Monday , May 20 2024

O bandă de suceveni  lua “taxă de protecție” 10.000 de euro pe lună de la transportatori ucraineni care duc oameni la Aeroportul Suceava

Ieri, polițiștii și procurorii DIICOT Suceava au făcut patru percheziții într-un dosar privind săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și șantaj. Concret, anchetatorii spun că, de anul trecut și până în prezent, mai mulți suceveni au constrâns   transportatori din Ucraina să plătească periodic o taxă de protecție, persoanele șantajate fiind convinse că pot desfășura activități de transport de persoane pe traseul Cernăuți   – Aeroportul Suceava doar dacă plătesc această taxă. Pentru a determina transportatorii ucraineni să plătească sumele de bani, sucevenii ar fi recurs la amenințarea cu acte de violență, la loviri sau alte violențe, dar și la sesizări ale autorităților cu privire la faptul că cetățeni ucraineni ar fi efectuat, fără drept, transport de persoane. Șantajiștii suceveni ar fi obținut astfel aproximativ 10.000 de euro pe lună de la transportatorii ucraineni. 4 persoane au fost duse ieri la audieri la DIICOT Suceava . 

Joi, 25 mai, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Suceava, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T.– Serviciul Teritorial Suceava, efectuează 4 percheziții domiciliare în județul Suceava, într-o cauză privind săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și șantaj.

Din cercetări a reieșit că, în cursul anului 2022, în județul Suceava a fost constituit un grup infracțional organizat, care a acționat până în prezent, în scopul obținerii unor importante sume de bani din comiterea infracțiunii de șantaj împotriva unor cetățeni ucraineni.

Astfel, grupul infracțional organizat ar fi identificat persoanele vătămate, din rândul transportatorilor, de cetățenie ucraineană, pe care le-ar fi constrâns să plătească periodic o taxă de protecție, persoanele șantajate fiind convinse că pot desfășura, în județul Suceava, activități de transport de persoane pe traseul Cernăuți (Ucraina) – Aeroportul Internațional „Ștefan Cel Mare” Suceava doar dacă plătesc această taxă.

De asemenea, pentru a determina persoanele vătămate să plătească sumele de bani, grupul infracțional ar fi recurs la amenințarea cu acte de violență, la întrebuințarea de acte de lovire sau alte violențe, la efectuarea de sesizări ale autorităților cu privire la faptul că cetățeni ucraineni ar fi efectuat, fără drept, transport de persoane.

Totodată, pentru a controla activitatea desfășurată de transportatori, cel puțin un membru al grupului infracțional organizat s-ar fi deplasat în zona aeroportului în intervalele de timp în care ar fi aterizat sau ar fi decolat curse aeriene internaționale.

În această modalitate, grupul infracțional organizat a obținut aproximativ 10.000 de euro pe lună de la transportatorii ucraineni.

La sediul D.I.I.C.O.T.– Serviciul Teritorial Suceava urmează să fie conduse, în vederea audierii, 4 persoane.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.

Acțiunea beneficiază de sprijinul polițiștilor din cadrul Biroului Rutier Suceava și Serviciului Județean de Poliție Transporturi Suceava, precum și al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Suceava.

Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție. (O.S.)

Vezi si

60.000 lei amendă de la Garda de Mediu, în urma unei sesizări privind zgomotul creat de o instalație de uscare a lemnului

Urmare a unei sesizări referitoare la disconfortul creat prin zgomot de o instalație de uscare …

One comment

  1. asa niste lichele trebuie pedepsite exemplar , adicä cel putin cite 10 ani de cäciulä , sä aibä timp de analizä .