Thursday , April 25 2024

Pichetare a sediului IȘJ Suceava de după garduri și cu intonarea imnului României (FOTO-VIDEO)

Inițial, protestatarilor nu li s-a permis să intre în curtea instituției, și au început să strige ”Rușine!” și ”Fără abuzuri!”, spunând că ei nu reprezintă niciun pericol și că vor face o pichetară decentă. După ce inspectorul general Grigore Bocanci a ridicat personal bariera, discuțiile cu conducerea IȘJ Suceava au decurs pașnic, mai bine de jumătate de oră. Sindicaliștii au acuzat presiuni ale inspectorilor către directorii școlari, care, la rândul lor, au cerut insistent angajaților din școli să renunțe la grevă. Șeful IȘJ a dezmințit că ar fi cerut directorilor să pună presiuni pe profesori să renunțe la grevă și că au fost solicitate din școli doar informațiile cerute de Minister și nimic mai mult. Mesajul final transmis delegației de sindicaliști cu care șefii IȘJ au purtat discuții pe marginea nemulțumirilor și revendicărilor greviștilor a fost că ”ați venit, discutăm, dar negocierile pe problemele actuale din învățământ nu le facem aici”. Proteste ale profesorilor suceveni au avut loc și la București, unde s-au deplasat 200 de membri de sindicat, care au participat la marșul care a pornit din Piața Victoriei spre Palatul Cotroceni.

A treia săptămână de grevă generală a angajaților din sistemul de învățământ s-a încheiat cu un miting în fața Inspectoratului Școlar Județean Suceava, la care au participat mult mai puțini oameni decât în zilele precedente, dată fiind locația, care nu permite staționarea a mai mult de 200-300 de persoane.

A fost singura zi în care protestatarii nu au pornit în marș, nici spre IȘJ, nici spre centrul municipiului, pentru că nu li s-a permis de către autorități, dată fiind aglomerația de pe artera principală și riscul din trafic pe care l-ar fi implicat o astfel de manifestare.


Ajunși la fața locului, unde jandarmii i-au oprit înaintea barierei de la intrarea în curtea instituției, profesorii s-au supărat că au fost ”ținuți în boscheți”, după cum au reproșat ei, și au început să strige ”Rușine!” și ”Fără abuzuri!”, spunând că ei nu reprezintă niciun pericol și că vor face o pichetară decentă. Cei mai mulți dintre ei au venit cu pancarte pe care era scris un mesaj special pentru inspectorii școlari: ”Luptăm și pentru voi. Fiți solidari!”.

După circa 20 de minute de protest, inspectorul școlar general Grigore Bocanci, inspectorul școlar general adjunct Gabriel Matei și purtătorul de cuvânt al IȘJ, inspectorul școlar Cezar Anuței, au ieșit din instituție și au invitat la discuții o delegație de sindicaliști formată din 8-10 oameni.

Inițial, invitația a fost refuzată, ca răspuns la nepermiterea intrării în curtea instituției, însă inspectorul general a explicat că a fost vorba despre o neînțelegere la mijloc, că ei se aflau în videoconferință cu Ministerul Educației și că jandarmii nu au permis accesul pentru că bariera era închisă, așa cum este pe tot parcursul zilei, în mod normal. Abia după ce șeful IȘJ a ridicat bariera și a rugat de mai multe ori sindicaliștii să intre în instituție să poarte un dialog social, delegația s-a adunat și a intrat în clădire.

Directorii școlari s-ar fi folosit de numele inspectorilor generali pentru a-i presa pe profesori să renunțe la greva generală

Discuțiile au decurs pașnic, mai bine de jumătate de oră, sindicaliștii acuzând presiuni ale inspectorilor către directorii școlari, care, la rândul lor, au cerut insistent angajaților din școli să renunțe la grevă. Inspectorul general Bocanci a dezmințit că ar fi cerut directorilor să pună presiuni pe profesori să renunțe la grevă și că au fost solicitate din școli doar informațiile cerute de Minister și nimic mai mult. ”Nimeni nu a făcut niciun fel de presiune asupra personalului din școli. Dacă vreun director a făcut asta, să își asume. Nu am introdus zâzanie între dumneavoastră, între cei care au intrat în grevă și cei care nu. E dreptul fiecăruia să facă sau să nu facă grevă. Vă pot arăta chiar și mesaje de la directorii școlari că ne felicitau că nu am făcut niciun fel de presiune asupra lor”, a explicat șeful IȘJ Suceava.

Mesajul final al șefilor Inspectoratului Școlar transmis delegației de sindicaliști cu care au purtat discuții pe marginea nemulțumirilor și revendicărilor greviștilor a fost că ”ați venit, discutăm, dar negocierile pe problemele actuale din învățământ nu le facem aici”. Totuși, aceștia au promis că vor transmite Ministerului Educației mesajele protestatarilor, pentru că mai mult nu pot face.

În paralel cu dialogul social din interiorul instituției, protestarii au scandat afară tot felul de lozinci și mesaje către guvernare, iar apogeul protestului a fost atins când, în cor, au cântat imnul României. Ca și atitutine și manifestare, mitingul din fața IȘJ Suceava a fost cel mai efervescent dintre cele organizate de sindicaliști până în prezent, chiar dacă numărul participanților a fost mult mai mic față de zilele în care au mărșăluit pe străzi și s-au adunat pe esplanada Casei de Cultură.

Proteste ale profesorilor suceveni au avut loc și la București, unde s-au deplasat 200 de membri de sindicat, care au participat la marșul care a pornit din Piața Victoriei spre Palatul Cotroceni.

Dacă în acest weekend nu se va soluționa conflictul de muncă, în sensul că Guvernul va oferi tot ceea ce solicită profesorii și angajații din școli, de luni se reiau protestele în stradă. Dumitru Irimia, vicepreședintele Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava, a spus că au primit aprobare pentru fiecare zi din săptămâna viitoare pentru a organiza mitinguri în centrul municipiului Suceava, cu începere de la ora 11.00. (Oana NUȚU)

 

Vezi si

Lăcrămioara Perijoc şi-a asigurat o medalie la Europenele de box la Belgrad

Pugilista suceveană Lăcrimioara Perijoc și-a asigurat o medalie la Campionatele Europene de box de la …