniel Prorociuc, vicepreședintele Consiliului Județean, Niculai Barbă, directorul executiv al DSP, Olivia Ioana Vlad însoțită de medicii epidemiologi Dana Costea, Cătălina Zorescu și Dinu Sădean, managerii și directorii medicali ai unităților spitalicești din județ, managerul general al SAJ Suceava, dr. Alexandru Lăzăreanu,  inspectorii șefi ai structurilor MAI (IPJ, IJJ, ISU) – și unde, potrivit unui comunicat de presă, principalul punct dezbătut pe parcursul ședinței a constat în proiectul Planului județean de reziliență față de recrudescența COVID-19 la nivelul județului Suceava.

Prefectul județului a mulțumit atât reprezentanților DSP Suceava pentru realizarea acestui plan etapizat, cât și conducerilor spitalelor din județ pentru deschiderea și implicarea manifestate, apreciind totodată consensualitatea tuturor reprezentanților unităților medicale județene. „Gestionarea coordonată a resurselor tuturor unităților sanitare din județ, în vederea utilizării lor la maximă capacitate în interesul cetățenilor, este modalitatea prin care putem răspunde cât mai bine din punct de vedere medical unor posibile provocări în perioada următoare”, a concluzionat Moldovan.

Actualmente, planul realizat are în considerare dimensionarea judicioasă a paturilor destinate acordării asistenței medicale de specialitate pacienților suspecți/confirmați COVID-19, precum și menținerea la un standard înalt a actului medical de specialitate în cazul patologiei non-COVID. De asemenea, planul realizat DSP Suceava a avut la bază planurile de reziliență asumate de către managerii unităților sanitare din județ, cu respectarea unei distribuții cât mai echitabile a cazuisticii între unitățile sanitare, luând în considerare atât infrastructura medicală, cât și resursa umană existente.

Potrivit prefectului Alexandru Moldovan, planul vizează menținerea ordinii în sistemul sanitar județean prin instituirea unor proceduri de răspuns imediat în fața unor evoluții epidemiologice nedorite, fără a fi ignorată tratarea patologiilor non-COVID. În acest sens, planul de combatere a valului cinci al pandemiei de coronavirus va asigura menținerea unei capacități de tratament a pacienților non-COVID în scopul gestionării urgențelor medicale și în ipoteza scenariului trei, moment în care vor fi operaționalizate numărul maxim de paturi. (D.P.)

Vezi si

O bătrână de 82 de ani a murit într-un incendiu izbucnit într-o casă din Drăgușeni

Duminică, în jurul orei 13.30, a afost anunțată izbucnirea unui incendiu la o casă din …