Friday , March 29 2024

Peste 120 de participanți din România și Franța, la cea de-a 12-a ediție a Forumului “Întâlnirile franco-române pentru turism”, organizat la Suceava

Au fost prezenți reprezentanți ai agenților economici din sectorul economic hotelier, turism și alimentație publică, ai agențiilor de turism și centrelor de informare turistică, reprezentanți ai instituțiilor de învățământ preuniversitare și universitare (inspectori, directori, profesori, formatori) care gestionează sau propun filiere de formare profesională în domeniile: turism și alimen­tație publică, hotelier, management și reprezentanți ai colecti­vităților locale, ai instituțiilor de cultură și organismelor cu activitate în domeniul educativ și cultural. Tema acestei ediții a fost „Formarea profe­sio­nală, dezvoltarea turismului rural și a ecoturismului”. “Participanții la Forum au putut vedea și aprecia poten­țialul extraordinar al turismului rural și modul în care Consiliul Județean Suceava contribuie la valorificarea turismului prin brandul Bucovina”, a spus la finalul “Întâlnirilor” Niculai Barbă, vicepreședintele CJ Suceava.

Ambasada Franței în România, Institutul Francez din România, Federația Industriei Hoteliere din România (FIHR), Consiliul Județean Suceava, Alianța Franceză Suceava și partenerii lor au organizat la sfârșitul săptămânii trecute, la Suceava,  cea de-a 12-a ediție a Forumului „Rencontres franco-roumaines du tourisme” / „Întâlnirile franco-române pentru turism”.

Tema acestei ediții a fost „Formarea profesională, dezvoltarea turismului rural și a ecoturismului”.

Acțiunea a debutat vineri 14 octombrie și a fost organizată de Ambasada Franței în România, de Institutul Francez din România, FIHR, Consiliul Județean Suceava, Alianța Franceză Suceava cu sprijinul Ministerului Educației și a Centrului Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic (CNDIPT și în parteneriat cu Primăria municipiului Suceava, Universitatea Ştefan cel Mare Suceava, Inspectoratul Şcolar Județean Suceava și Asociația Edumedia, respectiv cu Primaria Laval (Franța) și Consiliului General Mayenne.

Conform organizatorilor, prin această acțiune s-a dorit favorizarea schimburilor de idei privind organizarea învățământului profesional din Franța și România, de a identifica nevoile de formare profesională, respectiv de a dezbate asupra modalităților de adaptare a ofertei de formare a unităților de învățământ pentru a răspunde cererii de pe piața muncii.
Forumul a oferit un cadru de reuniune a reprezentanților autorităților locale, a mediului economic care activează în domeniul hotelier, turism și alimentație, respectiv a reprezentanților sistemului de învățământ MEN, CNDIPT (nivel național și regional), respectiv ISJ, CCD, licee de turism și universități.

Peste 120 de persoane au fost prezente la forum, din România (din Suceava, dar și din alte 14 județe) și Franța. Au participat reprezentanți ai agenților economici din sectorul economic hotelier, turism și alimentație publică, ai agentiilor de turism și centrelor de informare turistică,  reprezentanți ai instituțiilor de învățământ preuniversitare și universitare (inspectori, directori, profesori, formatori) care gestionează sau propun filiere de formare profesională în domeniile: turism și alimentație publică, hotelier, management și reprezentanți ai colectivităților locale, ai instituțiilor de cultură și organismelor cu activitate în domeniul educativ și cultural.

Conform programului anunțat de organizatori, la Forum au participat :  Gheorghe FLUTUR, Președintele Consiliului Județean Suceava,  Ion LUNGU, Primarul municipiului Suceava, Alexandru MOLDOVAN, Prefectul județului Suceava,   Julien CHIAPPONE-LUCCHESI, Consilier de Cooperare și Acțiune culturală, Ambasada Franței în România și Director General al Institutului francez din România,  Călin ILE, Președintele Federației Industriei Hoteliere din România (FIHR), Alin CHIPĂILĂ, Vice-președinte, Federația Asociațiilor de Promovare a Turismului din România (FAPT),  Valentin POPA, Rectorul Universității Ştefan cel Mare Suceava,  Sylvie VIELLE, Vice-președinta Consiliului Departamental Mayenne, Președinta comisiei pentru Învățământ și Cetățenie (interventie online), Nadège DAVOUST, Consilier municipal delegat pentru Viața asociativă și Relații internaționale, orașul Laval, Franța,  FRANCOISE MARCHAND, Președinta Comitetului de înfrățire Laval-Suceava,  Michale KORICHE, Atașat de cooperare educativa, Ambasada Franței în România,  Corina STANILA, Consilier pentru proiecte bilaterale în domeniul educației, Institutul Francez din România,  Christophe CARTON, Expert Tehnic al Agenției Expertise France, detașat la MEN,  Grigore BOCANCI, Inspector școlar general, Inspectoratul școlar Județean Suceava,  Mariana șOVEA, Directoarea Alianței Franceze Suceava, Sylvie ROSSI, Director operațional al Campusului de Meserii și calificări STHAR CAMPUS « Soutien au tourisme, à l’hôtellerie, à l’agri-culinaire et à la restauration : – Regiunea AuvergneRhône-Alpes. Académie de Grenoble, reprezentați ai MEN-CNDIPT regiunea N-E, reprezentanți ai asociațiilor liceelor de turism și a profesorilor și formatorilor din domeniul turismului, reprezentanți ai autorităților județene și locale Suceava, reprezentanți ai agenților economici în domeniul turismului și reprezentanți ai instituțiilor publice locale, ai unităților de învățământ (nivel universitar și preuniversitar) – inspectori, profesori, tutori de practică.

