Tuesday , January 31 2023

Pentru testarea elevilor de săptămâna viitoare, IȘJ Suceava are doar un sfert din testele necesare

Kiturile de teste non-invazive pe bază de salivă care ar urma să fie utilizate săptămâna viitoare ar trebui să fie distribuite părinților azi, în ultima zi de școală din această săptămână. Totuși, stocurile pe care Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Suceava le are în acest moment nu acoperă decât un sfert din necesarul de teste la nivel de județ. ”Momentan, avem un sfert din necesarul de teste pentru testarea de săptămâna viitoare. Dacă vom primi zilele acestea o nouă tranșă de teste, le vom putea distribui în zilele de weekend”, a declarat șeful IȘJ Suceava, inspectorul școlar general Grigore Bocanci.

Ministerul Educației a transmis, printr-o adresă trimisă pe 8 decembrie, Departamentului pentru Situații de Urgență că testele de salivă livrate în școli au fost epuizate, iar pentru săptămâna viitoare sunt necesare alte kituri. De asemenea, ministerul a solicitat DSU ca următoarele loturi de teste să cuprindă kituri ambalate individual sau seturi a câte 2 teste. În cursul zilei de joi, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a declarat că fiecare inspectorat școlar județean are circa jumătate din numărul de teste necesare pentru testarea elevilor de luni.

Amintim că prima testare a elevilor și preșcolarilor din județ cu testele non-invazive pe bază de salivă primite de la Ministerul Educației a avut loc luni, 6 decembrie. În urma centralizării situațiilor transmise de unitățile școlare,  IȘJ Suceava a anunțat că au fost distribuite 105.469 de teste, iar în urma utilizării lor au fost raportate 96.349 de rezultate negative, două pozitive, 117 invalide, iar 9.001 teste au fost refuzate de părinți.

Testele non-invazive pe bază de salivă ar trebui aplicate bisăptămânal, în zilele de luni și joi. În cazul unui rezultat pozitiv, copilul rămâne la domiciliu, iar mai apoi părinții trebuie să anunțe Direcția de Sănătate Publică, în vederea efectuării unui test PCR. Dacă și în urma acestui test rezultatul este pozitiv, elevul intră în izolare, iar clasa trece la învățământ online pentru 14 zile. (Oana NUȚU)

 

Vezi si

FOTO, VIDEO – TIR răsturnat într-un pârâu la Valea Putnei. Intervenție contracronometru a pompierilor pentru salvarea șoferului rămas încarcerat

Luni dimineață, în jurul orei 08.00, un TIR  a iesit in afara partii carosabile, pe …