Niculai Barbă: Participanții la Forum au putut vedea și aprecia potențialul extraordinar al turismului rural și modul în care CJ Suceava contribuie la valorificarea turismului prin brandul Bucovina

Vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Niculai Barbă, a condus lucrările desfășurate în cadrul panelului “Nevoile de formare profesională în domeniu turismului în România – județul Suceava și în Franța”.

Au avut prezentări și intervenții participanți din județul Suceava și din întreaga țară, precum și din Franța – Călin Ile, Președintele Federației Industriei Hoteliere din România (FIHR), Liliana Aghiorghcesei– Pensiunea Lidana Vama, Ciprian Şlemco – APT Suceava, Forentina Vasilescu, Coordonator regional CNDIPT (regiunea N-E), prof.univ.dr.ing. Carmen Năstase și conf.univ.dr. Carmen Chașovschi, Universitatea Ştefan cel Mare Suceava, Dumitru Gavril Ursulean, inspector școlar pentru învățământ profesional și tehnic, Inspectoratul Şcolar Județean Suceava, Sylvie Rossi, Director operațional al Campusului Sthar, Gabriela Enache, Președinta Arlith, Director Colegiul Economic „Costin Chirițescu” București, Larisa ILE, Președinta Asociației Edu4Tourism, Christophe Carton, Expert tehnic internațional, Expertise France.

Dezbaterile din cadrul atelierului “Cooperarea dintre autoritățile locale, agenți economici și actori din domeniul educativ în dezvoltarea învățământului profesional și tehnic, învățământul dual” s-au focusat pe parteneriatul școală – agent economic – comunitate locală.

Aici au mai intervenit Pascal Garnier, Mariana Teodoreanu, Sylvie Rossi, Gabriela Enache, Larisa Ile, Pascal Garnier, Christophe Carton, Alin Chipăilă, Julien Chiappone-Lucchesi.

“Concluziile formulate, împreună cu opiniile care vor fi transmise în perioada următoare vor fi analizate de un grup de lucru format la Consiliul Județean Suceava, urmând a fi transmise informări către instituțiile abilitate și către partenerii francezi.

Având în vedere rolul esențial pe care îl are mediul de afaceri în dezvoltarea învățământului profesional și tehnic, învățământul dual, precum și perspectiva imediată a deschiderii unui zbor direct Suceava – Paris, am considerat ca fiind oportună pregătirea unor întâlniri cu schimburi bilaterale franco-române la Suceava”, a declarat vicepreședintele CJ Suceava Niculai Barbă.

Conform acestuia, urmează, de asemenea, a fi derulate proiectele comune de către instituțiile de învățământ din Suceava și Laval sau Mayen, domeniu în care este așteptată să participe și Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, ca urmare a posibilității organizării învățământului dual și la nivelul universitar, odată cu modificarea Legii Învățământului.

Sâmbătă, în ultima zi a “Întâlnirilor” a avut loc o vizită în teren, în județul Suceava, ocazie cu care participanții la Forum au putut vedea și aprecia potențialul extraordinar al turismului rural și modul în care Consiliul Județean Suceava contribuie la valorificarea turismului prin brandul Bucovina. De asemenea, au avut loc întâlniri cu autorități locale, reprezentați ai instituțiilor de învățământ, asociații de turism, alți actori de la nivel local, regional și național, temele discuției fiind turismul rural și formarea profesională în meseriile din domeniile turism și alimentație publică.

Județul Suceava, gazda acestui eveniment, este apreciat ca o zonă turistică importantă a României, iar turismul rural și ecoturismul se poate poziționa ca sector de dezvoltare economică regională. (O.S.)

Vezi si

Județul Suceava sub avertizări COD GALBEN de VÂNT puternic, până vineri dimineață

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM)  a emis joi dimineață o informare prin care anunță că …